用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學? ...
樓主: luiflora
go

今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-18+發表大家睇

原帖由 786 於 13-06-18 發表
要找12個25分,不分男女,一點也不難啊!
25分、20分入不入到,不用看統一派位,而是看在校兄姐就讀applicant有幾多。2001-2005年,通常唔生仔,只得一個,無弟妹,咁18個世襲位就用唔哂,當只有3個世襲生為例,咁用餘既15個世襲位畀埋計分個d,咁就有成27個位畀計分者。27個25分又誇d,咁20分咪有機囉

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

咁呢幾年,曾突手07年呼籲生三個,在校生多左細佬妹,尤其13年,岩岩6年後。如果咁唔好彩18個用埋,咪得12個位計分囉。

2011年定2010年,點止用哂18個自行世襲位,仲食左11個個統一派位,即那年有成29個在校有兄姐的applicant. 那年的小朋友,二個中一個有兄姐就讀。

回覆:786 的帖子

不過我相信25分既人大部分都自行入,入唔到真的唔好彩!看來就來20分都係陪玩的份兒!

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學

請大家要搞清楚一點,必收生是不用計分, 兄/姐就讀緊喺屬必收,直入。

30分應喺在同一校工作父/母嘅子/女。 即喺你是校工, 你嘅子女幾乎sure win 入硬。

回覆:pooh仔 的帖子

樓主小朋友應該是計分個類!所以大家先討論何來三十分!

引用:請大家要搞清楚一點,必收生是不用計分,+

原帖由 pooh仔 於 13-06-18 發表
請大家要搞清楚一點,必收生是不用計分, 兄/姐就讀緊喺屬必收,直入。

30分應喺在同一校工作父/母嘅子/女 ...
老師校工子以也是必收。同校址中學的耇師校工子女才是30。拔小無同校址中學,所以不會有30分。可是得12個計分位太少了,而且男女得用,出生率多的今天好快爆。另聖瑪利就有同校址中學,位也少,20分都危,今年都不覺有20分企出來話得。反而瑪利諾和喇沙,它們的中學是不同校址,位也多,所以25分通常都ok,未試過唔得,試過舊年都仲有2-3個20分的位。

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

入唔入到都好,25分都應該揀佢

回覆:cautionchan 的帖子

好彩我大嗰個三年前20分入到咋!

引用:小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡

原帖由 luiflora 於 13-06-18 發表
小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡介會......好難搶"飛" , 但好多朋友叫我唔使緊張,話25分必入拔小 ...
答番樓主問題:

1. 樓主老公應是校友兼教友。最壞打算是只有12個位計分位。樓主已是最高分了。但今年25分要抽

2. 世襲位影響唔到這12個位。但越少世襲,計分位越多,25分越穩陣。

同意

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學

全港衹有St Mary 係同一中學校址,所以會有30分甚至35分的去争計分位。其他的就算中學在小學在隔離,但因登記地址或門牌號碼不一樣,不算同一地址。

回覆:Melody_BB 的帖子

喇沙家長話舊年開始,同中學同校址喎!

回覆:karen55407 的帖子

st paul (hv) 中小都屬同一校址, 學校說的。

得12個計分位? 一級幾多班呀? 大班定小班?
無理由咁少㗎? 因世襲多過30% 都唔會影響計分位學額㗎?!

回復 786 的帖子

好感激你!!!!!!!!!!!:loveliness:

你講得好清楚 , 好了解遊戲規則 .  我地係舊生+宗教 = 25分 !  25分入唔到一d都唔奇 , 只有60個小一位 ! 而我身邊都有5個25分朋友 , 你話全港有幾多個25分?? 多個12個好正常! 要抽好正常! 入唔到好正常!所以我先報私校,直資學校 !! 安全些 .

但唔了解的人 ,就會覺得我自找煩惱

對了 , 請問"假如" :
1)我先行計分入到拔小(11月公報) , 但之前考的一條龍學校又收我仔仔(12月公報) , 而最後我又想變心要一條龍學校.  是可以的,對嗎??

2)如果我先注冊直資學校 (8月) , 就不可以再參加自行計分法及大抽獎了,對嗎?

3)如果有"某些"私校收了 , 就不影響任何 自行計分法及大抽獎了,對嗎?

4)如果我最後自行計分法 入唔到 , 但又注冊了a直資 , 之後更好的b直資又收 , 是否不影響,可以改要b直資??

對不起 ,問太多了 , 因為好亂 , 身旁朋友說法都不太相同 .....以上是我個人消化完所理解的.不知對或錯??請指教!!

回復 hecabb 的帖子

Thanks X 1000000000000

醒目開學勳章

luiflora 發表於 13-6-19 10:40
1)我先行計分入到拔小(11月公報) , 但之前考的一條龍學校又收我仔仔(12月公報) , 而最後我又想變心要一條龍學校.  是可以的,對嗎??

2)如果我先注冊直資學校 (8月) , 就不可以再參加自行計分法及大抽獎了,對嗎?

3)如果有"某些"私校收了 , 就不影響任何 自行計分法及大抽獎了,對嗎?

4)如果我最後自行計分法 入唔到 , 但又注冊了a直資 , 之後更好的b直資又收 , 是否不影響,可以改要b直資??

1) OK
2) yes
3) yes
4) ok, no problem

回復 kerkermui 的帖子

kerkermui  唔駛客氣啦!  發表於 13-6-19 15:02
‹ 上一主題|下一主題