用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65網李一諤
go

65網李一諤 [複製鏈接]

呢間學校如何?係咪好差架?

3    0    0    0

回覆:65網李一諤

冇人知?

麻麻地,有冇叩其他學校?

引用:麻麻地,有冇叩其他學校?

原帖由 Nymph_ 於 13-06-13 發表
麻麻地,有冇叩其他學校?
想問邊方面麻麻地呢?代友問,因佢唔熟呢間學校,呢度又少人講。

如果用Banding黎計,呢間學校屬 band 3 ,同信義差吾多,只係好信義少少,各方面都麻麻地

回覆:Nymph_ 的帖子

又唔可以話band3 ,好似小學無分,65網,d家長當佢係3線小學,派中成續唔係太理想

我有幫李一諤學生補習,新校長做左幾年,英文科好左好多,英文卷都好深。班精英班都唔錯。高班精英班有加插英文數,但其他班質素都幾差,課程深式叻學生愈來愈fit,跟唔到的更加跟唔到,整體印象唔差學校有心搞起間學校,葵青區果四間我會甘排:1李一諤2許大同3林炳炎4信義
(利益申報:没有子女在以上四間就讀)

回復 貓太太 的帖子

可唔可以再講多一點許大同, 我小朋友派了呢間

咁亞斯理衛理小學??

我係信義畢業生,之後入左一間band one英中,大學成績優異,有2個Master,而家讀緊一個博士課程。信義都唔係好差唧。

回復 doraemonkate 的帖子

許大同對學生好有愛心也很包容。校方在升中方面很幫助家長。教學唔谷學生操練唔夠。競爭力自然差d,無精英班。英,數卷唔深。但中文卷好深。成日出段意理解,中心句。仁立學生做許大同中文卷都做唔到高分。有一半學生都幾麻麻。頭二十名都好叻。多南亞學生但相處融洽

回復 kbi 的帖子

好多年前信義係好學校。尼十年八年學生愈來愈小。好在葵涌邨搬來好多核心家庭。有很多細路要找學校先逃過殺教。五六年前d卷幾兒嬉。英文巻oral佔三成。读大聲有五分有眼神接觸又有五分。真正做卷得四頁。reading 選abcd,加寫五六行writing,但都有好多人唔合格。尼三年多左人讀d 巻正常番。學生質素好左。學校有愛心包容讀得輕鬆開心唔知係米好事。有信義頭三甲入band1女校考尾二十。好努力追左三年去到中游

回復 ching070707 的帖子

亞斯理唔多清楚。多tsa功課。試卷好淺。以前英文用express後轉story books 二張工作紙教二個星期有多。有d混亂

ching070707  二張工作紙教二個星期??
唔係掛...  發表於 13-6-15 00:15

回復 貓太太 的帖子

咁基真係清楚嗎??  課程係唔係真係好淺呢?

引用:回復+ching070707+的帖子 亞斯理唔多清楚

原帖由 貓太太 於 13-06-14 發表
回復 ching070707 的帖子

亞斯理唔多清楚。多tsa功課。試卷好淺。以前英文用express後轉story books 二張 ...
請問有冇教過青衣村何澤芸小學,程度點?

回復 sammilcm 的帖子

請看另一版。基真vs德雅,已寫基真情況

回復 ktdanielli 的帖子

我有何澤芸學生,英文用elect,+story books課程不淺也不深,正常试卷,無乜特別。

引用:回復+ktdanielli+的帖子 我有何澤芸學生,

原帖由 貓太太 於 13-06-17 發表

我有何澤芸學生,英文用elect,+story books課程不淺也不深,正常试卷,無乜特別。 ...
中學派位好嗎?佢網頁冇講,好神秘。

何澤芸派位係好神秘架,我也不清楚,唔比你知係唔想你知,隱惡揚善
‹ 上一主題|下一主題