用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖華揮手區,請入黎傾下計
樓主: kookit
go

聖華揮手區,請入黎傾下計 [複製鏈接]

回覆:babylovemama 的帖子

你今天有同校長傾過?
我去的時候,學校輔導主任,即社工哥哥有招呼和解答我的疑問,佢好後生,不知你們有無見過?

我都系聖華呀!!扣左好多其他學校都冇消息...所以應該都系讀聖華GA LA
希望老師們努力教導小朋友

回覆:聖華揮手區,請入黎傾下計

我知邊個呀,係高sir呀,佢好nice ,願意解答!另外我上次見到鄭主任,即係講課程嗰個男老師,佢都好好,乜都肯講!

回覆:tastecherry 的帖子

和你的心態一樣呢,吾理咁多班數問題,只想小孩子好、愉快學習就夠

回覆:sasa...... 的帖子

佢有介紹自己架,我完全無問佢姓乜添,因為果陣仲有點不快,不過,現在感覺都幾良好,起碼我放心放小孩子在聖華,踏出了我的一步
by the way, 我仔話高sir好好人,好好笑,佢個look好好好好似中學生,雖然佢著左老西!我仔叫佢哥哥!

回復 kookit 的帖子

我拿書時見唔到校長,我係同個社工及主任傾談.
知道學校並不是外間傳言的那麼多新來港學生及融合生. (我並不是歧視他們, 只是要對聖華更加了解)
因為前幾年的出生率低, 所以才會有咁驚嚇的1班, 2班的存在, 但最壞的時刻已過, 今年的班數一定比去年多.
學校呢幾年都好積極辦好間學校. 老師及所有人都好友善.知道老師為了重振學校聲威, 一定會更加努力教育小朋友的.
了解過後, 我也安心的讓我小朋友在這所學校讀書.
希望各位聖華學生及家長, 大家一齊努力.

babylovemama 發表於 13-7-6 20:34

所以其他人用什麼沙田三寶形容聖華等學校,其實對學校、學生、老師、家長是十分不公平的,外間嘅人未有深入認識他們,只是道聽途說又或者見以前班數較少,便下判語說他們“垃圾”,抹殺他們辦學的努力,希望憑各位的努力,改變人們對學校的印象!

回覆:ssss 的帖子

你也是來年的小一寶寶家長嗎?

引用:回復+kookit+的帖子 我拿書時見唔到校長,

原帖由 babylovemama 於 13-07-06 發表

加油!我不是聖華家長,但亦希望沙田各小學都有進步,而事實沙田很多二缐小學亦抬頭了,多人認識了,沙田不是只有幾間小學的!

回覆:nc2000 的帖子

如果不是小孩子派位,我從不去認識我們所派的學校,講真,我和太太最初只有抱怨,直至去聽家長會後,我們才花多些時間去了解,也決定留低

我不是聖華家長,小朋友都已升中了,但我在沙田區生活多年,見盡這裏的學校變化興衰,我敢講辦得不好的已結束晒,現在淨下的都是有心辧學的學校,見到沙田區家長一窩蜂湧去幾間名校,然後不斷標籤聖華等幾間學校有點替他們不值。

結業既有沙角小學 (宜家係資優教育學校), 樂善堂陳祖澤 (而家為沙胡).

因果時睇住陳祖澤一味縮班得每年級 1-2 班
(阿囡同學在這校讀派升中麻麻地),
最後殺校, 所以曾提出聖華會唔會有此憂慮.

跟住睇各準家長的帖, 聖崋應該係有心的.
小朋友享受學校生活最緊要

我相信我係好小數喺自行階段自己報聖華的家長,我仔並非統一派位入去的。揀佢,只因一次工作關係,可以入到聖華,接觸到校長同老師,我認為佢辦學理念同我想要嘅嘢好match ,所以自行已經決定揀佢。
我地係因了解而結合

多謝意見提供,我是後來搬到沙田的,所以常聽到家長們說一些受歡迎的學校,派到聖華時,很多朋友叫我要叩,但相信91學位難求的道理,我和太太一定會去註冊,以免乜都無得讀仲死,其實我也是被學校的老師而感動,看到學校有溫情,最終才有這決定
而且叩了好幾間都系waiting list,放棄之際,走去聽聽家長會
不過我亦尊重小孩子的決定

你們全部都住沙田的嗎?
要唔要搭校車返放學?

引用:今天到聖華拿書後,跟教職員了解學校,感覺

原帖由 babylovemama 於 13-07-05 發表
今天到聖華拿書後,跟教職員了解學校,感覺良好!
希望學校可以做返起,做回band1 ...
非常好超纘!

回覆:cautionchan 的帖子

你都系今年的家長?

今日大家有無返聖華?

回覆:sasa...... 的帖子

summer course for new p1 ?
我無呀,但見到校網已有相片上載,學校效率都好快
不知個班如何?
我見到有好多人返

我有返呀!
‹ 上一主題|下一主題