用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 VS 播道 (請各位媽咪比D意見)
樓主: 豬婆
go

真道 VS 播道 (請各位媽咪比D意見) [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 13-6-15 10:54
見到你一間就吡>>

另一間就吡突然間諗起你個名帖「怎樣才可入神•••校。」啫•••吡返 ...
人家比較真道, 播道, 卻有人梗要拉到"神校", 不知用意何在??

回復 crazymum 的帖子

加埋陸慶濤呢?排第幾?

引用:Quote:sukitelfold+發表於+13-6-15+10:54+

原帖由 crazymum 於 13-06-15 發表
人家比較真道, 播道, 卻有人梗要拉到"神校", 不知用意何在??
無他! 只是神帖太太深入民心啫!

傻太    發表於 13-6-15 11:36

回覆:sukitelfold 的帖子

同意!

我都覺得是榴槤,自有捧場客,無謂抝!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Did you have second interview as I would like to know whether there is 2nd interview?

回復 豬婆 的帖子

當年我家第一名孩子也面對同樣的選擇。丈夫揀真道,原因是他喜歡:1)
真道的校本課程
2)
真道的師資
我則揀播道,原因校長強調愛心教學及一定會收孩子的弟妹。最後是兩個孩子也入了真道。至今,孩子喜歡學校,我和丈夫也沒有後悔。也認識朋友的孩子讀播道說,校長仍是愛心教學,但因近年報讀人數增加不少,已不能保證一定收弟妹了。

回覆:真道 VS 播道 (請各位媽咪比D意見)

播道小學很好,只是中學成績未如理想,可能要再下一些功夫才得!
本人居住將軍澳區,常見播道學生有禮,這點已知是一間很好的學校!
真道一條龍有IB 課程,如果家長有心子女往外國讀書,這是一個優點!

播道

我都係播道

回復 豬婆 的帖子

很難apple to apple比較,每間學校都有特色,而活動教學同愉快學習,只係其中兩個parameters.

父母的核心價值是甚麼,而那所學校能否真實deliver。也要看個別小朋友適應。

依我觀察,其中一間生命教育同校園關愛文化應該係強項,學校亦很有心攪大型活動凝聚,又照顧埋父母。不過公開試成績就有改善空間...

另一間比較自由open,有點似international school,看書和求知風氣不錯。第一屆自己仔今年才考DSE,聽聞100%已有offer,當然有一部份早一兩年已到外海升學.

都係要自己諗清楚.

似乎都幾多人鐘意播道,但佢嘅全英教學令我有D擔心自己英文唔好,將來唔知會唔會好難同亞囡跟功課 另外想知道佢地嘅課外活動足夠嗎??因為係一D舊post度見到有媽咪話佢地嘅活動比較少,大部份都係自己出去學,有無人知實際情況係點??
老師方面我去過學校三次見到D老師都好young,但普遍見D媽咪都話播道嘅老師好有愛心,真的嗎???

請問有無真道嘅媽咪可以比D意見??唔該曬

Valy 發表於 13-6-15 22:13
回復 豬婆 的帖子

很難apple to apple比較,每間學校都有特色,而活動教學同愉快學習,只係其中兩個parameter ...

路過, 我想你有點誤解了你小朋友的學長的爸爸所寫的資料.
他寫的是從百多位考DSE同學中茜選出十多位精英同學(10%)選讀IB課程嘅學生100%有Offer.
全港考DSE
中學無一間有100% offer. 超級名校都無.
再者, 10%學生入U率是一個起點,
還要看學校整體DSE成績水平

回復 cutemama2010 的帖子

謝謝你.

引用:似乎都幾多人鐘意播道,但佢嘅全英教學令我

原帖由 豬婆 於 13-06-15 發表
似乎都幾多人鐘意播道,但佢嘅全英教學令我有D擔心自己英文唔好,將來唔知會唔會好難同亞囡跟功課 ...
作為家長,當然希望一代比一代好,唔洗驚佢叻過你,因為根本你希望佢比你叻。對嗎?

回復 seamama 的帖子

我只係驚我自己嘅英文唔好第時會難同佢跟功課啫,當然亦都明白唔可以因為自己問題而影響亞囡入一間好學校嘅機會

回復 cutemama2010 的帖子

Should be IB vs IB, DSE vs DSE.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回復+crazymum+的帖子 加埋陸慶濤呢?排第

原帖由 Harrietyee 於 13-06-15 發表
回復 crazymum 的帖子

加埋陸慶濤呢?排第幾?
陸慶濤唔太熟識,所以唔排,不過我相信市場永遠是對的,看報名人數便知學校在各家長心中的排除了!

回覆:豬婆 的帖子

我發了pm給你,請查看。

關於真道的情况, 建議你問吓教育專家 Uncle Dos,
因為他二個女現正就讀真道.

http://www.uncledos.hk/modules/newbb/viewforum.php?forum=3
‹ 上一主題|下一主題