用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 翠茵小宇宙(新寶城) 上午班 v.s. 藍田靈糧堂下午班邊間 ...
go

翠茵小宇宙(新寶城) 上午班 v.s. 藍田靈糧堂下午班邊間好? [複製鏈接]

家住坑口, 一心已唸住宜升翠茵K1 am, 但後來收到call 藍田靈糧堂pm offer, 如學費唔係考慮因素, 會點選擇? 各位可否俾D意見.

翠茵小宇宙
近屋企, 上午班, 囡囡習慣早起, PN讀得好開心, 但只有幾個同班同學繼續會直K1, 課程較深, 升小一涵接應沒問題, 但校舍較細, 課外活動相對較少

藍田靈糧堂
校舍大, 活動教學, 有系統, 但下午班, 課程較淺, 擔心小一涵接問題

1    0    0    0

唔計其他考慮因素,我選靈糧堂,傳統有囗碑!其實課程較淺,你可以同小朋友去補下英文、數學,
翠茵是讀國際班嗎??我有朋友讀翠茵國際班,她也幫小朋友出外補英、數,所以可能課程未必比靈糧堂深!

比我會留返起翠茵

回復 bearbear_may 的帖子

你小朋友讀0羊班呀?? 我囡囡都係讀緊上午n 班.. 佢讀pnc 呀!!

我囡囡讀主流班, PNA a.m.

回復 nscc_yu 的帖子

我哋讀主流班唔係國際班, 但依家每日都有英文及普通話上, 囡囡都識得好多中文及英文生字, 但靈糧堂應該每星期只有1堂英文及普通話,真係好難決擇

bearbear_may 發表於 13-6-19 13:49
回復 nscc_yu 的帖子

我哋讀主流班唔係國際班, 但依家每日都有英文及普通話上, 囡囡都識得好多中文及英文
你平日係屋企會唔會 同佢谷英文??如果會..就揀靈糧 ...因為我都知道個度教師質素好高~~個課程行得唔錯~不過一定淺~~靈糧係超級活動教學~~~不過我因為好著重英文~~ 屋企BACK UP唔到佢~~ SO我最後留左係翠茵升K1

回覆:翠茵小宇宙(新寶城) 上午班 v.s. 藍田靈糧堂下午班邊間好

大仔讀英普坑口翠茵n1,覺得佢英文真係好好,有次我買左隻猩猩公仔比細仔,我講錯為monkey. 點知我大仔講not monkey. It is a gorilla

睇你目標小學係咩啦,如是津校\官校,讀邊間都無影響,如要考私\直,咁我會選擇翠茵

回覆:翠茵小宇宙(新寶城) 上午班 v.s. 藍田靈糧堂下午班邊間好

咁目標係直資小學,國際班定主流班好?

回復 littlestar_2009 的帖子

我哋2個都返工, 無太多時間同佢谷英文,所以學術上翠茵較優勝, 但另一方面, 靈糧堂又真係一所很好的學校, 小朋友一定讀得好開心, 真係好難取捨...
但我多數會留係翠茵, 因為始終會讀傳統小學, 怕升小一時難習慣, 到時俾佢問點解要做功課就真係唔知點算啦!

bearbear_may 發表於 13-6-21 11:38
回復 littlestar_2009 的帖子

我哋2個都返工, 無太多時間同佢谷英文,所以學術上翠茵較優勝, 但另一方面,
甘不如留係翠茵la~~ ^^ 最緊要知道自己目標係咩~~

siu-don-edu 發表於 13-6-20 08:20
咁目標係直資小學,國際班定主流班好?

如果target 直資~~可能讀 國際會更好~~~係屋企補返0的中文...

回復 bearbear_may 的帖子

May,

請問你最後選擇左邊間呀?
可以分享下你小朋友讀左翠茵N班之後既改變嗎? 如品德, 禮貌 同 自理能力上. Thank you!

翠茵

回覆 fifiyu 的帖子

好耐無上bk, 我最後留番係翠茵, 始終都係想讀am class.

回覆:bearbear_may 的帖子

我都打算係翠茵升k1,其實翠茵比我感覺幾好,而且日日有英文同普通話學,相對我自已冇時間出去同佢補英文,所以我都選擇佢

引用:比我會留返起翠茵

原帖由 寶寶龍 於 13-06-19 發表
比我會留返起翠茵
Sames

回覆:翠茵小宇宙(新寶城) 上午班 v.s. 藍田靈糧堂下午班邊間好?

翠茵英文好

~easybring~

我囡都係pna (am)的
‹ 上一主題|下一主題