用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試一問
go

呈分試一問 [複製鏈接]

想問大家點樣界定呈分試叫失手? 另外, 阿仔話佢地聖經都係呈分科目之一, 咁咪多左一科??? 有無其他學校都有呈聖經呢科?  
   1    0    0    0

引用:想問大家點樣界定呈分試叫失手?+另外,+阿仔

原帖由 DFSON 於 13-06-14 發表
想問大家點樣界定呈分試叫失手? 另外, 阿仔話佢地聖經都係呈分科目之一, 咁咪多左一科??? 有無其他學校都有 ...
點叫失手,同平時考開分數比卦?我個仔數學通常9字頭,今次呈分考89分,我覺得好聽可能叫失手,事實就係考得麻麻。我見好多學校是計中英數常、視藝、音樂,但我仔學校就計多科普通話。

如學校冇宗教科目,咪呈普通|話!我佪囡囡都有些失手,中英數:92/91/93其餘未知!佢平時英文有95,數學95,咁算算失手!但佢班中前列同學平均每科有96一7分倒!咁我都覺得係有失手冀望下次考好D!

星期一才知小五呈分成績,但.........唉~我覺得會出事呀!!

引用:如學校冇宗教科目,咪呈普通|話!我佪囡囡都

原帖由 e12340 於 13-06-14 發表
如學校冇宗教科目,咪呈普通|話!我佪囡囡都有些失手,中英數:92/91/93其餘未知!佢平時英文有95,數學95,咁算 ...
你女女考試科科九十幾~好叻……其實應該全“A”~不需擔心啦

呈分試有否失手,主要是看「級名次」,因決定學生Banding的是「級名次」。
因為每次試卷的深淺不一,分數的參考價值不及「級名次」。

Anniemun  Right  發表於 13-6-14 14:04

mamee 發表於 13-6-14 10:22
點叫失手,同平時考開分數比卦?我個仔數學通常9字頭,今次呈分考89分,我覺得好聽可能叫失手,事實就係考 ...

我仔學校呈8 (中英數常音視普聖)

其實多定少好?

多就好似科科都唔可以失手, 但又好像可以分散投資……

Gloriasogashiwa  一樣  發表於 13-6-17 19:15

SPJB 發表於 13-6-14 16:00
我仔學校呈8科 (中英數常音視普聖) 其實多定少好?多就好似科科都唔可以失手, 但又好像可以分散投資……:un ...

呈咁多科我覺得好煩!!!主科D課本有些教唔晒/岩岩教完無消化就去馬,真攞命呀!

我囝囝的老師講,就算科科B而人家勁都很大機會去了第三組別 。聽完我心好酸,咁我囝囝2A1B1C結果也可能如此,因為同學實在太勁。呢個遊戲好難玩更說第二三次呈分也幫不了太多,除非他們退步哂。

我也正為此而煩惱

Oral presentation 可以得滿分,點追?

醒目開學勳章

校內試抽出呈分-->係中英數常;音樂,視藝,頭3科x9常x6音樂x2視藝好似x3....(計番堂數)
我女2001年1月8日QE出世  

醒目開學勳章

Woomingling 發表於 13-6-14 22:00
我囝囝的老師講,就算科科B而人家勁都很大機會去了第三組別 。聽完我心好酸,咁我囝囝2A1B1C結果也可能如此 ...

係呀!d同學突然成績上得好勁架!最緊要頭2次;第3次用黎叩門同如你係中間人就响呢次追上。如第次完冇耐就自行揀2間;睇番成績係邊個組別我女第2次2a2b都band 2頭;同學4a(有科8字頭)band 1中;3a1b....band1尾band 2頭....當然最緊要分數,尤其主科....祝好運!我等中一放榜
我女2001年1月8日QE出世  

Woomingling 發表於 13-6-14 22:00
我囝囝的老師講,就算科科B而人家勁都很大機會去了第三組別 。聽完我心好酸,咁我囝囝2A1B1C結果也可能如此 ...

同一間學校學生的Banding是以「全級名次」來定,分數並不是最重要。

醒目開學勳章

回覆:呈分試一問

我囡中文科失左手,好彩係大圍都跌得好勁呢科,所以.....最緊要睇排位,有排位先知第一次Banding,下個月頭先家長日,真係.......等到頸都長!!!

學校會唔會唔透露名次只透露banding給家長?

angelfan07  每間學校做法唔同,你要問番自己學校~  發表於 13-6-15 08:59

angelfan07 發表於 13-6-15 05:41
我囡中文科失左手,好彩係大圍都跌得好勁呢科,所以.....最緊要睇排位,有排位先知第一次Banding,下個月頭先 ...

排位?!.....你意思指名次, 如果考第頭4名之內, 就暫時一定會係band 1A嗎?

cellon 發表於 13-6-15 00:47
同一間學校學生的Banding是以「全級名次」來定,分數並不是最重要。

如我係我無咁擔心, 因我仔今次呈分中文有些失手攞B, 其他都係A, 小5前三次都是全級第2, 今次可能保持2或跌落3 OR 4(會計埋下學期first term排名次), 但一定唔會再低, 因為派卷時知道其他同學分數同頭幾名有距離.

引用:Quote:Woomingling+發表於+13-6-14+22:00+

原帖由 gloriap 於 13-06-14 發表
係呀!d同學突然成績上得好勁架!最緊要頭2次;第3次用黎叩門同如你係中間人就响呢次追上。如第次完冇耐就自 ...
同學4a, 但有科8字頭:咁其實個a點計出來?8字頭都算a grade, 定拉curve咁計?

回覆:Woomingling 的帖子

我囡間學校有講架,記得佢第一次呈分係邊緣人,老師話佢要考高二十名至係band 1......

‹ 上一主題|下一主題