用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母小學(私校)vs 沙田網二缐小學(津校) ...
go

聖母小學(私校)vs 沙田網二缐小學(津校) [複製鏈接]

我大女這星期面試後扣到聖母小學(私校),而這兩個星期都會有沙田網嘅津校面試,所以想借呢個post,問下有經驗嘅家長會點選擇。

1)聖母小學係女校,我還有細佬跟尾。選聖母小學,細佬3年後要再玩這個小一遊戲。

2) 從家長口中得知,聖母小學是間不錯嘅小學,但又好似係間好谷嘅小學,每星期都有中英文默書,又有點檐心應付唔嚟。其實每星期都有默書,係D一缐嘅津校小學,係咪好common?

請教有經驗的家長,你會如何選擇?感激。

1    0    0    0

回覆:聖母小學(私校)vs 沙田網二缐小學(津校)

聖母勁多功課

引用:聖母勁多功課 +

原帖由 sissysze 於 13-06-12 發表
聖母勁多功課
會唔會多到令小朋友及家長追得好辛苦及大壓力呢?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-06-12+發表聖

原帖由 United 於 13-06-12 發表
會唔會多到令小朋友及家長追得好辛苦及大壓力呢?
會,小朋友要頂得住日日好多功課,好讀開happy 幼稚園上去頭半年會大人小朋友都辛苦

既然有細佬跟尾梗係揀津小...

回復 United 的帖子

你的選擇同我派位之後一樣,
但我選擇了沙田網二線小學.

以下是我選擇的原因:

1)因聖母其實也屬2線小學,  雖然有津貼直屬中學做
   Back up,  但一間6年要錢, 另一間唔洗錢, 如果是
   我會留番d錢俾小朋友學其他東西.

2)如果升中派位時, 黃大仙區轉沙田區讀是會跌Band的,
   而且沙田升中網是全港最多英中位.

3)我亦有考慮津校多不多國內同胞, 但其實很多
   私校同直資都會有, 而且當小朋友長大後都要面對,
   這是遲與早的問題

4)交通是主要原因, 聖母在黃大仙, 搭校巴要很早起身,
   而且唔係全沙田區都去到, 所以唔想個女太辛苦.

其實香港的小學多數都功課多, 測驗考試亦多, 睇下你
點睇, 想先甜後苦定先苦後甜, 自己諗!

sorry, 我唔係好明, 點解"黃大仙區轉沙田區讀是會跌Band"
是否黃大仙區的學校就算俾你故到最top, 都等於人地的2線?

引用:sorry,+我唔係好明,+點解"黃大仙區轉沙田區

原帖由 soscho 於 13-06-13 發表
sorry, 我唔係好明, 點解"黃大仙區轉沙田區讀是會跌Band"
是否黃大仙區的學校就算俾你故到最top, 都等於人 ...
Sorry !
寫漏了"可能"會跌Banding , 我是指邊緣人。

回覆:聖母小學(私校)vs 沙田網二缐小學(津校)

叩到先再想啦,聖母有直屬英文中學,學费唔係特別貴,又係小班教學,你没有開名,好難答你這些假設問題,係其他家長還在風雨飄搖的時候,你如果覺得聖母不適合,不如早D放番個位出嚟!

聖母小學係黃大仙係二線小學?
唔緊要啦!
各人有各人選擇,
如聖母不是你杯茶,
請盡快放位,給真正有需要的人!
‹ 上一主題|下一主題