用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎好嗎?
樓主: 小乖豬
go

大抽獎好嗎?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+13-6-11+17:1

原帖由 little_yolky 於 13-06-11 發表
好可愛我女一見小鳥行緊,就叫我小心呀,係小心行開別嚇親雀仔

小乖豬 發表於 13-6-11 10:35
回復 Charlotte_mom 的帖子

Even if there is an examination, I don't think all children and their par ...
本來吾係好想覆呢個post,睇完大家
既討論,都係忍吾住要出聲.

請大家為派得好學校的小朋友高興.
請大家為正左努力扣門的家長祝福.
請大家為自己能生活在香港而感恩.
請大家為那些怨恨難平的朋友祈禱.

神一直沒有離棄你,如果你繼續怨天
尤人,自我中心,神也不會離棄你的,
只是你自己離棄了自己.

mos_jsm  講得好  發表於 13-6-11 23:32

純粹天真期望, 最公平就是每間小學質素不相差太遠, 那麼小朋友去讀那間都冇所謂,看見幾歲人仔和家長們的壓力真不容易。

非虎媽媽 發表於 13-6-11 17:49
純粹天真期望, 最公平就是每間小學質素不相差太遠, 那麼小朋友去讀那間都冇所謂,看見幾歲人仔和家長們的壓 ...

That's why外國的月亮真的是圓啲大啲的。

樓主, 不可以簡單化, 好似程式咁學左D咩, 攞左D咩cert 就必然入到咩學校.
小朋友學左野, 最大得益都係佢自己. 學海無崖.並無浪費.

ha8mo 發表於 13-6-11 17:53
如果間間教學一樣,我一定揀大間D,位置好D,空氣好D既

如果大家都咁諗,就會慢慢整出大間既係搶手D,細 ...
如果間間一樣,我只想揀最近個間,雖然而家都係揀最近個間基督教學校,不過都驚入唔到... 因為冇宗教分
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:小乖豬+發表於+13-6-11+10:35+回復+C

原帖由 gdbnne 於 13-06-11 發表

引用:呢個世界冇公平就係人都知,+我亦敢講學校D

原帖由 小乖豬 於 13-06-11 發表
呢個世界冇公平就係人都知, 我亦敢講學校D老師什至校長跟本就全無可能係十幾分鐘就知晒個個面試小朋友各方 ...
只能說一句,唔好彩,我完全明白,我都係好彩最後有一個不出名的直資收了,未有位之前,同你想法一樣,加油!

其實我不讚成, 但我自己係甘做緊虎媽既野, 就係為左呢個叩門試, 好好彩, 小女叩到自己心愛的學校, 但如果將小一入學考試化, 我想第時考MOVER 都未夠, 要考FLYER 先得, 唉!!!

ha8mo 發表於 13-6-11 17:53
如果間間教學一樣,我一定揀大間D,位置好D,空氣好D既
如果大家都咁諗,就會慢慢整出大間既係搶手D,細 ...
冇錯,這是經濟學的常識。

醒目開學勳章

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎

我相信校長老師有他們各自揀學生嘅方法...等我分享下一件有趣的事, 我囝學校開學頭一個月老師已要選歌詠團,樂隊等, 選中的同學要訓練參加比賽和表演, 要花比較多的時間練習....但很有趣的是我囝班中選中的三位小朋友在考試時, 學術成績也分别是頭三名

回覆:conniechan125 的帖子

引用:Quote:小乖豬+發表於+13-6-11+10:35+回復+C

原帖由 gdbnne 於 13-06-11 發表

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

www 發表於 13-6-11 18:58
冇錯,這是經濟學的常識。
Yes, you are right. 這是 Microeconomics 的常識 which study individual behaviors.  However, from a macro perspective, which looks at the big picture, 家長和小朋友花那麼多精神時間去互相爭取, 便有點浪費資源了。小朋友互相爭取,對整體社會有什麼利益?你覺得他們會聰明一點嗎?比起國外的小朋友他們會有更多優勢嗎?對不起,好像有點離題了。只是想鼓勵那些很努力的爸爸媽媽而已。

只想呻下而已, 考試當然有壓力, 小朋友理應有活潑可愛的童年, 只是在香港這個地方, 為了不想小朋友入到唔好學校, 很多家長都四出叩門, 為的都是這些. 考試都會講些運氣. 若不是競爭太過激烈, 我支持大家都唔洗谷小朋友的, 讓他們開心童年. 若之前有什麼發表引起冒犯, 深表致歉.

最后, 未有著落的家長, 加油, 不要氣餒! 但願人人都有自己的心儀學校.

loveDD  明白,加油!   發表於 13-6-11 21:01

引用:只想呻下而已,+考試當然有壓力,+小朋友理應

原帖由 小乖豬 於 13-06-11 發表
只想呻下而已, 考試當然有壓力, 小朋友理應有活潑可愛的童年, 只是在香港這個地方, 為了不想小朋友入到唔好 ...
樓主加油,記住有父母相伴的小朋友已是最幸福,其他已經是次要了。

剛上完家長講座,講員問大家在BB出世之前,大家最大的希望是什麼?家長們的答案一致 :

健健康康!

其他都是非必要的附加…………
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎

又來一個"才高八斗理應收"嘅心態

我雖然唔鐘意名校學習模式,
但係學校校長揀人, 除左成績外, 仲要有品
有些小孩因為家長催谷, 成績又好, 自以為了不起, 目中無人, 大有人在,
校長對咁多小朋友, 經驗一定好過家長囉
‹ 上一主題|下一主題