用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月9日放榜日返學安緋
go

7月9日放榜日返學安緋 [複製鏈接]

我女兒小學放榜日 (六年班同學) 竟要返8:00 至11:45分, 又沒有說明家長陪放榜, 甘如有些小朋友參加了中一派位的話,萬一派得不好要去叩門, 甘點算?

請問其他的學校安排是點的呢?
   4    0    0    0

我亞仔舊年係小朋友去課室收通知,家長在另一處聚集,稍後同學生會同,學校會 講 D 指引,等 D 學生/家長知道點做。
不過,未必每一間學校安排一樣。你問番學校啦。不過,相信都會有地方比家長等小朋友掛。

回覆:7月9日放榜日返學安緋

家長在一區等,放心,唔會唔見咗,就算叩門,亦不會因遲咗半個鐘而唔比位你嘅,如果你仔女適合的話

學校會派通告給家長說明放榜日的安排。家長是絕對應該陪同小朋友當日回校,同學回課室拿取成績,家長在禮堂或其他地方等候。一般獲得成績後就可以離校,叩門的叩門,不用叩門的,留校跟老師和其他家長閒談的亦可以。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 Helen媽 的帖子

(舊年過來人)我認為應該同埋小朋友一齊返校,咁樣會比到小朋友安全感,不論結果係點都知點處理!

順祝各家長的小朋友都能派到心儀中學。

Helen媽 發表於 13-6-13 11:49
我女兒小學放榜日 (六年班同學) 竟要返8:00 至11:45分, 又沒有說明家長陪放榜, 甘如有些小朋友參加了中一派 ...
就算我收到你呢張一樣嘅通告,我入唔到學校都會自己係校門外等小朋友出黎講消息,我仔都係今年派位,我係FTM,我重叫埋老公當日請假,有咩野可以分頭行事。

距離 9/7 不夠一個月, 唔知今年派第一志願比率係幾多呢 ? 無論點, 相信各家長們當天都會放低工作 八時左右 去到學校 . 現身支持自己仔女. 希望大家都 Good Luck !

回覆:7月9日放榜日返學安緋

兩公婆當日都請假,一齊等派彩,印定叩門所需,諗定派到第四都唔會叩,唔好彩既,已經諗定叩三至四間。

叩門時中學會否向教育局要求提供學生的三次呈分試全港排名?

甘一般小學當天幾點可以放學? 如我校要到11:45分才放學, 豈不是比其他人遲可以去叩門呢.

Helen媽 發表於 13-6-13 15:29
甘一般小學當天幾點可以放學? 如我校要到11:45分才放學, 豈不是比其他人遲可以去叩門呢.
...
學校唔係睇你早定遲去到叩門!!
佢會睇學業成績、課外活動成績,仲會為叩門學生舉辦既筆試、面試表現。

中學會知道此情況的,  它們大多都會在放榜後的一天才筆試(有的會在放榜後當天下午).
不用擔心, 不是先到先得的. 它們收申請表時, 是不知道你們是否第一站叩它們的? 最主要是看成績.
有些中學是放榜天, 請小朋友/家長將履歷表入公文袋後交叩門中學(所以資料要清楚簡潔. 由其是聯絡手提及家住電話), 之後便可在家等電話, 它們會電聯合資格的同學一齊/分批筆試.

...
很多學校9:00am左右放學。

...
你地是否一條龍學校?咁直上的同學不用派位的可能學校要求佢地留在學校直至有家長來接,但如果同學是放棄直上中學的應該安排上會有不同。因為好多學校只會收叩門申請收到中午12點的,下午已經要出筆試和面試通知,絕不可能呆待到11:45分的。

:verycold: :verycold: :verycold:

drewnamom 發表於 13-6-13 15:16
叩門時中學會否向教育局要求提供學生的三次呈分試全港排名?
I don't think 教育局 will entertain such request from secondary school, so no one will do so.

Most secondary schools will select based on the academic result, interview & written test to assess the students' ability by themselves directly & immediately.

黃巴士 發表於 13-6-13 15:55

(所以資料要清楚簡潔. 由其是聯絡手提及家住電話), 之後便可在家等電話, 它們會電聯合資格的同學一齊/分批筆試.

So one important point: make sure your mobile phone is fully charged, or with spare battery on hand. as you will be top busy in receiving & answering telephone calls that day if you need to lock the doors.

ohnono  I remember some schools will ask you to check their web pages for any news disclose after 8:00pm on that day at night!  發表於 13-6-13 17:49

回復 yuetmama 的帖子

Of course, not all phone calls are from schools, some from your friends/relatives providing info. re vacancy/comments on secondary schools that you are locking.

回覆:yuetmama 的帖子

最好打定電話到心儀嘅叩門中學, 佢地間間有唔同嘅條件, 有時只收之前已入表但無收嘅學生。有些只接受四科甲等成績嘅學生叩門。
我去年為個仔影印了十套個人資料, 以為好誇張, 其實部分遞交左都無回音。
不過都經歷好多關。 有學校只會面試, 但又有學校要筆試。有d 即刻就話收, 我個仔就在好多波節後, 叩門後嘅第十日收到電話, 比兩個鐘頭時內要趕去拿回註冊証再跑去叩門成功嘅中學再註冊。
果十日好難挨。所以六月要做好一切文件, 同心理準備。
祝大家派到心儀嘅學校,唔使受呢種痛苦。

orangebb  等消息個十日八日, 簡直係超超超難挨............收到好消息個下, 成家人圍住圈係到跳呀........  發表於 13-6-14 10:00
黃巴士    發表於 13-6-13 22:31

引用:甘一般小學當天幾點可以放學?+如我校要到11

原帖由 Helen媽 於 13-06-13 發表
...
叩門不是鬥快,先到先得的。

vincher  也不能太馒!有个別学校即曰封盤!  發表於 13-6-17 23:14

引用:Quote:Helen媽+發表於+13-6-13+15:29+甘一

原帖由 ohnono 於 13-06-13 發表
你地是否一條龍學校?咁直上的同學不用派位的可能學校要求佢地留在學校直至有家長來接,但如果同學是放棄直 ...
去年我叩門的其中一所北區地區名校就係收表收到放榜日十二點, 一點前收唔到筆試通知就當失敗, 記得去年返到屋企叫咗外賣, 都未食就收到筆試通知..........有同學被取錄, 同一日夜晚, 仲收埋通知。

‹ 上一主題|下一主題