用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 3歲閃咭班
go

3歲閃咭班

想找多一個小朋友組閃咭班,  我仔係3歲, 2人一組, 每個小朋友$600/MONTH, 如有興趣可以PM我, 在太子花園街上堂, 謝

如果是指杜曼閃咭, 根據杜曼的書所教, 閃咭是要從小開始, 每天三次進行, 閃咭班每星期一至兩堂, 效果不大.  我兩個仔仔都係出院回家便開始, 大仔看到升小學前, 細仔現在未到三歲, 仍在看.  當然全職媽媽會較方便.

hellomsmslau  AGREE...
閃卡應該係自己日日做先會比較有效…  發表於 13-6-24 22:29
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回復 moondream3003 的帖子

Hi moondream,
我想請問你用閃卡,成效點?我BB有用宜家一歲,從出世時候開始,在家自己每天堅持週日除外。宜家BB坐不定好快走開。想知你有無遇到類似情況點處理?多謝!

回覆:3歲閃咭班

可以用咭當認字,但唔好閃有無網睇過閃咭嘅潛在禍害?

星期六去了一間係認字班, 上堂教左亞仔4個字, 記到3個, 唔係閃係用兒歌及紙咭
形式教咁,

moondream3003    發表於 13-7-16 15:00

回復 snailxixi 的帖子

有呀!  兩個仔都有一段時間是這樣, 但我大聲叫:"媽媽睇字咭先!" 或是"我同Micky睇字咭" 等等去引他們看.

最重要心態是對小朋友一種遊戲, 不要有目標去做, 不要太過緊張結果.   不要小看最書的階段, 是最重要的.

我大仔現在升小三, 雖然成績不是最好的, 但做功課和評估溫習我也不用操心, 也不用補習, 已經夠了.

當然我不會只用一種最教方法, 反正閃咭一天不用三分鐘, 其他時間可以親子閱讀, 每天去公園, 看花看樹看世界, 也會用蒙特梭利‎教具給他們玩.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回復 Jasmine_2005 的帖子

所以有詞語, 短句, 句子, 書 的階段, 不知不覺地溫習了.

我是第一代試閃咭的方法,當時坊間没有這類課程,要自制工具,但經多年的訓練發覺成效不大,相反和孩子多閱讀和參與思考的遊戲,獲益更大而且更影响深遠,家長無必要浪費金錢和時間。

回覆:3歲閃咭班

閃卡只會保存在腦部短暫記憶區

多謝分享,其實都有聽講 DUMAN尼套理論是商業宣傳。蒙氏都不贊成太早備BB文字。