用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 14-15年小一面試日
樓主: siutse
go

14-15年小一面試日   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+13-7-31+03:50+我當

原帖由 中天英 於 13-07-31 發表
幾仟字!! 佩服、佩服。
其實幾仟字只係幾頁紙,又怎及你數十頁的portfolio!
當年阿仔考小學時,其實很喜歡看到你、小墨魚、軍兄、Debby ....等前輩的分享,很欣賞你們對教育的睇法和育兒的理念,當時這裡很熱鬧,可惜這兩三年靜了很多!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+中天英+於+13-07-31+發表小弟

原帖由 SumSumBB 於 13-07-31 發表
我都很喜歡這書,所以去年這時候知悉小班可能不再小班,是有一點嬲的!
當年也喜歡他們對芬蘭式 ...
在酒店剛睡醒,睇返自己post的一大段文字,寫得唔清唔楚,BK用手機又不可更改,容我補充一下:
1)他們對芬蘭教育體的分享~「他們」指的是陳校長和李教授;
2)在他們最大的科學館~「他們」指的是芬蘭;
3)另外,於最後寫到有點點芬蘭教育的影子,我是指喜見GT的教育有點點芬蘭教育的影子,特別係科創堂雖然每星期有兩堂,在只做實驗硏究,極少功課和不用考試下,阿仔仍學會了很多,除了知識,最重要是培養出他對求學的興趣!
記得一次阿仔發燒,請了兩天假後已退燒,但我老公仍堅持為請多一天假讓他多休息一天,阿仔知悉又無得返學後,不讓嚷著要返學,要上科創堂,最後不得逞後,便嬲了我老公一晚!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+SumSumBB+於+13-07-31+發表我

原帖由 SumSumBB 於 13-07-31 發表
在酒店剛睡醒,睇返自己post的一大段文字,寫得唔清唔楚,BK用手機又不可更改,容我補充一下:
1)他們對 ...
我借用了這裡post 了咁多分享,希望樓主不要介意,sorry!

siutse  haha...no problem!!! Thx for sharing  發表於 13-8-1 17:04

回復 SumSumBB 的帖子

My child also loves science and creativity lessons. Try this link http://sic.newgen.org.hk/load.php?link_id=49978
This organization has training programs for young inventors. My child joined their science day camp and enjoyed a lot.

醒目開學勳章

引用:回復+SumSumBB+的帖子 My+child+also+love

原帖由 enidchiu 於 13-07-31 發表
回復 SumSumBB 的帖子

My child also loves science and creativity lessons. Try this link http://sic.n ...
多謝分享!但即將截止,未返到香港啊!
但會留意日後的活動!

SumSumBB 發表於 13-7-31 12:35
其實幾仟字只係幾頁紙,又怎及你數十頁的portfolio!
當年阿仔考小學時,其實很喜歡看到你、小墨魚、軍兄、 ...
雖然有四十頁,但字數加埋實冇幾仟字咁多,因為好多篇幅係相片同埋剪報呢嘅。

iamderek 發表於 13-7-31 11:07
你咁樣講,下一年肯定個個本portfolio都好厚。

唔會啦, 今年開始已有頁數限制了

SumSumBB 發表於 13-7-31 12:28
... 我與小兒現身處芬蘭,昨天在他們最大的科學館玩了整天 ...
回港之後,如果有空,可否分享一下芬蘭旅行的經驗?

SumSumBB 發表於 13-7-31 12:58
1)他們對 ...
李教授兩、三年前都去過芬蘭,返離重寫左一篇文章,比較芬蘭教育同優才嘅異同,唔知有冇人知響邊度可以睇番?

iamderek 發表於 13-7-31 18:50
回港之後,如果有空,可否分享一下芬蘭旅行的經驗?
芬蘭未去過,不過對呢個北歐小國最深刻印象嘅,係Ice Hockey --  真係好勁啊。

題外話: 可惜這幾個看來幸福的北歐國家由於地理關係,自殺率在巳發展國家中是相當高的。

尤其是芬蘭,可能和這個國家的人民愛酒有關。亦可能長期在幸福中而缺少對抗逆境的能力。

回覆:14-15年小一面試日

有一說法係由於北歐地區冬天大部份時間係夜晚, 令人情緒低落, 所以容易導致自殺。

回覆:14-15年小一面試日

仲有,芬蘭的離婚率都高,原因就冇了解過。

北歐的國家有些時候半年都有日光,日光影響了退黑色素(Melatonin)的分泌,而這個東西對身體消減精神壓力,提高睡眠品質,調節生物時鐘是非常重要的。如果成日座飛機Jet lag的人要食就多數要食呢隻。

退黑色素失調,容易令人低落。加上抗壓能力相對較低就容易走上自殺一途。

所以除了早點睡外睡房還要夠黑。小朋友的退黑色素夠,身體就相對健康,情緒亦較為穏定。就算小朋友怕黑,都要想辨法同佢克服。

題內話:面試和學習就無往而不利。

聼完咁多位前輩嘅分享和對GT嘅支持, 真係非常非常希望小兒被取版祿

希望GT比機會12月尾出生嘅超細仔

終於8月了, 各位家長若收到信請通知一下

我都有認識十二月的細仔 。亦都認識早一年的大仔。祝你們好運。

phoebe_ming5  thanks  發表於 13-8-1 15:23

phoebe_ming5 發表於 13-8-1 11:13
聼完咁多位前輩嘅分享和對GT嘅支持, 真係非常非常希望小兒被取版祿

希望GT比機會12月尾出生嘅超細 ...
我細仔都係十月尾。

phoebe_ming5  thanks  發表於 13-8-1 15:23

phoebe_ming5 發表於 13-8-1 11:13

希望GT比機會12月尾出生嘅超細 ...
冇咁快通知,再等三個星期喇。

今年3909人in 點選150人??? 校長, 老師, 同家長都暈

phoebe_ming5 發表於 13-8-1 15:27
今年3909人in 點選150人??? 校長, 老師, 同家長都暈

唔係話2000人咩? 同埋收150人咁多咩? 當一班廿五人, 150人=6班喎
‹ 上一主題|下一主題