用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Many students withdrew from French International Sch ...
樓主: yuenszewing
go

Many students withdrew from French International School [複製鏈接]

My girl attended FIS primary for half year , and then she transited back to her old school. All FIS teachers, kids and parents are good.  However, I just didn't like competitions in such early age.  For me I didn't feel it right.

annie

其実「本地人」、就是「本地人」、不会因小朋友入左IS,就会令到家長変左有西方思想的父母、見到個個谷、自己点可以致身事外、其実要谷、IS的仲谷得勁、唸下、、、英文又要有NATIVE程度、EE+個個話5識中文、第日WUN 5到好工、中文又要想小朋友変成NEAR NATIVE MANDARIN SPEAKER,要求分分鐘高過LS亞!!其実我有時都覚得連D EDUCATOR自己都迷失(可能係亞州耐左)、因為KUI地一邊話叫D家長5個好谷、一邊又数自己IB成績如何如何、家長点様5谷?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

EDUCATOR自己都迷失(可能係亞州耐左)、因為KUI地一邊話叫D家長5個好谷、一邊又数自己IB成績如何如何、家長点様5谷?
一般IS学校公布公开考试成绩, 是加增透明度, 有助学校管理层和家长的沟通理解, 重要是内容必须付合事实,不应隐恶扬善便可. 至于如何演绎, 个人感受等, 与各类家长的接收力有关, 学校并无高举'好成绩'是万王之王, 丛而加添压力.

回復 annie40 的帖子

I think disclosing IB scores is good transparency as well.  Some schools don't and I find that unsettling.  How to interpret them and whether to push one's kids is really up to the parents?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

Mighty 發表於 13-9-16 19:54
其実我有時都覚得連D EDUCATOR自己都迷失(可能係亞州耐左)、因為KUI地一邊話叫D家長5個好谷、一邊又数自己IB成績如何如何、家長点様5谷?

學校唔可以唔公怖成績,公怖後,家長學生甚至外人點解讀,就另作別論。
其實,心水清就明,IB 成績只係參考性質。
學校前輩成績好,唔代表自己仔女成績好,再好的學校,都有學生讀唔成書,
學生成績唔好,學校責任只有少部份,大部份係學生自己問題 (資質 + 努力)。

叻的學生,唔駛家長谷,自己都會自發學習,
好多叻仔叻女,係小學就好主動,到中學自然睇到邊 D 會有跑出的機會。
真係唔叻,點谷都唔會可以去都有 40+ 分,
而真係有 40+ 分,亦不見得家長話要谷就得,佢自己都要肯自己努力。

而家問題係,好多小學就谷,又話補這樣補那樣,
最好笑是連甚至 gifted program 也靠谷,靠補去參加,
唉,gifted 就係 gifted,唔係 gifted 就點補都唔係 gifted,
真係何必。

annie40  It is sad that many kids are trained to be something, but definitely not gifted or talented.  發表於 13-9-17 14:12

回復 nintendo 的帖子

There are schools who still haven't announced, or never publicly announced, their results

annie40  愈是鬼鬼祟祟, 愈让人怀疑啊!  發表於 13-9-17 14:15
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

HKTHK 發表於 13-9-17 13:55

There are schools who still haven't announced, or never publicly announced, th ...

咁奇?我冇留意,我連亞仔學校 d 成績都唔太在意。
學校成績好又點,人地 45 分關我乜事?
自己個仔 45 分話威嗟。

Hi nintendo,

I had been studying hard about academic results while my girl was in primary because I really wanted to figure out the secrets of how and why schools ,  parents and students made the achievements.  By the way, there were a lot of exaggerated rumors in IS circles that was so unfair to some dedicated teachers and schools in rather low profile style.   When I learn enough (still learning), I feel more comfortable , confident and relaxed to my girl's future.  

annie     

annie40 發表於 13-9-17 15:02
By the way, there were a lot of exaggerated rumors in IS circles that was so unfair to some dedicated teachers and schools in rather low profile style.

我自己仔女讀 esf 都想講好耐,唔知係唔係部份 esf 家長因為仔女好采考到 kindergarten 或 year one 開心得滯,成日入 ek  就吹到好似 esf 先係最好。唉,我都愛自己學校,但有時唔好咁誇張囉,真係好肉酸,人地其他家長厚道,唔會下下出黎撐。有 d  家長小朋友讀 kindergarten 或 year 1,其實佢地明白中學課程幾多?唔好下下入黎,就係明踩暗踏人地其他學校。成績呢樣野,係統計黎,有人 45 分,都有人可能得 30 分。自己仔女將來成績係好定差,真係要睇自己小朋友自己。

nintendo 發表於 13-9-17 15:19
成日入 ek  就吹到好似 esf 先係最好 ...
This is not restricted to ESF, almost every school has a group of trumpet blowers here {:1_1:}

Boasting is still acceptable, but "明踩暗踏人地其他學校" is not so good.

知得愈少的, 才会嚣张!

孩子要成大器,还有几百万哩路未走过, 坦白说今天是番薯一件, 有物值得吹嘘? 还要拿别人的成绩往面上贴金?

十分明白你的感受, 日常流连在LS 讨论时间较多, 主因就是顶不住目睹的'傻瓜'现象.

