用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 14-15年小一面試日
樓主: siutse
go

14-15年小一面試日   [複製鏈接]

回覆:14-15年小一面試日

啱啱in 完家長part, 老師超nice, feeling good, 但我都冇去簡介會...

阿仔話中英文生字全部都唔識, 好深, 有唱歌, 玩Lego, 看圖講圖中人物做什麼.... 睇嚟都兇凶多吉少...

回覆:vivi_ma 的帖子

過了明天(最後一天面試日),我們再分享一下面試題目。:)

剛剛in完, 囡囡話ok 同好玩,老師好nice, 安排好好。大家努力,加油

引用:剛剛in完,+囡囡話ok+同好玩,老師好nice,+

原帖由 nisha 於 13-07-07 發表
剛剛in完, 囡囡話ok 同好玩,老師好nice, 安排好好。大家努力,加油
我小朋友說老師只考他中英數,沒有問其他問題,有冇其他小朋友都是如此?

中文: 有幾張字卡要他排列成為句子
英文:從一堆字卡選出自己識的字並讀出來
數學:2題加數、2題數字推理

引用:Quote:原帖由+nisha+於+13-07-07+發表剛剛i

原帖由 feiji 於 13-07-07 發表
我小朋友說老師只考他中英數,沒有問其他問題,有冇其他小朋友都是如此?

中文: 有幾張字卡要他排列成為 ...
希望我仔唔係老作,我仔話有9個小朋友玩爭櫈仔,佢第二個就輸,不過無喊,之後等叫名,首先問名,幾多歲,邊間學校,之後就數學:1+1,2+2,3+3,4+4,5+5,6+6,跟住有圖片,係zoo,用英文問動物名,有panda,lion,tiger,monkey.....之後問返學放學邊會接,放假去邊度,最後有糖食,講多謝,bye-bye

引用:Quote:原帖由+feiji+於+13-07-07+發表我小

原帖由 Ocean2010 於 13-07-07 發表
希望我仔唔係老作,我仔話有9個小朋友玩爭櫈仔,佢第二個就輸,不過無喊,之後等叫名,首先問名,幾多歲, ...
I guess all of them play the music chair game, but then the one-on-one interview seems different for different students.

引用:Quote:原帖由+Ocean2010+於+13-07-07+發表

原帖由 feiji 於 13-07-07 發表
I guess all of them play the music chair game, but then the one-on-one interview seems different for ...
Yes, I think so. Questions are not the same. Hope can know the result ASAP. Waiting make parents crazy

玩lego同玩爭chair就係答問題前既warm up遊戲,而好似有好多問題唔同喎!阿仔話中文就讀句子,英文就有張圖問咩顏色,然後串顏色,數學就有真既糖,計加數,其它日常既野無問。

醒目開學勳章

我個仔話考英文生字好深,他巳識串一般水果,動物,顏色及其他物件(至少識串2百幾個),但他說考個D是未見過的,而他强項數學一條都無考,睇來天意安排考不入了,順其自然. 希望你們有好消息!

回復 fa01 的帖子

係仔仔咁叻都唔識,我地實凍過水

醒目開學勳章

面試多少也有運氣因素,考中你强項或識個D,收你機會就高,所以我們也睇得開. 佢今次考唔到不代表他無能力或無盡力,家長更加要鼓勵他才對.

引用:Quote:原帖由+feiji+於+13-07-07+發表I+gue

原帖由 Ocean2010 於 13-07-07 發表
Yes, I think so. Questions are not the same. Hope can know the result ASAP. Waiting make parents cra ...
The game has just started. Please be patient and stay calm.

回復 xanxanmama 的帖子

我囡係30號in問題同你差唔多

1. 爭凳仔
2. 玩lego
3. 問有一日,有爺爺,爸爸,妹妹去海灘, 會覺得佢地係度做咩
4. 中文認字 , 有爸爸,媽媽,爺爺,三文治,蛋糕,貝殼... 大約10個生字
5. 英文認字 , 有pen , pencil, cherry ,bike...有8個生字
6. 數糖有幾多粒
7. 問如果有6粒糖, 攞走幾多粒會淨2粒  
8. 有6粒真糖比佢分, 問平均分比3個人點分

我囡佢話佢識喎.. 淨係唔識1個中文生字, 都唔知佢係真定假

回復 cherry_yu 的帖子

漏佐 9. 仲有串字 Red & purple

你地d小朋友好叻可以講返問過d乜!我嗰個問黎問去淨係話問咗中英數各一题就無啦!!!中文話問佢有3個地方边个最遠?數學係比幾个数字你中間miss左边个?英文就話比幅图佢睇但佢又講唔出有d乜,但佢又話佢有答到老師問題喎!!都唔知信唔信好?!?!

我仔仲有講話問13,15,___,19

回覆:Ocean2010 的帖子

你們子女好叻,我仔仔只係話有Lego 玩

回復 kerrielam 的帖子

我阿囝都係一樣,問極都話唔記得老師問左咩

請問,First Waiting List 名额有多少?
‹ 上一主題|下一主題