用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 La Salle 叩門
go

La Salle 叩門

有無人知道今年La Salle 有無叩門位? 開始未?有無人有interview 或已成功?

親子童讀樂

我都想知, 有冇人收到通知??

打去學校問下

回覆:La Salle 叩門

唔洗唸,唔會有位比人叩!

回覆:La Salle 叩門

以我所知校長自己親自從眾多叩門生挑選合適人選約見,約得就通常收。

karen55407 發表於 13-6-20 08:57
以我所知校長自己親自從眾多叩門生挑選合適人選約見,約得就通常收。

...
咁即係俾人叩門?

引用:Quote:karen55407+發表於+13-6-20+08:57+以

原帖由 loveDD 於 13-06-20 發表
咁即係俾人叩門?
應該沒有公開收人叩門,有關係的也收不了全部,何來有位公開俾人叩門?

其實從EK反應已知一二.  1.如果有如此幸運兒(沒有關係而又真係咁好彩叩門入到, 一定有人上黎報喜.  2.如果全部叩門位已經內部銷售渠道售罄, 那些經內部銷售渠道而得到學位的人, 會否上EK自爆?  只是個人推測.

kinyee125  一樣見解  發表於 13-6-22 23:27
coll  呢個推測應該都唔會點錯。  發表於 13-6-20 15:49

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 13-6-20 11:17
捐款幾十萬睇下
我睇未必得................必入的話我按埋樓都制........

talent2000 發表於 13-6-20 11:17
捐款幾十萬睇下

您太低估香港人和大陸人了,換少一次車,或去少一次旅行,已經呢個數。

我有打去問過
6月1日, 就係得呢一日有得交PROFO, PROFO 都係放響個箱到... 聽天由命
其他日子唔會再收 PROFO

另外, 呢間野, 係絕對要靠事關係

PROFO你可以照交~ 等, 你可以照等~

當行去果頭食下野~ 搵放低個PROFO就算~ 唔好有期望

kinyee125  當我朋友6月3日去仍有箱係門口收profolio?!  發表於 13-6-22 23:30

幾百個PROFO, 邊個同你睇? 就算你寫封血書, 都冇人得閒睇啦! 校長? 得鬼閒咩! 書記? 得鬼閒咩! 多做多錯, 少做少錯, 唔做冇錯.  校長到時問, 呀咩咩書記呀, 有冇邊個有潛質呢? 書記即時話, 大部份都一般啦,  你上個星期收咗個D已經係最好架喇,  如果仲有位, 我表姑媽個仔都想讀, 唔知校長可唔可以比個機會佢呢?    以上事件, "纯粹搞笑,如有雷同,实属巧合"  佢地根據教育局指引已經收哂生, 有剩個D唔用黎打下關係, 唔通用自己工作時間去睇幾百個PROFO 再加幾百封信咩?  

唔可以話內定,但學校同某kln tong kg有特殊關係,每年都會比面該kg校長留幾個位比該kg,所以該kg每年男生畢業唔多,但總有10個8個入去讀。當然兩校不會承認,而該kg的學生亦只會靜雞雞走去叩門。

當然, 有冇內定一定冇人知啦.  因為根本依個叩門過程都冇制度, 又唔透明.  邊個知來龍去脈呢, 宜家ICAC都一身蟻.  都好難會有人去干預依個制度喇.  天神就好似最透明, 起碼人人有份做卷, 當然最終點改就真係唔喇.   好似你幫名歌星搞演唱會, 你都會盡量留返D好位比自己人啦.  唔公平係事實, 只不過係要點樣去接受姐.  

talent2000  其實世事往,係人与人的關係。  發表於 13-6-22 17:01

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:唔可以話內定,但學校同某kln+tong+kg有特

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-06-20 發表
唔可以話內定,但學校同某kln tong kg有特殊關係,每年都會比面該kg校長留幾個位比該kg,所以該kg每年男生畢 ...
Which kg?

唔可以話內定,但學校同某kln tong kg有特殊關係,每年都會比面該kg校長留幾個位比該kg,所以該kg每年男生畢 ...
km?

這是傳言而已,已outdated了。某甲kg的確比較多少少升上喇記,只不過因為old boy支持舊校長,把小朋友都送過去幫襯某甲kg. 舊生多些,小一遊戲易玩些,叩門或許是舊生關係,不是某甲kg關係。外人看,以為是上喇記多某甲kg關係,是睇得唔真而已。其實,校長這幾年已轉了幾個,已人面全非。前幾年某校長是某乙kg舊生,某乙kg仔叩門真有著數,但其後退休了,沒有這歌唱。至於現在的校長,就不清楚了。