用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撤對聖家(九龍塘),哪間好?
樓主: Dwarfs28
go

聖羅撤對聖家(九龍塘),哪間好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-06-17+發

原帖由 xxariesxx 於 13-06-17 發表
其實我對呢間小學個校長好有保留,若果有得揀會選擇第2間,若樓主是叩到st rose相信佢女兒多數係st cat / k ...
講真,津貼學校之前收乜人都有,做校長只能係叩門呢關自己揀人,有得揀梗係揀啲有質數架啦

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-06-17+發

其實我對呢間小學個校長好有保留,若果有得揀會選擇第2間,若樓主是叩到st rose相信佢女兒多數係st cat / k ...
講真,津貼學校之前收乜人都有,做校長只能係叩門呢關自己揀人,有得揀梗係揀啲有質數架啦

但朋友話只係叫小朋友讀 a dog can fly, an elephant is pink. 再問啱唔啱咋喎,唔係好深咋

引用:Quote:原帖由+xxariesxx+於+13-06-17+發表

原帖由 sissysze 於 13-06-17 發表

...
你都講得啱,但我顧累的不只是勸退問題,我怕是家長若遇上其他困難在學校是得不到任何支援,家長都要承受好多委屈。我在kg已受夠了

引用:Quote:原帖由+xxariesxx+於+13-06-17+發表

但朋友話只係叫小朋友讀 a dog can fly, an elephant is pink. 再問啱唔啱咋喎,唔係好深咋

...
第2輪應該係大部分都係以上兩間學校學生而2nd in應該係要以英文對答?

Actually, you can do the research such as checking the comments on your own or asking your friends. After doing the research, I think HF teaching students with more heart and passion than St Rose. But St Rose Secondary will reserve 85% places for their only one primary, about HF, there are two primary to fight with one Secondary. That is highly competition. However, there are a lot famous primary in Kowloon City District to compete.   

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-06-17+發表但

第2輪應該係大部分都係以上兩間學校學生而2nd in應該係要以英文對答?
啱啱問咗小朋友,2nd in 一定無問英文

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-06-17+發表講

你都講得啱,但我顧累的不只是勸退問題,我怕是家長若遇上其他困難在學校是得不到任何支援,家長都要承受好 ...
幾年前考kg時已知st rose kg 叩st rose 小學無so 啦

幾年前考kg時已知st rose kg 叩st rose 小學無so 啦
我知無so,但因我是住34網可以抽獎的所以揀佢。但實在令我太失望,所以我完全無諗過揀返小學。我指的委屈並不是指佢沒有協助上小學,若果你說的2nd in是沒有英文對答,我更覺得佢係對唔同學校學生有唔同面試內容。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-06-17+發表幾

我知無so,但因我是住34網可以抽獎的所以揀佢。但實在令我太失望,所以我完全無諗過揀返小學。我指的委屈並 ...
甘即係你係kg 學生,你係kg 受到唔好嘢?但kg 同小學唔同校長,kg 唔好唔代表小學唔好呀.....

回覆:聖羅撤對聖家(九龍塘),哪間好

相信St Rose升St Rose中学,易过HF升HF中学。

回復 sammilcm 的帖子

agree with heart to students. Being a school, teachers should have heart to teach students well, not gotta find well-students to teach.

sammilcm    發表於 13-6-19 15:07

甘即係你係kg 學生,你係kg 受到唔好嘢?但kg 同小學唔同校長,kg 唔好唔代表小學唔好呀.....

...
兩間學校都用同一校車公司 有咩唔同?即使間校車公司俾家長告,學校仍同佢簽新合約,有幾唔同?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-06-17+發表甘

兩間學校都用同一校車公司 有咩唔同?即使間校車公司俾家長告,學校仍同佢簽新合約,有幾唔同?

...
st rose 校車不嬲聽聞有問題,家教會幫唔到嗎?

sammilcm  今本冇人幫  發表於 13-6-19 15:08

st rose 校車不嬲聽聞有問題,家教會幫唔到嗎?
當校長完全漠視任何不愛聽的意見,家教會又可做得乜?告訴你,我住同一校網,竟然要學生在6:40在樓下上車,學校7:45先關門,你覺得合理?唔講以為係跨境學童呀。kg時,返9:00,佢要我8點上車,來回要用近兩小時時間,唔講以為我住元朗呀,我自己坐巴士都係廿分鐘,跟住問校車公司坐單程,仲要態度唔好咁拒絕,你會唔心灰意冷?當然仲有其他問題啦,不過唔講嘞,我出聲唔係要踩間學校,只係希望讓大家考慮清楚是否接受到。

講錯,係6:20分上車

兩间相比,会否埾家会讀得辛苦d?

應該ST ROST 辛苦D 個人意見

sammilcm    發表於 13-6-19 15:09

聽闻聖家教淺考深

回復 sissysze 的帖子

I also want to know
‹ 上一主題|下一主題