用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 疊埋心水中華康山!
樓主: tessy1217
go

疊埋心水中華康山! [複製鏈接]

回覆:bonnycai 的帖子

注冊果日我都有同老師主任接觸過,又無見你甘講態度又ok喎!我都有去過幾間學校叩門,呢間已經算唔錯,有問必答仲唔係求其答你~~~

回覆:疊埋心水中華康山!

我打了去康山退學了

回覆:Ashleykenneth 的帖子

康山你是被派的或是叩門?

我是跨區叩的

引用:No,+我派左聖馬可,同時叩康山同嘉諾撒,各

原帖由 tessy1217 於 13-06-19 發表
No, 我派左聖馬可,同時叩康山同嘉諾撒,各有千秋,但我比較偏向康山,鐘意佢校舍環境同老師,嘉諾撒除左名 ...
One of my fd's daughter is studying there, can't remember what grade, maybe P.4.  She has very good comment towards this school.  Frankly, her daughter is very happy n polite.  I believe u hv made a good choice. Enjoy!

引用:No,+我派左聖馬可,同時叩康山同嘉諾撒,各

原帖由 tessy1217 於 13-06-19 發表
No, 我派左聖馬可,同時叩康山同嘉諾撒,各有千秋,但我比較偏向康山,鐘意佢校舍環境同老師,嘉諾撒除左名 ...
One of my fd's daughter is studying there, can't remember what grade, maybe P.4.  She has very good comment towards this school.  Frankly, her daughter is very happy n polite.  I believe u hv made a good choice. Enjoy!

引用:係呀!我派左呢間,但之前未聽過,所以好擔

原帖由 MrsChang 於 13-06-20 發表
係呀!我派左呢間,但之前未聽過,所以好擔心,去左幾間叩,但未有消息!
你係咪一叩康山即收?使唔使等消 ...
Why u so worry? u had bad experience? Or just becoz of some online comments?

回復 tessy1217 的帖子

29號應該都會去呀

引用:我是跨區叩的 +

引用:我打了去康山退學了 +

ccc902 發表於 13-6-21 20:46
你打左去講低定係已經返去攞埋註冊証呢,因為我都好似你咁,跨區中左,叩番本區收左想唸住退康山,但仲未返 ...
上去校務處話取註冊証就可以

我打左去話退學,但未取因要返工,要托人取回

回覆:tc123 的帖子

我之前未有聽過呢間學校,唔知係咩學校,有上網睇過評語麻麻地,又加上聽身邊朋友講話殺校仲驚,其實我主要睇佢升中歷史(會影響升中學)同學仔教養質素(所謂:近朱者赤,近墨者黑),但我再深入了解,其實各方面又唔係甘差(升中成績ok,但同學仔質素未知),只不過好少人講,加上佛教可能比較負面(因為港島得一間佛教小學,同港島區比較多基督徒),所以真係要自己去實地了解下,先係最重要!
以上只是個人意見,不喜勿插!

edmone731  12網重有一間佛教黃焯菴小學。  發表於 13-6-22 00:04

其實康山係一間不錯的學校,雖然不是band 1,環境舒適,校舍亦得企理,校長亦得有心把學校攪好,其他的老師亦得溫文,而且可以免費學一種樂器,校車費亦合理,派位亦同其他band 1學校相若,只係我要過海,九龍有學校收左,所以才放棄學位,之前係曾出現殺學潮,但佛聯會都投放好多資源係康山

MrsChang 發表於 13-6-21 14:35
注冊果日我都有同老師主任接觸過,又無見你甘講態度又ok喎!我都有去過幾間學校叩門,呢間已經算唔錯,有問 ...
我覺得老師待人好,就已經是好好的教育和深遠的影響。
我小時讀名校,阿媽靠識個校工我才入到,以為是好事,
但另一面可能卻是學生、家長和老師都是不可一世,看不起人,沒有禮貌,欺凌弱小。
雖然我有能力給女兒讀直資,但我卻相信好的老師才是一間學校最有價值的財產。

回覆:MrsChang 的帖子

早幾我有朋友個女係果度讀,老師非常照顧,派左去中國婦女會,現在都升上大學。可能近幾年學童少,同埋家長都希望子女入讀教會學校,所以少人去。學校沒有問題,學生質素自己家教都重要,而且_校長老師好好人。

‹ 上一主題|下一主題