用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位(純個人意見,不喜勿插)
go

小一派位(純個人意見,不喜勿插) [複製鏈接]

見到好多家長話個制度唔公平,有啲野想講,純粹個人意見,不喜勿插
世襲制:原意係兄弟姊妹能互相照顧,家長不用頻撲,當然獨生子女嘅家庭會覺得唔公平
宗教分:係招收相同信仰,個人自由,信不信由你
統一派位:大抽獎係因為教育局覺得所有小朋友都係平等,所有小朋友都有機會入讀心儀學校……抽獎抽獎當然有人中有人唔中
我小朋友係獨子,冇信仰,個人覺得小朋友開心最重要,入到名校又如何,跟得上就好,跟唔上又如何?見到有家長喺小朋友讀幼稚園就谷呢樣谷個樣,我就覺得冇晒童真,我個仔升k3暑假前冇學任何野,一到星期六日就去玩,冇壓力,又鍾意返學,升k3果個暑假因為返工冇時間同佢周圍玩,同佢去YMCA報班,每個班同佢講有咩玩,佢OK我先去報,結果佢去玩Lego,magic同畫畫,都係去玩多,冇證書,俾佢阿嫲話我嘥錢,我同佢講玩得開心就好
統一結果出之前我不停同阿爺阿嫲洗腦,同佢地講派去邊就去邊度讀啦,入到出名但讀得唔好阿B又唔開心,間間學校都差唔多
我冇準備任何野去叩門,見到好多家長好擔心,所以如果能夠解答到問題(例如點計分)我都會去分享下
最後想講,我雖然冇谷個仔,但私底下真係做好多功課睇下個仔啱讀乜野,唉!做人父母甚艱難!!

www  最令人感到不公平的,是父母是舊生可以有「加分」的「世襲制」。  發表於 13-6-12 00:36
rabbitsheasl  好欣賞你沒有隨波遂流, 自問好想做, 但仍在學習中.......還有想問下你話"私底下真係做好多功課", 可否講下做在那些功課呀? 等我學下, 謝謝.  發表於 13-6-11 11:37
loveDD  support   發表於 13-6-11 11:01
   1    0    2    0

醒目開學勳章

回覆:小一派位(純個人意見,不喜勿插)

樓主我絕對同意!

引用:見到好多家長話個制度唔公平,有啲野想講,純

引用:見到好多家長話個制度唔公平,有啲野想講,純

原帖由 柏禧BB 於 13-06-11 發表
見到好多家長話個制度唔公平,有啲野想講,純粹個人意見,不喜勿插
世襲制:原意係兄弟姊妹能互相照顧 ...
係呢個世俗,有幾多人可以做到和尚,不過我認同樓主的說法。

引用:Quote:原帖由+柏禧BB+於+13-06-11+發表見到

原帖由 longyiu 於 13-06-11 發表
甘你個仔派左邊間?
派邊已經不重要,文章重點你看不清嗎?

柏禧BB 發表於 13-6-11 10:47
世襲制:原意係兄弟姊妹能互相照顧 ...

認中樓主說法.

世襲制:原意係兄弟姊妹能互相照顧 ..., 但仍有很多家長去叩門, 為何當要選這校入讀, 真的不明白這些家長心態

agree講法

我有d朋友派位前話統一派位派到到邊間就讀邊間, 咩叩門準備都冇做...
到o左有派位結果, 結果派得唔好咪又係等都等唔切去叩門...

h2013 發表於 13-6-11 10:56
派邊已經不重要,文章重點你看不清嗎?
問樓主派邊, 派第幾志願, 係想瞭解樓主到底依家邊一種心態才可以說這番話.

同意一樣既諗法   我好D 自選已收 果間學校呀仔自己話要讀  自選時得十個人簡既學校

大致上同意樓主的睇法,但有一種情況,我會考慮唔讀獲派的學校 - 就是有足夠表面證據和理由相信該校在6年內會被殺校!我在小學時曾轉校,足足有半年不開心!以自己的經驗,轉校對小朋友來說絕對並非好事。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

互勉之

世襲制好多人覺得唔公平, 但我地應該用人道的心去接受, 雖然依家大部份的家庭都係1~2個小孩, 但還是有些家庭有3~4個小孩, 如果只靠派位; 可能分開唔同學校, 做父母真係得閒死唔得閒病.

眼見身邊朋輩, 經濟力一般的, 有些真係3~4個, 返而有能力的家庭只生一個.

回復 柏禧BB 的帖子

同意同意!

我同意兄妹之間既世襲制,不過就反對父母係舊生就有分加。

cellon  Agree.  發表於 13-6-12 01:30
nc2000  AGREED!  發表於 13-6-11 17:27
Jane1983  Same here  發表於 13-6-11 13:15
熙fi媽媽  認同  發表於 13-6-11 12:20
rabbitsheasl  100% Agree  發表於 13-6-11 12:10

ah-ho 發表於 13-6-11 11:40
我同意兄妹之間既世襲制,不過就反對父母係舊生就有分加。
十萬個同意, 父母當年嗰代D校長老師可能已經改朝換代左N次, 分分鐘連校舍都搬埋. 父母仲有咩關???

cellon  Agree.  發表於 13-6-12 01:31
rabbitsheasl  Agree  發表於 13-6-11 12:11
SAGO  AGREE  發表於 13-6-11 11:56

回覆:taktakchichi 的帖子

我個仔好彩抽到乙一,但其實我本身唔係呢個網長大,間間學校都唔熟,靠上網睇資料加上長輩意見幫佢填,個網得8間小學,放榜前我真係不只一次同佢阿爺阿嫲講:就算派去鮮魚行都好,到時阿B都可以學到野,分分鐘仲會聽話d!本身冇準備任何野去叩門,註冊時見到叩門果啲準備好充足,成個file交去,如果係我叩門可能得申請表?!其實我真係信一樣野:所有小朋友都應該享受應有嘅童年生活

spmok1999  net 64?  發表於 13-6-11 12:52

回覆:柏禧BB 的帖子

其實派咗去乙一我反而開始緊張,怕個仔跟唔上

taktakchichi  如果你係派到沙倫或者塘尾道官立而出呢個帖, 我會更加欣賞; 但你派到乙一而咁講, 難免令人聯想起早幾日上報話放棄女拔個清高家長  發表於 13-6-11 13:25

回覆:happy_lavender 的帖子

我真係冇諗過會有殺校呢個情況升中選校時都要小心,多謝你的提醒

回覆:spmok1999 的帖子

我又真係冇準備,因為我真心覺得網內學校唔差,冇一種好強烈話派到某間一定唔讀嘅感覺,所以我成日都話好彩住喺呢個網,如果住其他網,我絕對唔排除會去叩門

‹ 上一主題|下一主題