用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可否幫我分析下?
go

可否幫我分析下? [複製鏈接]

好煩惱,我唔識玩呢個升中遊戲,請給我意見。我大女在民生小一,全級十名內,考到新油天插班升小二。
新油天好近,佢可唔使搭車,慳個幾鐘一日。仲有K2細仔跟尾。
好唔好放棄民生?但油天冇中學。到底到時壓力有幾大呢?我真係唔知點揀。

dis398  一串光陰一串金,串金難買串光陰, 大女執一串金,细仔又執一串金,你發達了!  發表於 13-6-12 23:49
   0    0    0    0

醒目開學勳章

民生都好似唔係100%直升中學,升中都會有壓力。而且民生又唔保証會收你細仔,下年你仲煩。我係你會選油天,每日座底慳到二小時來回車程,又唔洗比學費,慳番d錢可以做好多野,另外最重要係細仔都可以入讀,減少你好多壓力。

Yanamami  Exactly。  發表於 13-6-13 08:50
sai1031    發表於 13-6-12 20:33
vincher  agree  發表於 13-6-12 09:29

回覆:Fatty 的帖子

油天不用比學費又近,比較好。

至放升中,民生的確容易些,有直係位。

又係,咁都俾佢考到,唔讀真係可惜。但政府呢個升中遊戲,究竟會攪到人有幾顛呢?有經驗家長請交流指教。

引用:好煩惱,我唔識玩呢個升中遊戲,請給我意見

原帖由 yijing 於 13-06-11 發表
好煩惱,我唔識玩呢個升中遊戲,請給我意見。我大女在民生小一,全級十名內,考到新油天插班升小二。
新油 ...
升中游戲是不易玩,但以女的天資保持band 1應該沒有問題,又可慳時間及金錢,應該轉校

最重要仲有個細佬跟尾,兩個.....
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

儍問題!

請問你為甚麽考油天呢?
其實你心知長女有本事、成績好..
民生小一,全級十名內,考到新油天插班升小二 巳說明了。就是民生全級十名內也是 1 A 料吧! 根本升中志不在民生....對不對?

除非你覺得女兒是巧合  好彩  已力盡  保不前排位 否則不用再想。

bonus 加送細佬入油天 ,

民生也不是保証收細佬 如想到時再考民生便是

還用再想嗎?除非女兒反對!
‹ 上一主題|下一主題