用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月9日放榜日返學安緋
樓主: Helen媽
go

7月9日放榜日返學安緋 [複製鏈接]

orangebb 發表於 13-6-13 21:43
去年我叩門的其中一所北區地區名校就係收表收到放榜日十二點, 一點前收唔到筆試通知就當失敗, 記得去年返到 ...
還有一樣就係講出來沒有人信,但又真有其事的情況。有家長話唔係鬥快,但又真係有學校限叩門人數的,唔係講笑,真係鬥快!

呢間重係九龍城區一間都幾受band 2同學歡迎的學校。

我唔排除今年因間間都話要減叩門位的時候,可能會出現幾集中和肯收叩門的學校所收到的叩門申請數量將會大幅增多的情形,限收可能係其中一個解決方法,亦費事阻人去其他學校叩門。雖然話叩門都要講下策略,例如會唔會筆試、面試時間會相撞等等,但我覺得可以早些離開學校去叩門,唔好講笑,你真係可以叩多一間半間撞下手神都好,尤其是一些組別唔高,叩門能力有限的同學,漁翁撒網可能就係這班同學和家長的希望和出路。

綽盈媽咪    發表於 13-6-17 21:25
sai1031  thanks  發表於 13-6-16 09:09
orangebb  另外, 都聽過朋友北區某學校係"即見即收", 佢都怕你游咗去第2間.  發表於 13-6-14 11:12
:verycold: :verycold: :verycold:

就敢睇d字已經覺得好緊湊!

rhinegarden    發表於 13-6-14 14:01

引用:甘一般小學當天幾點可以放學?+如我校要到11

原帖由 Helen媽 於 13-06-13 發表
甘一般小學當天幾點可以放學? 如我校要到11:45分才放學, 豈不是比其他人遲可以去叩門呢.
...
我上年8:45前已離開學校了,朋友都九時多知結果,有無了解你學校當天上課程序?我是學生回課室取結果,家長聽校長講有關今年整體派位結果及叩門須知後到操場等學生

安格斯媽媽 發表於 13-6-14 06:57
我上年8:45前已離開學校了,朋友都九時多知結果,有無了解你學校當天上課程序?我是學生回課室取結果,家長 ...

我地學校都係, 基本上派結果係20分鐘內攪掂, 8點20幾分已經有第一批同學喊住行出嚟, 要主任陪住去禮堂搵父母, 即刻安排校務處取推薦信, 其他同學都係30分鐘內陸續行出嚟, 派得好就留低傾下計, 派得一般或者唔好, 都雞咁腳撐....................

黃巴士    發表於 13-6-17 17:35

ohnono 發表於 13-6-14 00:14
還有一樣就係講出來沒有人信,但又真有其事的情況。有家長話唔係鬥快,但又真係有學校限叩門人數的,唔係講 ...

老實講, 有時唔係話先到先得呢個問題, 最重要係, 有學校係真係只收表收到派位日上午, 下午(未食飯) 已經call 筆試, 我本來都諗住等食完飯叩多2間, 估唔到快到下午就要去筆試, 結果被佢綁咗成個下午, 打亂咗我嘅計劃, 最初係諗住食完飯去叩多間架, 結果第2日都截咗收表, 哎!  其實呢件事, 當日我都有少少自責, 點解咁大意, 無諗到呢一點............
所以叩門時都要預計埋, 除時比人call 去面試/筆試, 會有可能打亂其他叩門次序呀!  

黃巴士  是的!! 在另一間考緊叩門筆試都未完, 家長已接到另一間叩門中學要求15分鍾內去second in見校長.   跑到頭都暈.  發表於 13-6-17 17:36

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-6-14+06:57+我

原帖由 orangebb 於 13-06-14 發表
我地學校都係, 基本上派結果係20分鐘內攪掂, 8點20幾分已經有第一批同學喊住行出嚟, 要主任陪住去禮堂搵父 ...
阿仔當時出黎演戲扮失敗,但佢唔知校長已宣佈有同學派入他首選,當時心想很大機會是他,因跨區又非熱門,在家長講座已定了,可以飲早茶慶祝

安格斯媽媽 發表於 13-6-14 10:04
阿仔當時出黎演戲扮失敗,但佢唔知校長已宣佈有同學派入他首選,當時心想很大機會是他,因跨區又非熱門,在 ...

你就好, 我阿女係眼紅紅行出嚟架...........

