用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 ) ...
樓主: bighinhin
go

深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 )   [複製鏈接]

MariaTsui 發表於 14-1-26 18:22
我一直很buy校長的理念,如果校長不同,理念也可能會變,幸好囝囝是waiting,我都要考慮清楚。

...
校長說唔想家長confirm 了學位,簽了undertaking 先知道,所以佢宣佈了。  他說其實學校網頁早兩天已posted.
我聽了都覺得好可惜

引用:Quote:MariaTsui+發表於+14-1-26+18:22+我

原帖由 polo819 於 14-01-26 發表
校長說唔想家長confirm 了學位,簽了undertaking 先知道,所以佢宣佈了。  他說其實學校網頁早兩天已posted ...
但我係第1批in 嗰批
校長無提過

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

引用:Quote:原帖由+polo819+於+14-01-26+發表校

原帖由 yy13 於 14-01-26 發表
但我係第1批in 嗰批
校長無提過
我就是第一批見,雖然囝囝是waiting,一直都覺得有機會入TTCA,現在要重新想清楚,因為自行有一間心儀的學校。

yy13 發表於 14-1-26 18:54
但我係第1批in 嗰批
校長無提過
copied from TTCA Website

Special Announcement for the School Year 2014-2015
                                                                                                                                                                                                                                                                [size=14.000000pt]We regret to announce the resignation of the School Principal, Dr. ChengKin Tak, with effect from September 1, 2014. We would like to express ourthanks to Principal Cheng for his contribution to TTCA in the past and wishhim all the best for his future endeavors.

[size=14.000000pt]By the grace of God, the School Management Committee is pleased toannounce the appointment of Ms Kwan Oi Chu, the serving Vice Principal, tobe the acting Principal; Ms Ng Wing Chee, the serving Assistant Principal, tobe the acting Vice Principal and Elder Yau Chung Wan, the founding Principalof TTCA, to be the Consultant in the school year of 2014/2015. We trust thatour highly dedicated administrative and teaching team will ensure TTCA tomove forward with confidence.
                                                [size=14.000000pt]School Management Committee[size=25.000000pt]![size=14.000000pt]January 23, 2014

回覆:深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 )

announcement 23號先出
但第1批簽undertaking 係22號deadline
不過當然依家要反悔都可以
唔知有無家長因為鄭校長唔做而卻步

引用:announcement+23號先出 但第1批簽undertaki

原帖由 yy13 於 14-01-26 發表
announcement 23號先出
但第1批簽undertaking 係22號deadline
不過當然依家要反悔都可以
你是否已簽註冊?!?

引用:Quote:原帖由+yy13+於+14-01-26+發表announ

原帖由 MariaTsui 於 14-01-26 發表
你是否已簽註冊?!?
我仔只係waiting
有朋友簽左但感覺被騙
因為佢都係buy 鄭校長嘅理念/熱誠
換校長唔多唔少一定有野變
註冊時學校無人提過
依家自行無入
就算反悔都只可博統一

yy13 發表於 14-1-27 10:02
我仔只係waiting
有朋友簽左但感覺被騙
因為佢都係buy 鄭校長嘅理念/熱誠

我的情況和你一樣,如果是副校長頂上,可能理念都會相同,點都好過外人入主,現在我都要重新想一想,我們可以互相交流一下

我是第2批interview,校長都有講離任,但佢話暫時副校長代任,是否內部進升或外請新人就未知,不過我囝囝interview完好喜歡這校,想入讀,其實我都擔心轉校長會改變,但唔理啦,收咗先決定,相信各位一定唔報多幾間去選擇

MariaTsui 發表於 14-1-27 12:11
我的情況和你一樣,如果是副校長頂上,可能理念都會相同,點都好過外人入主,現在我都要重新想一想,我們可以互 ...

在我立場
目前我仔只係waiting
又唔知排第幾
可能根本無機會
所以遲D 收左先再諗
不過朋友依家就頭痕D

校長既離任我都覺得可惜, 但諗深一層學校PLAN既計劃係長遠,短期內唔會有混亂... Ms. Kwan 及 Ms. Ng 應該可以接棒... TTCA既軟硬件都成熟。

提外話, 作為基督徒睇呢間學校一向有神帶領, 當日校長由UCCKE 過黎都係神既旨意, 我就覺得如果神比感動校長去做其它待奉, 祂必有帶領...  不要為明天憂慮

不喜勿插

引用:校長既離任我都覺得可惜,+但諗深一層學校PL

原帖由 hugub 於 14-01-27 發表
校長既離任我都覺得可惜, 但諗深一層學校PLAN既計劃係長遠,短期內唔會有混亂... Ms. Kwan 及 Ms. Ng 應該可 ...
我囡囡都已經註冊,我知道校長離任也感到可惜,亦有擔心。但見到你對學校的支持,我也有信心堅持最初的選擇是對的。

回覆:hugub 的帖子

我亦註咗冊,睇到個一刻都感到可惜,但從申請,1 in 面試,註冊都睇到神的恩典,相信神必有祂去帶領

looking 發表於 14-1-28 14:17
我亦註咗冊,睇到個一刻都感到可惜,但從申請,1 in 面試,註冊都睇到神的恩典,相信神必有祂去帶領

...
我知道校長離任後, 腦內突然有呢隻歌出現... http://www.youtube.com/watch?v=NrqDzRigLDQ 多謝神

憑信 他離別吾珥
因信 全然奉上愛子
憑信 還有人全力抓住天使
羸到祝福 換了名字
憑信 他行近紅海
因信 連潮浪也分開
憑信 曾有人被困於獅子坑內
仍敬拜上帝 發誓至死不改
在某天他下決心圍繞在城外
憑信放聲呼喊 城牆便倒塌下來
又有先知被掳他方常在心裏靜待
仍確信上帝榮耀會回來
憑信 我們懷著憑據
因信 同尋著了應許
憑信能夠發現在世間只是寄居
朝更美家鄉走回去

有信心

hugub 發表於 14-1-27 17:58
校長既離任我都覺得可惜, 但諗深一層學校PLAN既計劃係長遠,短期內唔會有混亂... Ms. Kwan 及 Ms. Ng 應該可 ...
鄭校長就是回UCCKE接任將退休的杜校長呢!

回覆:深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 )

Summer bridging course / program ?上年大概係幾?

7月尾.. 上2星期

引用:7月尾..+上2星期

原帖由 hugub 於 14-02-19 發表
7月尾.. 上2星期
請問是否一定要上? 有一個星期會離開香港。

‹ 上一主題|下一主題