用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖華揮手區,請入黎傾下計
樓主: kookit
go

聖華揮手區,請入黎傾下計 [複製鏈接]

昨日註冊完,搵校長傾左陣,發覺自己幾鍾意間學校,我雖然有扣門,萬一扣到,反而會認真諗下轉唔轉校。

bluerain_baby  同我一樣想法, hehe!  發表於 14-6-12 13:11

引用:昨日註冊完,搵校長傾左陣,發覺自己幾鍾意

原帖由 吉永老師 於 14-06-12 發表
昨日註冊完,搵校長傾左陣,發覺自己幾鍾意間學校,我雖然有扣門,萬一扣到,反而會認真諗下轉唔轉校。 ...
希望聖華不會令你失望

MASAYA 發表於 14-6-9 11:10
我有朋友以前也是讀這間, 他說經常有警察到訪, 亦有小學生就吸煙, 不過他最後升到曾肇添
這兩年在EK看家長 ...
聽一個舊家長講佢仔仔當年既第4名, 曾記都吾in 佢....
事實上, 歷年多吾多畢業生入到曾記/沙培/沙蘇?

EMMA88 發表於 14-6-12 16:51
聽一個舊家長講佢仔仔當年既第4名, 曾記都吾in 佢....
事實上, 歷年多吾多畢業生入到曾記/沙培/沙蘇?
曾肇添自行係以全港排名去揀人in,唔畀佢in即係排名唔達標,不過只要係band one生都有機會抽入既,而每間學校都必定有band one生,暫時都未聽過冇band one生既小學,至於畢業生上band one中學跟唔跟到就要等舊生家長分享
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

想問一日功課大約幾多樣?同埋假期有幾多樣功課?

回覆:吉永老師 的帖子

功課可接受,也要預習,假期都多多地,不過好睇你點分配時間姐

回覆:吉永老師 的帖子

功課唔可以用幾多本來衡量,因為好似中文嗰啲,如果係作句、重組句子、擴張句子,有時就算一版都要寫好耐。整體來說,我覺得算合理,我仔做功課,平均來計,用1小時15分鐘,當然有時可40分鐘,但亦試過2小時。小貼士係真係幫小朋友check功課,因為如果唔駛改正,又可以做少一樣。如果想知每天功課,可上聖華網頁,可以睇得返哂由9月到而家嘅每日家課,希望幫到你。

回覆:聖華揮手區,請入黎傾下計

都係果句,小孩子最重要係開心地返學

回覆:聖華揮手區,請入黎傾下計

我推返個舊家長post上黎,給各位新手討論下

你好,我仔仔今年剛派入聖華,講真搵評語只是叫我們叩門,其實是甚麼原因呢?(我會如常註冊,亦不考慮其他小學了,因為擔心那些面試壓力),其實想問吓是否真的很多新移民,而且為何沒有其他家長回應?

回覆:winnielcf 的帖子

其實眼見不覺有,反見到有外藉學生,但也懂廣東話的

並實住我樓上的鬼妹仔也是在聖華讀P.4,諗住有個伴

回覆:winnielcf 的帖子

我覺得老師和社工都好愛護學生,小孩每天都會講學校生活,都見快樂

各位,我想開個"天主教聖華學校"專區,方便大家認識,各位有無興趣?
資料如下:
為方便會員翻查有關各幼稚園及小學的討論,部分較多討論之學校已獲開設專屬討論區,請參看幼稚園一覽及小學一覽,請會員善用已開設之學校討論區,而尚未有專屬討論區的學校,會員可分別於談幼稚園或小學雜談發表討論,多謝合作。

如欲申請學校專屬討論區,請回覆本論題並提供以下資料:

1. 學校全名 (中文及英文),請列明屬幼稚園或小學

2. 學校地址及所屬地區

3. 於教育王國有關該校之討論連結,詳情如下:
- 標題以該校為唯一主討論題目 (即不接受「某校VS某校」)
- 不少於3個討論連結
- 該論題須於過去1個月內持續有新回帖
- 每個論題須有不少於5個回帖
- 每個論題之回帖須由不少於3位會員發出

申請範例:

學校全名:宏福幼稚園  Tivoli Anglo-Chinese Kindergarten & Nursery

地址:新界青衣青怡花園青怡廣場1樓21 - 25號

地區:葵青區

有關該校之討論連結:
http://forum.edu-kingdom.com//vi ... &extra=page%3D1

http://forum.edu-kingdom.com//vi ... &extra=page%3D1

徵天主教聖華學校,小二及小三(二手課本)

請問你地小朋友仲係米讀梗聖華?我女派左e間,比D comment和能量我

引用:請問你地小朋友仲係米讀梗聖華?我女派左e

原帖由 sundaymami 於 16-06-05 發表
請問你地小朋友仲係米讀梗聖華?我女派左e間,比D comment和能量我
我女都派左

‹ 上一主題|下一主題