用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎好嗎?
樓主: 小乖豬
go

大抽獎好嗎?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 13-6-11 13:22
但小朋友得藝術創意你都真係唔好話唔驚。我阿囡星期日呃咗女麻女麻陪佢睇三個鐘頭粵劇, 開心到暈, 話要學 ...

創意不限於藝術喎!做科學家都要有創意,要發明一樣新野,一樣要創意。
創意可用於你有自己方法,去比其他人學得快。
係咪就係大家一直都誤會,創意=藝術?
同埋,你唔好看少你個囡而家既創意,佢可能第日用於學習會好堅!

學術知識那麼廣泛,有誰可以全部熟讀?就算是小小一本字典,也不能全部記熟!

假設考試只考範圍的30%,你熟讀70%考試範圍,考試時卻出其餘的30%,結果捧蛋!另一同學只讀20%,但試卷卻包含了他熟讀的部分,他自然合格!有這樣的結果,其實也是撞彩的一種!這樣的考試又算公平嗎?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+13-6-11+10:52+編

原帖由 ANChan59 於 13-06-11 發表

小學我支持就近入學。
Agree

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

樓主,你行錯路嘞!條路去懸崖架,快D掉頭啦!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:CoffeeCake+發表於+13-6-11+10:12+不

原帖由 little_yolky 於 13-06-11 發表
但小朋友得藝術創意你都真係唔好話唔驚。我阿囡星期日呃咗女麻女麻陪佢睇三個鐘頭粵劇, 開心到暈, 話要學 ...
創意的用途可大了。中英作文都雖要想象力和創意,別看輕了。

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎?

樓主個仔咁勁,就應該直入神級直資私小,一般官津就留迫俾一般小朋友吧。

引用:樓主個仔咁勁,就應該直入神級直資私小,一

原帖由 polarbearlee 於 13-06-11 發表
樓主個仔咁勁,就應該直入神級直資私小,一般官津就留迫俾一般小朋友吧。

...
人家就是考不到,話個仔既quali俾校長當垃圾,若是當垃圾又做咩要家長交呢

CoffeeCake 發表於 13-6-11 14:21
創意不限於藝術喎!做科學家都要有創意,要發明一樣新野,一樣要創意。
創意可用於你有自己方法,去比其他 ...

你第日同你講, 佢要做蓋鳴輝咁點算, 咁老土!!!!!!!

xxariesxx 發表於 13-6-11 15:28
創意的用途可大了。中英作文都雖要想象力和創意,別看輕了。

今早返學, 佢見到電線上有兩隻麻雀, 佢叫我睇, 話好靚, 佢想做雀仔, 因為佢想响天空度飛。

happy_lavender  做機師、空中服務員、跳傘教練還是空軍?

空軍? 唔好lu掛, 平凡啲好, 唔駛咁校為國效忠啦。

happy_lavender  做機師、空中服務員、跳傘教練還是空軍?  發表於 13-6-11 16:49

little_yolky 發表於 13-6-11 16:27
你第日同你講, 佢要做蓋鳴輝咁點算, 咁老土!!!!!!!
WAKAKAKA...蓋嗚輝都唔係好差啫!或者你個女,第日響音樂節拎晒d獎呢!

到真係要行全港小一入學試,d唔衰得嘅又會話咁細個考試唔公平呢樣果樣啦!

CoffeeCake 發表於 13-6-11 16:37
WAKAKAKA...蓋嗚輝都唔係好差啫!或者你個女,第日響音樂節拎晒d獎呢!

做大戲咁老土, 唱Opera型啲麻........好似老人家咁鐘意睇大戲, 我真係接受唔到, 但又唔敢响佢面前講, 哎吔, 做父母真係艱難。

little_yolky 發表於 13-6-11 16:41
做大戲咁老土, 唱Opera型啲麻........好似老人家咁鐘意睇大戲, 我真係接受唔到, 但又唔敢响佢面前講, 哎吔 ...
近年興唱粵曲呀!難得你個女唔覺老土!

little_yolky    發表於 13-6-11 17:16

理解樓主的苦況,自己小孩放棄童年玩樂去催谷學術,結果考不到心儀學校
簡單地說,即是雙失
不過遊戲才剛剛開始,派甚麼學校也是要向前看,加油
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎

性格決定命運, 雖然你小朋友識好多學術上既野, 但我比較想小朋友有個愉快的童年

回復 小乖豬 的帖子

明白你花咗咁多時間同心血而得出咁o既結果! BTW, 你小朋友真係好叻

香港地大把小朋友5,6歲 週身刀, 不過連 patpat都唔識自己清潔

有個奇想,不如要家長考個“全港準小一生家長評估”考些非學術性題目,IQ,EQ,xxQ, 時事,通識,Oral 及Presentation. 理論上就算上一代無錢讀書亦不一定影響成績。學生按家長排名次序派位。那麼要谷就谷家長,孩子就可透透氣。如果優生學可信,亦可找到優質孩子。越想越可行,反正升中排位都要靠一些完全不認識的師兄。

happy_lavender  呢個好吖!D家長要谷咪谷自己囉!我第一個排隊考神校,試試自己實力,反正無嘢輸!  發表於 13-6-11 21:05

到時咪又係通街 IQ,EQ 乜Q班 搵傻仔錢

akys  哈哈!成年人自己選擇,起碼孩子可以去玩。  發表於 13-6-11 17:59
‹ 上一主題|下一主題