用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急: 迦南幼稚園(麗港城) vs. 啟思幼稚園 (匯景花園) ...
go

急: 迦南幼稚園(麗港城) vs. 啟思幼稚園 (匯景花園) [複製鏈接]

小囡現讀啟思pre-nursery班, 讀得好開心, 可直上K1上午班; 但剛收到迦南K1 am offer, 煩惱中, 因:

啟思 : 有學卷;老師, 嬸嬸都好nice, happy school;
             但, 課程比較淺, NET, 每天只15分鐘普通話課, 擔心比較難接上local primary課程。

迦南:     課程比較深, 有NET, 有普通話課;
             但, 冇學卷;老師, 嬸嬸好似不太nice (interview 時的感覺); 取消學卷後會更谷, 多功課

兩間都offer上午班, 唔知點choose好?  可否聽聽各位意見?  謝謝!

0    0    1    0

回覆:pongbebe 的帖子

揀啟思咁就自己出去補英文我自己囡囡N班都放棄迦南楝朗思因為想囡囡開心D但妳現在K1揀迦南好似好D

回復 carmantse333 的帖子

Thank you!  但你楝朗思, 係唔係迦南有不足之處呢?  

回覆:pongbebe 的帖子

因為朗思英文好D及小班教會而且都算happy school

我大仔讀啟思, 好開心, 唯一真係淺, 要係出面上course補補, 聽日畢業禮了, 睇住亞仔係度4年至畢業, 好感動......而佢又被啟基取錄了(前幾日通知), 好開心囉

回復 JHsbb 的帖子

Congratulations!!

我會選迦遖.囡囡讀緊.每個禮拜都會有驚喜學到新既野PS:除左學習.全面都好好,而且全校所有老師.校工都好好

回復 Bettylaw2010 的帖子

我都轉軚選了迦南。

回復 Bettylaw2010 的帖子

你知唔看多不多N班直上K1?

Thanks for your opinions!  

回覆:JHsbb 的帖子

我想請問啓基係咪私校?我聽人講大部分d學生屋企都好有錢,我怕有比較

我會選迦南,迦南既老師、嬸嬸都好好!而且課程balance一d。

我女女係讀緊PN班. 上個月先忍痛做左決定放棄左, 唔係因為佢唔好..而係擔心付擔問題....依間學校真係學到野...如果錢唔係太大問題既, 我都會讀番cannan

回覆:急: 迦南幼稚園(麗港城) vs. 啟思幼稚園 (匯景花園)

I prefer cannan, most if the comments are positive. I saw teacher in creative 好hea. And also heard the same from other mothers. But both schools only accept my son as pm class, so I give up both!

‹ 上一主題|下一主題