用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 E位定I位好? 煩腦中
go

E位定I位好? 煩腦中 [複製鏈接]

囝囝有自閉証譜系,差不多三歲...整体慢半歲至1年...言語比較弱...
唔知排E位定I位好...
如果I位會排荃灣救世軍或青衣路德會....

0    0    0    0

回覆:cheung_cnine 的帖子

你仔仔有咩特徵及行為問題被評為自閉証譜系?我仔仔等見精神科另排I位,E位訓練少好多,I位好。

主要係言語同眼神問題...
不是十分嚴重的那種...

所以我都係簡左I位先, 但大部份家長說E位比較好和專一o的

PandaVV  E位係專科專教。I位及E位各有好處。  發表於 14-3-14 00:41

回覆:cheung_cnine 的帖子

你仔仔宜家及9月有返主流幼稚園?E位只是每星期一次訓練的,E位是兼收幼稚園有專業老師教及比較有方法教同包容小朋友,你仔仔有沒有行為自轉,行出位不聽指令不跟大隊,排野直線,望同玩車輪?脾氣?主流幼稚園不包容的,我朋友女女3歲言語差脾氣不好已常投訴跟不上多多藉口有意思叫退學人手不足冇特別照顧!

如果可以自己同小朋友做家居訓練, 而情況不太差, 我會選E位.
I位係長時間在學校, 但係有好多學校請唔到I位老師, 又或者要兼顧埋做班主任.
變相只有大約20MINS個別訓練.  有D仲無借出教具做家居訓練.
E位相對上幫到小朋友, 而ST / OT分分鐘密過I位 (當然要睇機構的安排.)

我上年選了排i位,醫生建議I, 我問可排e嗎?
醫生説,孩子是社交同語言的問題,每天有兼收老師訓練,學校會包容多d.
返緊有i位學校,老師們知評估結果,但今年派唔到政府i位。
自理方面係有明顯進步;社交方面:由上年開學同學叫孩子名不理,到現在會停下望下,都算進步。自費言語治療一星期一次,由無語言到有bb話或短句子,返左一年進步很大。

回覆:E位定I位好

如果e位,有讀主流幼稚園嘛?學校知道嘛?肯收佢?大家配合到?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

小兒而家返緊主留N班, 會直升K1...
他沒有行為問題, 比較內向和慢熱....

回覆:E位定I位好? 煩腦中

I 位老師主力訓練語言,其次若有需要非常簡單大小肌及感統。若大小肌及感統要進步多些,E位的特別房間配套好一些。

suggest to take E位!
I 位服務(per month)只有: PST x 4  (30 min@), ST x 2 (30 min@), NO OT (OT 只會到校觀察學校的大肌肉活動作評估,大概2個月1次).

若人手許可照顧小朋友帶去做training, 又就讀幼稚園, 建議E位!

甘E位既訓練時間及內容係點架?

PandaVV  Hello! Please see my reply. Hope it help you.  發表於 14-3-14 00:38

回覆 ccyu 的帖子

Pls check PM

社工話如主要是言語, I位適合. 如多其他問題, 要做大小肌訓練等, E位全面D

PM在哪裡check,真吾好意思

回覆 ccyu 的帖子

Hi ccyu, pls check PM again~

我都有同樣煩惱, 小朋友讀緊主流k1, 除左社交較差(會同大人講野, 唔同小朋友講野) , 其他都冇大問題, 我之前係揀i 位, 但以目前情況, 就算有i 位收, 我都未必轉校, 咁係咪應該轉排 e位, 請問e 位既訓練時間係點架?

tszlongbaba 發表於 14-3-11 17:57
我都有同樣煩惱, 小朋友讀緊主流k1, 除左社交較差(會同大人講野, 唔同小朋友講野) , 其他都冇大問題, 我之 ...
我囝囝都係A仔, 主要係性格內向, 言語表達比較差, 被動, 欠缺眼神交流, 性急, 但學習能力強.
CAC醫生評估後, 都問我地選E 位  或  I位, 當時囝囝讀緊K1, 覺得學校包容囝囝, 已經老師及班主任都表示有其他
幾位同學都有返E位, 了解後, 唔想轉校. 最後都選了E位. 不過, 排了1年以上才有位. 去年9月份(讀K3)才有位.

現在係"保x 局"幼兒學習中心, 有E位 及I 位的幼稚園.
佢地會由每年9月 至 翌年8月(一個整年), 因為9月份係評估月, 十月份開始上訓練,
會按小朋友的問題而決定需要PT, ST, OT 及教育心理學家的服務.

現在返E位[size=12.800000190734863px]訓練時間
[size=12.800000190734863px]1) ST (言語治療) : 一個月2堂, 每堂1小時,  另外要自己做家居訓練.
[size=12.800000190734863px]2) 教師 : [size=12.800000190734863px]一個月4堂, [size=12.800000190734863px]每堂1小時,  另[size=12.800000190734863px]另外要自己做家居訓練.
[size=12.800000190734863px]3) 教育心理學 :接小朋友需要而提供。(我囝囝上了2個月,之後因為囝囝學校有特別活動,配合唔到教育心理學,所以暫停)
4) PT (物理[size=12.800000190734863px]治療): 囝囝此方面沒有大問題,每半年評估一次。

另外,因為囝囝K3, 所要訓練中心特別免費安排(快樂升小一課程,預習小一的型式)給E位小朋友(自由參加)上學期有6堂,每堂2小時。分為2班,每班有12小朋友左右。
另外,星期六不定期免費舉行興趣班。今個月有陶藝,再造紙及童劇。

快樂升小一課程
上學期: PT, ST
教育心理學會出席參與,了解小朋友於課程內,其能力可否達標.
如果未能達標,會於訓練日再加強。

下學期: ST 為主。

暫時只可提供這些資料,因為每間機構訓練不同。上述資料只作參考。

希望幫到您。

回覆 PandaVV 的帖子

多謝晒你詳盡既資料!
‹ 上一主題|下一主題