用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福建升小一的通告經常出錯
go

福建升小一的通告經常出錯 [複製鏈接]

自上次o岩地址但搵錯學生後,
今次的小一通告內又出錯,

信內的音樂劇花木蘭係6月17日,

但回條內的音樂劇花木蘭係7月17日

我個女間幼稚園讀了三年都未出過錯的通告,

呢間學校未讀都經常出錯,

都唔知點好

1    0    0    0

引用:自上次o岩地址但搵錯學生後,今次的小一通

原帖由 moza 於 13-06-13 發表
自上次o岩地址但搵錯學生後,
今次的小一通告內又出錯,
聽聞佢地學校係有些行政混亂,未考之前都有家長講過要認耐下。我老公話新校來講不算亂了,老公在通告還找到typing mistake, 帳寫了脹!我有個朋友在名校做主任,話出通告好大壓力,看了幾次都看不到個錯處,比家長投訴!

個"脹"字我都睇到,真係...
6月22日果行就自動轉賬,
7月13日果行就自動轉脹,
真係被佢吹脹就真

魚王想問你一句,

如果重有很揀,

你會選 福附 or 優才?

引用:魚王想問你一句,如果重有很揀,你會選+福

魚王想問你一句,

如果重有很揀,
坦白講,無得揀的我只好揀福附。但若講錯通告,優才也不弱,去年都有去in, interview letter一樣有錯别字,重要寫錯我個仔個名,interview那天的label都錯!我個仔個名好易讀架咋!不過優才低小不同校舍幾麻煩。

回覆:福建升小一的通告經常出錯

講起優才,給我們的impression不好,當天在waiting room的主任,黑囗黑面,到正式見時見另一位主任都係態度串串地,看不起人那種。講出名,優才,好似有三千人考,但上年dse 同福中差不多,另你又看看路程遠不遠!

回覆:魚王 的帖子

魚王
那麼若你有得揀,你會揀GT還是福附?

引用:魚王 那麼若你有得揀,你會揀GT還是福附? +

原帖由 maewmaew 於 13-06-13 發表
魚王
那麼若你有得揀,你會揀GT還是福附?
乜你地個個都拿着兩個offer?

GT 6月22日就要註冊,重有一個星期考慮。

我應該都會揀返福附,因為近屋企同同學多

引用:GT+6月22日就要註冊,重有一個星期考慮。我

GT 6月22日就要註冊,重有一個星期考慮。

我應該都會揀返福附,因為近屋企同同學多 ...
我們不太喜歡優才style, 聽過博士那個簡介會,都是批評現在教育制度不好不好,優才就是出路,雖則佢無講錯,但這負面意識伴着孩子成長不太好,同我們不喜歡自負的態度及太集中專才和學生自己的優勝之中。加上我個仔真的無什麼talent. 而福附交通來說方便很多,我會揀福附。我個人比較psychic mind

優才是教深半年的,對學習有特别需要的學生少支援。我有幾個朋友的仔女都在優才,都很正面,但說真是有人追不上要重讀小一。有個朋友個仔,學校叫佢帶個仔去做asessment, 話佢有 delay, 朋友問做了有問題有什麼支援,學校:無!我朋友當然無去做啦!我個仔12 月細仔,若還要讀深半年,會很幸苦,即或不是我個仔,我也不讚成教深半年!小學生,我的觀念是要學好language, 品行,正確人生觀!

回覆:魚王 的帖子

魚王: 我也跟你一樣,希望小兒可以學好語言,擁有良好的品行,建立正確和正面的人生觀,擁有夢想!
至於優才,我聽完舊年的簡介會,也覺得不大接受2位校長的言論.太負面了.

優才12月時都有叫我地2nd in,不過我一心一意讀福附,所以都冇去!

引用:魚王:+我也跟你一樣,希望小兒可以學好語言,

原帖由 happyhimhim 於 13-06-13 發表
魚王: 我也跟你一樣,希望小兒可以學好語言,擁有良好的品行,建立正確和正面的人生觀,擁有夢想!
至於優才,我 ...

魚王 發表於 13-6-13 13:16
講起優才,給我們的impression不好,當天在waiting room的主任,黑囗黑面,到正式見時見另一位主任都係態度 ...

幾年前我的經歷一模一樣!!!

旺角校舍, disgusting....No way!!!!

魚王 發表於 13-6-13 18:14
我們不太喜歡優才style, 聽過博士那個簡介會,都是批評現在教育制度不好不好,優才就是出路,雖則佢無講錯 ...

我識得有朋友的兒子讀優才, 佢既comment就exactly 係咁, 如果你唔係資優生, 會好有被忽視的感覺!!

相反o係福小, 老師們對成績差少少的學生, 十分容忍, 慢慢地俾機會佢地

‹ 上一主題|下一主題