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-6-14+10:04+阿

派位遊戲太刺激,有三甲同學派得唔理想學校預備叩門信,有些慢一步連叩門表也不收,希望今年大家順利入到心儀學校

安格斯媽媽 發表於 13-6-14 10:35
派位遊戲太刺激,有三甲同學派得唔理想學校預備叩門信,有些慢一步連叩門表也不收,希望今年大家順利入到心 ...

講得無錯, 確實係, 有時都講運氣同策略, 是真的 !  正面去諗, 過咗升中派位, 自己同女兒都長大咗, 思想縝密咗, 都有得著.

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-6-14+10:35+派

講得無錯, 確實係, 有時都講運氣同策略, 是真的 !  正面去諗, 過咗升中派位, 自己同女兒都長大咗, 思想縝 ...
入到哪間?叩門是否成功不要太介意?每間學校都有它優點,盡力便可

orangebb  雖然老土, 但係有時係塞翁失馬係真架, 不過, 當時那一刻個感覺又確實係好難受, 真係要時間去調整下.  發表於 13-6-14 11:14

回覆:安格斯媽媽 的帖子

我睇曬呢個帖子,已忍唔住眼濕濕 【有些小朋友收結果後喊住出嚟】,唸起個情境都很傷心。各位加油!希望大家派到心儀中學!

kcbeauty    發表於 13-6-14 23:29

我仔嗰間係8:30返到校, 9:00下課, 我同老公預係學校門口等佢

如要叩門,最好當日叫小朋友帶定手提電話,一收到派位証而老師又未放學生走, 自己的小朋友可即打比家長通知派成點.  正常學校係唔會留學生禁耐.
另外, 派位前要睇定邊到有影印派位証的地方, 因太早有可能學校附近的有影印的地方未開. 之前亦可問定學校可唔可以幫忙影印, 如果唔得住得近返屋企影印更方便.

黃巴士    發表於 13-6-17 17:36
綽盈媽咪 ;-)

我都開始緊張了,都重未諗定當天的安排,去扣那間,最心儀個間又要求要全級10%內的名次才肯收表,阿仔是10幾%內,所以個心真是1516,

綽盈媽咪  search我幾間中學,準備多幾間叩門資料,多幾手準備. 有冇打算看看其他區,如沙田區都幾多英中. **當然希望你仔仔係不用叩門, 派到心儀中學.**  發表於 13-6-17 21:31

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-6-14+10:04+阿

我囝當時傻吓傻吓咁行出嚟,因為佢都唔知好定唔好,我話band 1 嚟㗎,佢都無乜反應!

引用:+本帖最後由+kt2007+於+13-6-17+15:49+編輯

原帖由 kt2007 於 13-06-17 發表

我都開始緊張了,都重未諗定當天的安排,去扣那間,最心儀個間又 ...
建議問哂頭三志願嘅中學叩門需知。
我去年派到十幾志願, 當時個心好似停左咁。完全唔明個結果, 其實都跟足規則呢做。
但係無論你問邊個都幫唔到你。就只有馬上開始叩門行動。跑足十間中學, 總之好過派位果間就唔放棄。
希望大家都派到心儀果間, 唔使好似竹去年咁, 不過在六月不防做好準備先。

簽名被屏蔽

reginayu 發表於 13-6-17 18:02
建議問哂頭三志願嘅中學叩門需知。
我去年派到十幾志願, 當時個心好似停左咁。完全唔明個結果, 其實都跟足 ...
同意,頭三志願絕對要問,還有加埋自行果兩間,有些學校又話要自行有報過先得,有些又話派位要揀佢地做第一志願先得,總之有好多唔同既理由。所以頭三志願和自行的學校先理解左叩門的條件先係重要。而且這些有條件作叩門學校,都算是未叩門已篩走一批同學了,豈非機會好像大了。除非你唔喜歡叩這幾間舉校,或者叩門路程唔配合就沒話好說。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

有些學校連表都唔收。例如拹恩。

Moliz 發表於 13-6-14 17:59
我睇曬呢個帖子,已忍唔住眼濕濕 【有些小朋友收結果後喊住出嚟】,唸起個情境都很傷心。各位 ...

不要太悲觀,可能有些小朋友是喜極而泣,開心到喊。

綽盈媽咪  上年, 我女就係其中的一個.  發表於 13-6-17 21:19
‹ 上一主題|下一主題