在学校WEB PAGE有RESULTS、当然是理所当然、用不着要在報紙吹多少個状元。 上個TERM去SHATIN COLLEGE聴野、副校長第一句都係話自己学校IB成績幾好幾好。 我感覚是有点在吹。 

annie40  懂得看报告的,自然知道是埣料! 不懂看的, 大家高兴也无妨! 如何演绎, 绝对是因人而异的, 平常心吧!  發表於 13-9-18 12:43
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 13-9-17 19:30
在学校WEB PAGE有RESULTS、当然是理所当然、用不着要在報紙吹多少個状元。 上個TERM去SHATIN COLLEGE聴 ...

自己圍內講,我又覺得 ok,點都要鼓勵下學生,讚多過彈係好。我又唔認為係吹虛。上報就不評論,我覺得幾無謂,邊間學校搏上報,我都覺得好核突。不過呢 d  係 esf centralise 咁做,即 esf office 那邊 (我估),認該唔關個別學校事,老師先唔得閒同報紙佬巔,有時間休息下好過。
mighty,我同你都係 "高班學生" 家長,真係幾叻幾差的學生都見過,我地當然都認同學校先會比小朋友讀咁耐,真係覺得學校有乜唔好,大不了轉校就算。有時讚下學校,或者有唔好呻下都 ok;但公開吹虛,或公開聲討都好核突。
其實 ek  都有好多高班家長,越高班越低調,因為真係睇得多就化。45 分?36 分?哈哈,邊個知將來邊個先更有成就?狀元又點?有幾多人做人比深水步茶餐廳老闆明哥有意義?
唔好話錢,成績都係浮雲,嬴了面子,輸了人格,咁就冇意思。
其實學校師兄師姐係唔係叻,人地有眼睇,在學校網公怖就得,esf 年年有中央統計,全部學校都報晒數據,100% 透明,上 esf 網一目了然。

annie40  但公開吹虛,或公開聲討都好核突。-well said!  愈来愈觉得同你岩key!  發表於 13-9-18 12:45
Jackieson  其實好多野真係好浮雲, 難得你睇得咁通, 睇得咁化  發表於 13-9-18 10:30

雖然我唔係FIS的家長, 但係幾年前徘徊在IS & LS之間爭扎, 更深入觀察留意了FIS兩年決定一試, 最後緣份擦身而過, 也好隨緣吧. 當初我揀撰FIS的其中原因係英文語境好, 好少華人學生, 即使見到華人面孔, 交談下佢地都係用好純正的英語對答, 而且在校園見到幾乎所有學生都好開心... 唯一係校園比較簡陋, 特別中學部, 根好多本地小學都比不上, 莫說其他IS.

而我相信好多香港家長包括我揀撰IS的主要原因都係希望子女可以愉快學習, 減少與子女不必要的磨擦, 增加親子關係, 提高英語能力等等; 至於學術成績應該唔係頭幾位, 所以更加唔希望在一間谷的IS就讀, 呢點可以理解. 但相信FIS應該唔係屬於谷的一間IS, 因為我認識及接觸FIS的職員家長學生都唔少, 佢地都無反應呢點. 其中1個中學生, 幼稚園在根德讀, 小學開始在FIS讀, 佢話讀得好開心. 當然你係第一身, 會有另一番體會.

成績好壞年年都有上有落, IS & LS亦是一樣, FIS的成績好唔好, 相信各自有睇法, 自己就覺得中規中舉啦, 師兄師姐的成績就當作參考吧! 不必睇得太重.

annie40  随缘吧! 反正世界上没有最好的学校!  發表於 13-9-18 12:46

多華人讀嘅IS 其實都幾煩,  因為家長行埋一齊都係鍾意比較成績, 其實心諗俾咁多錢讀IS, 好心就米鬼理咁多啦, 等學校去攪啦.

不過都識得讀IS嘅家長覺得IS教得淺兼小朋友快樂學習過頭, 唔知學咗乜, 小學讀咗一年就轉咗去local 名校.  欣賞依啲家長目標清晰.

回復 himching 的帖子

请勿妄自菲薄! 华人中极其开明的不少, 通常仔女的自学能力高.  父母的管教严, 鬼老喜欢搬弄是非的大有人在, 大只广的亦多, 有暗藏的discriminations, 外表客客气气而已. 交朋友是种選择, 唔喜欢唔埋堆便是, 不要一边努力埋堆,背地里暗暗批评呢! 朋友之间有相间之义, 非朋友者, 调头走即可, 不应上钢上线,来形容华人家长多的IS.

himching  IS 家長同LS 家長 都有開明同怪獸的, 講出事實唔代表上钢上线. 正如討論區, 啱king米king幾句, 唔啱米行開. 冇事的.  發表於 13-9-18 15:30
himching  可能本人唔好彩撞正果啲都係咁, 所以都好少埋堆. 當然寒暄幾句就一定有.  發表於 13-9-18 15:25

Of course la, all the IB scores for schools is just a reference.  Can't use the school's score to apply for university!

回復 himching 的帖子

I thought most IS do not have 成績 especially in primary years

Jackieson  totally agree  發表於 13-9-18 14:05

可能本人唔好彩撞正果啲都係咁, 所以都好少埋堆. 當然寒暄幾句就一定有
明白了! 道不同不相为谋, 看见眼冤的事, 又真系颇痛苦的. 言词直率, 错怪了, 请原谅我十分差劲的接受力!
‹ 上一主題|下一主題