用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問小一派位的住址證明有冇話要最近3個月內? ...
go

請問小一派位的住址證明有冇話要最近3個月內? [複製鏈接]

現在K2,過了暑假就K3,請問各位媽咪,幾時要準備定住址證明比小一派位用?住址證明係咪要有我個名?另外有冇話要最近3個月的住址證明?因為想報親人地址,但又怕要最近3個月,教育處才接受,係幾時先要出示同拎去小一派位用?
   1    0    0    0

引用:現在K2,過了暑假就K3,請問各位媽咪,幾時要

原帖由 faye723 於 13-06-13 發表
現在K2,過了暑假就K3,請問各位媽咪,幾時要準備定住址證明比小一派位用?住址證明係咪要有我個名?另外有冇話 ...
借地址why?

回覆:faye723 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:請問小一派位的住址證明有冇話要最近3個月內

第一輪自行係不分地區的,所以你可以在統一階段前才改住址,一月中交,所以你要十二月前改,但你遞交住址證明的單據必須有監護人(即你或丈夫)的姓名

引用:你講左要報親人地址,我諗冇幾多個會答你 +

原帖由 leeching430 於 13-06-14 發表
你講左要報親人地址,我諗冇幾多個會答你
咁又唔可以咁講,可能係奶奶湊,想去奶奶嗰邊讀,又唔知程度係點呢,但如果樓主係借人地址,我一定同舉報你

引用:Quote:原帖由+leeching430+於+13-06-14+發

原帖由 1仔1女 於 13-06-14 發表
咁又唔可以咁講,可能係奶奶湊,想去奶奶嗰邊讀,又唔知程度係點呢,但如果樓主係借人地址,我一定:censure ...
程序

faye723 發表於 13-6-13 23:58
現在K2,過了暑假就K3,請問各位媽咪,幾時要準備定住址證明比小一派位用?住址證明係咪要有我個名?另外有冇話要最近3個月的住址證明?因為想報親人地址,但又怕要最近3個月,教育處才接受,係幾時先要出示同拎去小一派位用? ...

虛報地址是刑事罪行。不要以身試法。

樓主係借地址嘛?我睇漏了還答了

現在K2,過了暑假就K3,請問各位媽咪,幾時要準備定住址證明比小一派位用?住址證明係咪要有我個名?另外有冇話 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:faye723 的帖子

回覆:請問小一派位的住址證明有冇話要最近3個月內?

打去教育處你就清楚晒啦

我之前都有諗過借地址, 但後來打消諗頭, 其實我地要做個好榜樣, 而且對其他人唔公平, 小朋友係讀到書嘅去邊都一樣㗎遮!

Yes,唔好再諗借地址,靠甲部都有機會的! 唔好變強國

你知唔知教處有懷疑會上門家訪

唔需要懷疑先查,基本上隨機抽查。人人都有機會!
我自己物業自己住,2個小朋友都同區番學,自己同區番工,都一樣被問拎進一步證明如樓契,買賣合約等。
另一朋友,亦都係光明正大,有突擊家訪。
我地覺得唔公平,唔係因為我地無做錯都被查,而係,查左我地光明正大既,係咪變相有人無被查?

唔係借地址,係婆婆屋企,即係我自己屋企,但係嫁左先唔住果度,所以先問下,需唔需要3個月最近證明同駛唔駛水電煤姐,因為屋企水電煤唔係我個名,係阿媽,阿爸名的

其實家訪有無預先通知? 定玩突擊? 突擊先可以CHECK 到嘢喎

didikoko 發表於 13-6-14 12:49
其實家訪有無預先通知? 定玩突擊? 突擊先可以CHECK 到嘢喎

當然係突擊啦,唔通比定2星期通知你去擺定佈景咩!
‹ 上一主題|下一主題