用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 小一書包帶什麼
go

小一書包帶什麼

不願多說
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆:小一書包帶什麼

JadeW, 多謝你提供甘詳細既資料!讚呀!
莫講話小朋友,我睇完都要時間消化下先⋯好驚記錯呀!

唔該晒你唔JadeW

Well, their school are so heavy actually.

回覆:Bzoodie 的帖子

不願多說

佢地大約要幾耐先開始識自己分配帶d咩返屋企呢...(好懷疑)

嘩。。。睇完都唔係好明 , 真係要消化
請問知唔知幾時有學號 ?          因為訂飯又未有學號,點算好

HI ,,,I am Sean MAMA

引用:嘩。。。睇完都唔係好明+,+真係要消化 請問

原帖由 hollandlui 於 13-06-13 發表
嘩。。。睇完都唔係好明 , 真係要消化
請問知唔知幾時有學號 ?          因為訂飯又未有學號,點算好 :k ...
我記得要開學才有學號,開學首星期小一是返半日,所以夠時間訂飯。

引用:佢地大約要幾耐先開始識自己分配帶d咩返屋

原帖由 wingcheungbb 於 13-06-13 發表
佢地大約要幾耐先開始識自己分配帶d咩返屋企呢...(好懷疑)
功課多數都帶到返屋企,但很多時有習作本沒帶書中文書好彩有網上版!

回覆:macaw 的帖子

如果自已接放學會唔會見到老師架 ?

引用:如果自已接放學會唔會見到老師架+? +

如果自已接放學會唔會見到老師架 ?
每日放學都由其中一位班主任帶到操場,說再見敬禮後解散。所以有機會見到班主任。

唔該哂你呀 ^^
你小朋友讀幾年班呀? 多謝你甘有心回答我地問題
如果開學之後才申請坐校車會唔會無位 ?  因為想接下放學跟下佢。 或者好似幼稚園甘想接就打去學校講聲ok 嗎 ?

引用:唔該哂你呀+^^ 你小朋友讀幾年班呀?+多謝

唔該哂你呀 ^^
你小朋友讀幾年班呀? 多謝你甘有心回答我地問題
如果開學之後才申請坐校車會唔會 ...
我有一個五年班及一個一年班.
如必需乘校車就要報名,否則可能無位。因為校車公司會因報名人數編車大小及路線。我小朋友也乘校車,但有時也會接放學。只要跟校車姨姨電話就可以。另外開學時要申請接送証,是到學校接放學時用。就算乘校車也申請,有時都會去接啦!

唔該哂你呀 ❣ 甘我可以隨時接佢放學喇 ^^

回覆:wingcheungbb 的帖子

不願多說

回復 JadeW 的帖子

個個小朋友都要帶一套? 甘米好多 ^^

回覆:hollandlui 的帖子

不願多說

原來你兩個小朋友都咁叻入哂培橋。我都係有兩個,阿哥好彩入左,其實細佬會唔會大機會啲呢?

引用:原來你兩個小朋友都咁叻入哂培橋。我都係有

原帖由 wingcheungbb 於 13-06-17 發表
原來你兩個小朋友都咁叻入哂培橋。我都係有兩個,阿哥好彩入左,其實細佬會唔會大機會啲呢?

...
學校只guarantee second interview. 很大競爭。細妹是細囡,前年考不到重讀K.3,去年都係無正取,註冊後才有位收。很多同學的弟妹也一樣。因連中學太多人有弟妹。校長說過:就算唔收外生,只收弟妹也唔夠位
今年情況更差!希望你將來好運!

引用:Quote:原帖由+wingcheungbb+於+13-06-17+發

原帖由 macaw 於 13-06-17 發表
學校只guarantee second interview. 很大競爭。細妹是細囡,前年考不到重讀K.3,去年都係無正取,註冊後才有 ...
好擔心,細仔今年升k2,大仔今年有幸考到,但聽三個有小朋友讀緊嘅家長講,今年已考得比往年深,還要觀察小朋友與人相處的情況,到細仔考嘅時候。。。出生率又比今年高,好擔心