用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地)
樓主: ong84
go

蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地) [複製鏈接]

bluetiger1979 發表於 13-8-20 13:52
我的仔女是蘇浙幼稚園畢業的。我覺得寶血和蘇浙差不多,但蘇浙入面是說普通話與英文,6歲以前是小孩語言學 ...
有在外補英文嗎?

回復 japoton 的帖子

有!北角有間幾好的learning center
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴言22:6

回復 a328 的帖子

有!北角有間幾好的英文補習社

bluetiger1979 發表於 13-8-20 20:52
回復 a328 的帖子

有!北角有間幾好的英文補習社

請問係邊間呀? 我囡今年讀蘇浙K1, 我都想報下英文班俾阿囡讀, THANKS !!

is it the phonics one?

how about math?

回復 bluetiger1979 的帖子

Please PM me the detail.

回復 a328 的帖子

冇補Maths。我的理念是6歲之前,全力學好3語,終身受用。數學好簡單,做得多就識,小心就高分。

bluetiger, can u pm me the centre?

回復 a328 的帖子

已經Pm你

回覆:蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地)

我的仔仔今年返蘇浙下午K1,我是住在鸭利洲,我的屋苑是有保母車返學的。

ong84  謝謝我已經放左位了  發表於 13-8-22 01:15

引用:我的仔女是蘇浙幼稚園畢業的。我覺得寶血和

原帖由 bluetiger1979 於 13-08-20 發表
我的仔女是蘇浙幼稚園畢業的。我覺得寶血和蘇浙差不多,但蘇浙入面是說普通話與英文,6歲以前是小孩語言學 ...
我的仔仔今年讀蘇浙K1,可否PM這間leaning centre给我,thanks

其實讀蘇浙真係非常正。我個仔係細仔,11月尾出世,蘇浙N班form都唔派比我地。但我地冇放棄,K1下學期插入去。入蘇浙之前一粒普通話都唔識講。因為蘇浙K2有全日班,我見一來係小班教學(25人左右),二來全日班可以在學校每日練多3個鐘普通話/英文(我覺得與同學仔一齊玩係練習語言的最佳方法),我比佢地讀左全日班。到K3仲被揀左去代表蘇浙參加香港學校朗誦節(好多同學仔都有被揀)。個訓練專業到我都嚇左一跳(不但唔駛錢,我覺得就算肯比好多錢在外面都好難搵,因為蘇浙係design埋成套表情動作幫佢地練),最後拿到最高的A級(普通話朗誦),CV又超有用,自信心又增加了不少!

i wanna apply full time in k2 too, how you write the letter?

其實冇乜特別,只係話父母都要返工,冇時間照顧小朋友。但係要比d誠意,一至兩個月煩學校一次,等佢地覺得你真係好有需要!

bluetiger1979 發表於 13-8-22 09:59
其實讀蘇浙真係非常正。我個仔係細仔,11月尾出世,蘇浙N班form都唔派比我地。但我地冇放棄,K1下學期插入 ...
你好 , 你囝囝細b 開頭會不會跟唔到, 你申請全日斑要申請幾耐時間呢 , extra 個3 個鐘可都昆普通話或英文主要嗎?

我大女剛寶幼畢業會升讀蘇小,細仔本來讀寶幼會升k2但我7月考了蘇幼k2插班,所以會讀蘇幼!

回復 japoton 的帖子

我個仔雖然係細b, 但讀得好開心,老師有愛心和責任心(不過呢d間間名幼稚園都應該差不多),我個仔病左都掛住返學。適應上,k1下學期插班開始時,驚佢唔適應普通話,搵左個普通話老師1對1練左2個月(1星期3個鐘)。到k2下學期5月開始,我有親自幫佢溫習(之前係除左放學有時補習外,就係玩),到k3時佢英文評估全A, overall 都係全班頭幾名。全日班k1一開始可以報,但我個仔下學期先插班,所以下學期先報。全日班下午個3個鐘係做下功課,小朋友帶d故事書、相、玩具,返學校用普通話present(分享),老師教下其他野等等,普通話為主。午飯要在學校食,可以訓練埋自理能力。

which primary school is your son attending now?

回復 a328 的帖子

20分第一round軒上
‹ 上一主題|下一主題