用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否很可惜呢? 矛盾中
樓主: alhy.love
go

是否很可惜呢? 矛盾中 [複製鏈接]

引用:因為今年出生率高學位緊張,首輪&統一派位

原帖由 alhy.love 於 13-06-15 發表
因為今年出生率高學位緊張,首輪&統一派位冇把握入名校,妹妹又鍾意跟哥哥,好順利地入了哥哥嗰間,妹妹開 ...
冇把握入名校,即係唔一定有得入名校,咁緊係讀哥哥果間,之後先叩門啦!再唔係咪p2先考插班囉,既然個女咁叻。

照你講法, 手中仍未有名校offer, 如果係好top的名校就算waiting位都機會不大, 且扣門已進入面試階段. 現階段你根本無什選擇, 讀住哥哥間先, 等p2再插班吧

回覆:小乖豬 的帖子

樓主好似講緊眀年,是嗎?快D睇下有冇私小先再講啦!

因為今年出生率高學位緊張,首輪&統一派位冇把握入名校,妹妹又鍾意跟哥哥,好順利地入了哥哥嗰間,妹妹開 ...
咁叻女點解唔考直資/私校?話唔定神校都入到呢!不過如果要靠大抽獎,你依家已經是最正確做法!叻女考名校就話有機啫,叻女對抽名校其實一D幫助都冇!

你都冇考,只是空談吧!叻都未必入到名校喎,當年細仔個班年年考第一都入唔到神級名校,我個仔年尾出世,成績一般反而入到,老師的說話可信嗎?

回覆:是否很可惜呢? 矛盾中

唔可惜,你細女都冇考,考到唔讀才可惜。你諗多咗吧!

回覆:是否很可惜呢

考到都要睇小朋友係咪真係適合,我覺得二線未必唔好,起碼有哥哥陪

‹ 上一主題|下一主題