用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Retalin唔啱亞囡食,醫生俾試食Abilify
go

Retalin唔啱亞囡食,醫生俾試食Abilify [複製鏈接]

好少在這版見人講依隻藥,我心大心細,如有經驗或認識請分享。
   0    0    0    0

muimui5 發表於 13-6-18 23:00
好少在這版見人講依隻藥,我心大心細,如有經驗或認識請分享。
其實妳有無諗過囡囡的問題可能唔係ADHD,而係另外的問題?有無同醫生傾過?
for every one criticism, three positives must be given.

瑪麗的醫生只話過亞囡可能有ADHD,但又開了risperidone俾佢。亞女食咗學習一般,只有脾氣溫和了點。

而私家何醫生聽完我的陳述只說亞囡應該食藥,而如果佢受到retalin,對佢學習幫助大過瑪麗開的risperidone。都唔似係診斷。

亞囡係自閉專注認知差又唔受教,這三年多我哋試過好多類治療或訓練,冇邊樣效果顯注,食葯都係即管試吓。

我估唔到當何醫生認為亞囡唔適宜食retalin之後會再recommend佢試antipsychotic,我睇過網上資料之後決定唔再食藥住,等足六歲再諗。

依兩日冇食藥亞囡的表現都ok,發脾氣也快平復,對老師反應仲好咗。

muimui5 發表於 13-6-20 23:45
亞囡係自閉專注認知差又唔受教,這三年多我哋試過好多類治療或訓練,冇邊樣效果顯注,食葯都係即管試吓。
...

Abilify 是好常開給小朋友的藥,不過不是醫ADHD的。妳之前提及的risperidone亦是常用的藥,但不是醫ADHD,而是醫行為問題的藥。
小朋友有困難,做爸媽是最難過和担心的了。加油呀!
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題