用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣學好英文
go

點樣學好英文 [複製鏈接]

阿仔小一,做多些是否識多些生字,對將來作文很有用嗎?會話有用嗎?請姐姐上堂每星期2次,每次2個鐘,每星期會教2個英文閱讀理解,1篇writing,1個鐘story,1個鐘oral,點解都無咩進步?是否我要求過高

3    0    0    0

回覆:點樣學好英文

一星期四個鐘,真係用咗好多時間!俾多多資料:乜小學,乜程度,點樣冇進步?

引用:阿仔小一,做多些是否識多些生字,對將來作

原帖由 scyu88 於 13-06-13 發表
阿仔小一,做多些是否識多些生字,對將來作文很有用嗎?會話有用嗎?請姐姐上堂每星期2次,每次2個鐘,每星 ...
每次兩个鐘,太攰太長喇!每次一个鐘,輪流一堂writing, 一堂oral 夠啦

回覆:longlokma 的帖子

那姐姐自己oral好不好先?好多本地学生讀寫好但口语唔掂!

可惜成家人都唔識講-_-" 唯有睇卡通或電影時, 聽英文 &睇英文字幕!

我自己覺得文法好重要, 閱讀可增加語感, 但該學的還是應要教
文法方面逐步來, 最好弄清楚教育局對小學畢業程度的文法要求

每年逐啲學, 好過忽然要學而連基礎都沒打牢

囝囝mama    發表於 13-10-27 22:31
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

阿仔小一,做多些是否識多些生字,對將來作文很有用嗎?會話有用嗎?請姐姐上堂每星期2次,每次2個鐘,每星 ...
其實多堂數唔一定好,因為佢可能吸收唔到。language 係要浸,沒有速成。
多閱讀,再加Audio book, 有興趣再用發聲筆增加興趣!

其實多堂數唔一定好,因為佢可能吸收唔到。language 係要浸,沒有速成。
多閱讀,再加Audio book, 有興趣再用發聲筆增加興趣!

你意思係邊方面冇進步先?考試?聽講?串字?認讀?

小朋友程度去到邊呢?基本功例如grammer和spelling都未學好就做writing沒意思。而且我都覺得兩小時實在太長

Miss_ahso 發表於 13-6-13 23:52
小朋友程度去到邊呢?基本功例如grammer和spelling都未學好就做writing沒意思。而且我都覺得兩小時實在太長 ...

認同! 學語文, 中英文科都是長期浸出來. 1個鐘story堂, 不如屋企人每晚和小朋友看書15-20分鐘更好, 同埋2個鐘對一個小一生來說實在太長.

happy_lavender    發表於 13-6-24 10:42

醒目開學勳章

2個鐘,大人都無心機la

我成日同仔講,首要學校上堂要專心,

我仔幼稚園無咩英文學,我又無谷佢,屋企又無英文語言環境,暫時成績都唔錯

聽到都覺得辛苦,點會在當中揾到興趣!

聽多D 睇多D 講多D

Reading is the key to success and improve!  

I think You have to play with him in English It is important to love it first

引用:I+think+You+have+to+play+with+him+in+Eng

原帖由 myalisonlibobo 於 13-06-21 發表
I think You have to play with him in English It is important to love it first
一個小小提醒:因見閣下自稱是小六學生及頻頻回覆各帖子,希望你善用時間,不要花過量時間在網上及跟學業無關的事上。

happy_lavender   Student or parent?  發表於 13-6-24 10:44

回覆:scyu88 的帖子

1. bring your son to library and book shop during weekend  to read  more books
2. borrow books with CD and play CD before sleep
3. watch TV of  English channel such as
Pearl, TLC,  National Geography

‹ 上一主題|下一主題