用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只想抒發下感受
go

只想抒發下感受

6月1日小一派位,派咗一間我地完全無選過的學校,當日下午,係餐廳到,太太同我無胃口,佢忍唔到係咁喊。  

呢十幾日嚟,前前後後都in 咗八間小學,每次interview 後,睇到我個女同D主任,校長嘅對話內容和表現,都會令我對個女認識得更多,更深入,因從面試中,令我知道原來嗰女識某D嘢,又或者原來佢係咁諗,我也怪自己以前從來都未試過坐下來,好好咁了解下個女學咗D乜,喜歡D乜。

經過咁多次面試,我今日見到個女,突然覺得佢好似成熟咗好多。我直情同我太太講,我覺得好開心同好幸運有我地有呢個女。

我文筆唔係咁好,只係想抒發下感受。

加油呀,呢個遊戲除時玩到八月尾架,仲有機會,起碼有機會IN就有機會收你小朋友先啦!!!!唔好咁快灰心呀!!!

回覆:只想抒發下感受

加油!呢道好多人同你一起努力緊!

加油!希望在明天!

喺呢件事上令你一家人更緊密,令你更瞭解阿女,未嘗唔喺件好事。希望你女早日叩門成功。

loveDD  AGREE   發表於 13-6-14 16:05

引用:6月1日小一派位,派咗一間我地完全無選過的

原帖由 United 於 13-06-13 發表
6月1日小一派位,派咗一間我地完全無選過的學校,當日下午,係餐廳到,太太同我無胃口,佢忍唔到係咁喊。   ...
面試成功與否不代表什麼,但父母對仔女的肯定和認同卻是最重要的一環!

carolmum  AGREED!!!  發表於 13-6-14 23:50

加油!

超讚

引用:喺呢件事上令你一家人更緊密,令你更瞭解阿

原帖由 Yanamami 於 13-06-13 發表
喺呢件事上令你一家人更緊密,令你更瞭解阿女,未嘗唔喺件好事。希望你女早日叩門成功。 ...
係。這正正係我想表達的。

sheffield    發表於 13-6-14 17:02

No effort, no gain! Add oil..

回復 United 的帖子

不用擔心,祝願你能找到一間適合你囡囡的學校,其實開心學習是最重要,只要小朋友用心讀書怎麼也不是問題!如果去到家長認為的一線小學,但小明友不努力讀書和讀得不開心又有何用呢?

王國長老

引用:6月1日小一派位,派咗一間我地完全無選過的

原帖由 United 於 13-06-13 發表
6月1日小一派位,派咗一間我地完全無選過的學校,當日下午,係餐廳到,太太同我無胃口,佢忍唔到係咁喊。   ...
其實唔係末日,將來仍可以申請插班去其他學校,請唔好難過。每個孩子都值得愛惜,唔好因為一套制度打擊左信心,學校只係輔助,父母花時間培育孩子亦相當重要。加油啊。

醒目開學勳章

面試都令我重新認識個女, 從來唔知佢鐘意英文, 亦唔知佢自己都有想法,
今次大家都有得益~

加油!大家繼續努力!

大抽獎派唔去唔係心儀學校只係運氣問題,唔係你囡囡能力問題。唔好放棄,一定有好學校收你囡囡嘅!等你好消息!

加油! 希望在明天. 將來的路很漫長, 您也努力, 我相信您的女兒也會明白.

我們現在才開始玩升小一的遊戲 (大囝現在k2), 現在開始報直資小學.
老公近來才開始幫手填表, 他也說透過這些填表, 才開始明白大囝的性格.

他也從來都未試過坐下來,好好咁了解下個大囝學咗D乜,喜歡D乜。

升小一其實係人生其中一個小小嘅過程,傷痛過後自會有彩虹出現架啦!最緊要一家人團結一致,互相支持同鼓勵!結果無論係點都會無悔!努力!

都係一個得著, 不過呢個遊戲未完到九月開學
到時一人HOLD 兩個位都會自動浮出來