用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點幫仔女建立練琴嘅正確方法同態度?
樓主: pandamommy
go

點幫仔女建立練琴嘅正確方法同態度? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆:點幫仔女建立練琴嘅正確方法同態度?

我兩個仔都係K1開始學,大仔升小一準備考三級,細好剛學。我係琴童,陪練,其實我坐旁邊乜都唔做架,只係坐係度,我 仔好鍾意我,所以佢練琴唔多唔少係因為鍾意痴住我,習慣後就好似做功課,每日唔練琴唔安樂。如果成功克服難嘅歌會好誇張讚大仔,仲會係佢面前打俾爸爸同爸爸講佢幾努力,有時獎下食物,呢D對我大仔好work

Starting from day 1 learning piano, we've set a practiced time, usually after dinner, for 15-30 minutes, until now, around 3 years' it is still our practice.

我自己五歲開始學琴, 第一個老師係媽媽0既朋友, 叔叔好好, 唔係只教琴, 會帶我去聽音樂會, 唔係教琴, 係教緊音樂0既素養
第二個老師好差, 無心教, 嗰時最憎學琴, 學左一年幾左右轉老師, 導火線係佢上堂用筆打我隻手
第三個老師好似世外高人, 我好細個已經覺得佢好超然, 但係考試令我好唔鐘意練琴, 到到會考前勉強考左七級就停左... 中六學番, 同阿媽約法三張唔再考試, 先明白原來學琴咁好玩, 之後就完全唔洗阿媽叫練, 自己坐低一兩個鐘係咁彈... 回想番, 我同阿媽0既衝突, 唔少來自練琴

其實樓主問緊0既問題, 同一般parenting相若, 練琴兩個字可以換任何嘢入去, 可以係其他興趣班, 做功課, 食飯, 沖涼 我覺得有時唔迫可以係一個方法, 換方法都係一個方法, 咁講好似好虛咁, 但係變陣可能令緊張0既關係舒緩D, 關係好D, 其他嘢先聽得入耳...

哈哈!be真的可以升級為“家長班“師傅了!我們都是“徒弟“仔!他說的話,大人細路都很樂意聽,聽到了,自然去做!從他的觀點,我總結了小小:學琴是“三為一體“的事實!起初,是由老師和家長共同培育一朵小花苗,待花苗長出嫩芽,需要更多養份時,家長可以考慮給予更“豐富“更“優秀“的資源支持小花苗成長!~需要注意的是,資源包括“軟件“(師資等)和“硬件“(樂器),從來只有更好,沒有最好!(哈哈,出自be 的語錄^-^)
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

My son started to learn piano last month but seems he doesn't have any motivation:(

我的方法是為阿囡領路,在剛開始學時,給她看早2年的師兄師姐的演出(音統的小豆芽),以引導她的方向,讓她有目標,覺得自己有機會上臺;在學琴的過程中,不斷陪她觀看適合她程度的音樂會;在她稍有能力時,拱她去越級投考樂團,當她成功之後,興起就越來越大,也越來越自覺,而參加樂團後,因爲有團體活動和演出,就會對自己有要求,克服了練琴枯燥的困難.
‹ 上一主題|下一主題