用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局錦泰小學(學校村)
go

保良局錦泰小學(學校村) [複製鏈接]

保良局錦泰小學(學校村)

有沒有小朋友在錦泰上學?
家長們覺得這所學校怎樣?
課程,老師,透明度這幾方面大家覺得如何?
請大家給與建議,謝謝
小豬小豬肥o者o者,吃飽就睡呼嚧嚧

Re: 保良局錦泰小學(學校村)

I want to know too.  Seems that most of the parents in net 45 choose 錦泰 as their 1st choice in the lucky draw..

AWG,
net45 錦泰是最好的,所以我想了解多些這間學校.

有沒有錦泰家長呢?請分享分享

我的小朋友正讀緊P.1下學期,初時(2004/09)開學都有小小唔習慣,但慢慢又接受咗佢的教學方法,功課都有好幾樣,其實我覺得就唔係多,而係太雜亂,e.g. 中文-有工作紙,默書改正,作業1課,改正補充,英文 - Learning Sheet P.1~2, 看圖書一本,聽CD, 數學 - 補充P.3~4,工作紙2張. 您話係咪記死人,其實每樣時間唔駛做好耐,但聽落嚇人哇 - 9樣功課.
不如您話俾我聽想知啲咩?  

jessfanny,
錦泰的老師有愛心嗎?會不會很嚴勵?是傳統教學?透明度高嗎?有沒有外藉老師教英/普?
學校有什麼課外活動?
你的小朋友是計分入/派位?15分機會大嗎?

基本上老師都有愛心,不過就真係幾惡,初初都怕個女唔慣,但佢自己同我話有啲同學真係好唔聽話,尢其是剛入小學唔知規矩,所以老師會看得緊啲.我都覺得如果自小嚴厲些,到中學都會好啲,我見佢啲五六年班學生都好乖,佢係一間傳統教學的,都有幾多學校同家長活動,怕您無那麼多時間倍佢啫.
學校都有好多課外活動,如芭蕾舞,英語活動班(外藉老師教),電腦班,敲擊樂,小提琴,SWIMMING,花式單車,等等.
我女女是大抽獎入到的,所以大家都有機會的.

thx jessfanny
平時一般上課日程是怎樣的?你囡囡上學快樂嗎?
有沒有如"小一適應班"等活動讓小朋友適應小一生活?
有分精英班嗎?一天有幾多功課/點書/測驗?

基本上,上堂時間都在上午,而下午則是週會,公民,圖書,活動等等.佢都好鍾意返學,不過就唔鍾意咁早起身.呢間學校無咩小一適應班,不過初期返學只係返幾個鐘,帶佢地周圍認識下校園咁,唔駛太擔心,小朋友適應到嘅.除非你的小朋友比較"倚賴".精英班要到三四年級先會分.功課之前提過了,不再多說,至於點書一星期中英各一次,每學期兩次exam,小測就隨堂有,都只係幫您記憶,唔會計落成績表.
其實我覺得每間學校都大同小異,都係跟住教局俾嘅指引去做,現在的家長太過多心了,最重要係你的小朋友返學開心,所以唔好人云亦云,千萬別太看重名校.
希望你的小朋友入到理想的學校.

jessfanny,
明白很多了,thx
錦泰屬於名校嗎?因為朋友說錦泰是45區最Top最好的學校.

I think 錦泰唔係咩名校,只不過佢有何壽南小學個名照住,(前身係何壽南小學上午校), 所以比較熱門,而且保良局的學校不嬲都口碑唔錯,所以多啲人爭囉.

明白了!

錦泰小學(學校村)有無優先讀保良一中(慈Wan山)?
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

錦泰的聯繁中學是保良一中

錦泰每年有最少25%升上保一,而實際上應該是超過了這個數字。

jessfanny,
英文課是用故事書上課嗎?有沒有外藉老師?

besides 保良局一中, 大部份派邊間多?
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

豬囡媽咪 寫道:
jessfanny,
英文課是用故事書上課嗎?有沒有外藉老師?

錦泰小學 use longman Eng. Book and also have 外藉老師.

But she will only have some play group with the student (together with the Eng tacher), the 外藉老師 will not teach the student every Eng. class.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

Sorry, 幾日無上嚟.
由我囡囡呢年開始係用big book (story book)教授,巳經唔係用傳統書,係會話上比較學多D,還有DD Phonics,都算活動教學. :wink:

mercy_mama,jessfanny,
考試,測驗等..會分名次嗎?名次全級計or全班計?

考試當然會分名次啦,全級全班計都有show在成績表上.
‹ 上一主題|下一主題