用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 請發表對培道小學的評價
go

請發表對培道小學的評價 [複製鏈接]

本身聖三一堂已取錄 , 但下星期有得in培道, 應否去in?
   2    0    0    0

回覆:joycefung2001 的帖子

我覺得good老師同校長都好好!

joycefung2001 發表於 13-6-13 21:13
本身聖三一堂已取錄 , 但下星期有得in培道, 應否去in?

in 咗收咗先算啦, 你响呢度問, 一般都係好答案啦, 點會有話唔好的。

每間學校都有好有唔好,好難一概而論.
我小朋友讀緊, Okay 啦,.(沒有最好,衹有更好)

回復 jovinng 的帖子

totally agreed

培道是大班or小班教學?谷吾谷呢?

唔谷,一般小學

回覆:jovinng 的帖子

每年有幾多次測驗及考驗?

jovinng 發表於 13-7-18 17:35
唔谷,一般小學

但舊年年底聽你講, 中文數學測驗好深喎。其實係咪真的唔谷嫁?

回復 little_yolky 的帖子

唔谷,但中文輕輕深D,成件事(全科)可以再進取D.有助提升 branding..我囝唔鐘意睇課外書(大人也有責任)所以比中文拖低左D名次.今年P.2(升P.3)考全級尾20名 

little_yolky    發表於 13-7-23 10:48

jovinng 發表於 13-7-23 10:36

唔谷,但中文輕輕深D,成件事(全科)可以再進取D.有助提升 branding ...

睇多啲書啦, 睇多啲真係有少少幫助的。
原先, 我囡囡只可以用笨豬飯嚟形容。現在幼稚園正在玩小一模擬 (扮小一生), 中文科有一些百零字的閱讀理解回家做功課, 佢居然估估吓識做。我 (內心) 開心到想喊。佢平時雖然鐘意看書, 但唔覺佢識字, 原來真係識識哋的。(但缺點係集中看中文書, 英文就.......OMG) 方天下咁多唔同品種0既書, 一定有一款啱你囝囝口味的。
努力, P3見真章 !

真係要加勁,亞囝淨係鐘意睇老夫子(比佢激死).點解個都話P.3見真章?點解??

jovinng 發表於 13-7-23 13:07

真係要加勁,亞囝淨係鐘意睇老夫子(比佢激死).點解個都話P.3見真章?點解 ...
因為聽聞小三開始, 課程會真正開始深入, 具邏輯思維、理解力, 小一小二的課程是一般的基礎及小學課程的適應而已。因此, 部份具邏輯思維及理解力較強, 但小一小二時沒那麼專心坐唔定的小朋友, 這個時間可能會開始跑出。相反, 資質較平凡(好似我囡囡)但專心的小朋友, 小一小二可能成績會好(因為坐得定), 但小三課程就開始吃力了。

不過, 我自己細個讀書果陣沒有這樣覺得就是了。

引用:回復+little_yolky+的帖子 唔谷,但中文輕

原帖由 jovinng 於 13-07-23 發表

唔谷,但中文輕輕深D,成件事(全科)可以再進取D.有助提升 branding ...
你小朋友幼稚園時懂普通話嗎?普教中吃力嗎?屋企人話我好揀普教中,唉,我仔d普通話真係,好擔心!

sasafan 發表於 13-7-23 22:21
你小朋友幼稚園時懂普通話嗎?普教中吃力嗎?屋企人話我好揀普教中,唉,我仔d普通話真係,好擔心!

...

我諗除咗單非雙非, 唔會有小朋友升小一普通話就好好。我囡囡的普通話都係好普通, 普通人一個, 但我都無擔心過。雖然, 我都唔鐘意普教中, 但是, 有時我跟普通話人辯論時, 就會覺得好輸蝕, 唔係因為觀點不行, 是普通話不行。如此想, 普通話教學也不錯丫。我想, 最初9月開學, 我在家都跟她說普通話, 可能會有幫助的。

好愁!!但會同小朋友+老公一齊努力....

jovinng 發表於 13-7-24 15:01

好愁!!但會同小朋友+老公一齊努力....

唔駛咁愁啦, 乖乖哋咪得囉。我個囡K3已經進入反叛期了, 好惡教。

共勉之..........

培道 小學中文 ? 中學Band 2 ?
‹ 上一主題|下一主題