用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 協康同領思- 邊間好D?
go

協康同領思- 邊間好D? [複製鏈接]

亞仔現在讀緊領思密集式4個月, 今日協康通知我有位了, 我是否應該轉?
協康同領思邊間會好d ? 請大家俾d意見我.
   1    0    0    0

我仔仔就快3歲了, 我排了協康也已有半年, 所以要認真為他選定一間, 不能再轉了.

我囝囝之前在領思讀了幾個月密集,唔係咁好,囝囝不進反退,後來轉去第二度讀了。

會唔會有D其他因素?我個仔讀左九個月有幾明顯進步, 由坐唔定到現在聽到一般指令, 都係靠他們一班有愛心及專業員工。除了密集訓練外, 仔仔亦參加了星期六的其他課程呢!

我選協康, 因為導師經驗足D同技巧好D. 不過都要睇小朋友同佢地夾唔夾, 同埋老師流動量少D.

引用:我都可能會選擇協康,因為近屋企,但有時感

原帖由 lhy168 於 13-06-12 發表
我都可能會選擇協康,因為近屋企,但有時感覺某D姑娘講野語氣麻麻,所以又擔心,會唔會協康多人讀,佢地忙 ...
你覺得耀能和鄰舍的s位好嗎?

我之前小朋友都讀左5個月協康密集課程,原本抱有很高期望,但最終都係QUIT左,免浪費時間。如果你同依家的導師夾到,孩子又有進步,又讀得開心,一動不如一靜吧。

回覆:協康同領思- 邊間好D?

我個人認位私人S位,所謂好與不好,不是差好遠。因為私人S位老師,全部都係喺政府S位做得好好,高薪請過去。

相反,在私人S位𨍭來轉去,小孩要賠上適應時間。

如果已排政府S位,私人S位理應讀大約2年。私人S位只是過渡。

引用:我個人認位私人S位,所謂好與不好,不是差

原帖由 pyalisa 於 13-06-15 發表
我個人認位私人S位,所謂好與不好,不是差好遠。因為私人S位老師,全部都係喺政府S位做得好好,高薪請過去 ...
Oh ic. 咁似乎政府s位的質素某程度上不會好過私人s位。即係我一定要我個囝呢兩年讀私人s位要有大進步先得咯。可能佢仲細,剛兩歲,暫時係有少少進步嘅,我貪心,想佢有突破性的進步。

回覆:協康同領思- 邊間好D?

私人服務好貴,St同Ot係另計。可以花成萬一個月,政府係400元。

協康係做得好好,否則,佢無可能得到咁多信任,有咁多捐款。

有咁多捐款又如何, 協康的收費仲貴過耀能同領思

回覆:協康同領思- 邊間好D

我係領思讀左差不多一個學期,剛轉左協康差不多2個月,可以講你知分別。

其實領思我係3日班比較多元化,有感統言語治療專注大小肌肉同認知都有齊,直頭係s位加普通幼稚園集一身。

協康我係兩日班導師真係好細心每星,期打電話比我,學嘅係社交自理言語發展上多d,可以話係返去玩住學習。

兩間課程分別好大,我仔4歲佢鍾意協康多d,其實睇你小朋友差d咩去揀邊間,我仔語言發展同皮氣方面差,返協康進步大d,因為依邊真係教依d,但領思就真係唔洗再出去補其他野,因為咩都有齊認知有時比阿仔k1教的仲深。

回覆:manabcd 的帖子

Thx for sharing. Very good!

領思有啲姑娘都細心既,不過,始終都係商業化啲!
‹ 上一主題|下一主題