用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎好嗎?
樓主: 小乖豬
go

大抽獎好嗎?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Surely+I+know+most+of+the+parents+will+n

原帖由 小乖豬 於 13-06-11 發表
Surely I know most of the parents will not support the suggestion of primary one admission examinati ...
唔係家長忍唔忍到壓力的問題!係小孩可承受咁大壓力嗎?人地話唔想有入學試,不等好不會付出!即使afford唔到最好,也會盡力去培養小朋友!你將呢班反對入學試的家長,比喻為嗰d完全冇付出or even好食懶飛的一群八九十後,又有幾公平?樓主你afford到小朋友承受到壓力不代表其他人都係架!

引用:Surely+I+know+most+of+the+parents+will+n

小乖豬 發表於 13-6-11 10:24
Surely I know most of the parents will not support the suggestion of primary one admission examinati ...

你suggest既考試, 只不過將家長既壓力, 轉駕到小朋友身上

但點解要一個5歲既小朋友去承受呢d壓力?? 需要咩??

無谷d小學既野俾個5歲既小朋友, 等待政府的大抽獎就=without paying much effort?

sorry, 我唔認同!!!

樓主, 我覺得你要搞清楚一個5歲既小朋友"應該"要識d咩先......

如果真係咁,我會學個戒煙廣告咁,扮補習社同你講聲...

多謝老細!!!!

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎?

回覆:spmok1999 的帖子

有時經過補習社,如尊x、現x、英皇。見D中學生晚上十點半,好似戲院散塲,見到都心寒。如果5、6歲人仔就吡個公開試佢哋,以現今香港形勢。可能夜晚十點鐘散補習班,發生係4、5、6歳小朋友身上都似,忍心嗎?

小乖豬 發表於 13-6-11 10:35
回復 Charlotte_mom 的帖子

Even if there is an examination, I don't think all children and their par ...

"if the primary one admission is depends lesser on luck" <- 有直g, c小喎

總之倒完錢落咸水海無名校收就係唔o岩??

spmok1999    發表於 13-6-11 10:55

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+gigayan+於+13-6-11+10:39+編

原帖由 gigayan 於 13-06-11 發表
"無谷d小學既野俾個5歲既小朋友, 等待政府的大抽獎就=without paying much effort?"--好明顯樓主呢個係歪理

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎

冷靜啲啦家長,入唔到名牌小學都没有什麼大不了。機會是會留给有準備的人,今年唔得咪下年嘗試考P2囉,怨天怨地怨政府怨制度是無意思!

happy_lavender  機會是留給有準備的人,但都要準備得恰當才是!明天考中文,你今日溫英文,甚至法文;有用嗎?樓主似乎正在溫..................  發表於 13-6-11 15:02

小學我支持就近入學。
升中我會贊成升中試或其他全港性評估。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

你身邊有冇有幾個offers嘅同學仔丫,如有你可以睇人哋D學術成績,獎項是什麼質素,言行談吐,品行禮貌,甚至其家長質素,從而再改善下小朋友或自己,對往後漫長的爭鬥都有益無害。

如果小朋友好叻,理應會有直資私小offer 喎,如果沒有,是否小朋友有所不足?我也識一個小朋友串字好叻、家境亦好,但沒有 offer, 其實我覺得是他不夠乖,講嘢少少串,但當然他父母不察覺...

反而我識一些乖乖仔乖乖女 feel 的小朋友,學術能力中或中上,天天真真的,考到好的小學呀。

原帖由 小乖豬 於 13-06-11 發表
你對小朋友付出嘅係唔會冇咗,你應為"不勞而獲"的入到名校一樣死追爛追未必好過。正如你所講你小朋友咁出色去到任何一間學校一樣掂,真正發揮小朋友嘅能力唔係升小一,而係升中,到時你小朋友可能揮低當年碌入名校嗰啲成為靠自己能力嘅勝利者呢~~
你同你小朋友都應該放眼遠方

以上都係我同自己講嘅~共勉之

l_wingwing 發表於 13-6-11 10:43
"無谷d小學既野俾個5歲既小朋友, 等待政府的大抽獎就=without paying much effort?"--好明顯樓主呢個係歪理 ...
同意,睇埋啲回覆,根本係歪理,登佢小朋友可憐,咁叻但都無學校收可能唔關佢事,只怕係投錯.....

引用:不贊成過早開發幼童學術方面既野去準備小一

原帖由 CoffeeCake 於 13-06-11 發表
不贊成過早開發幼童學術方面既野去準備小一入學試,咁樣會埋沒小朋友創意方面發展。
中國人就係因為咁,去 ...
Agreed!

樓主哇,你有冇言念過,自己教咗咁多o野,已經超前到小一甚至小二階段,咁你o既小朋友返學果時再學呢d會吾會覺得好悶,好無聊。時間一長,會吾會上堂時好難集中精力學習?無論你點努力咁同佢prepare,終有一日,會趕吾及學校進度,而果時佢已經養成不聽課o既習慣,咁點算?

其實樓主自己咪講左....
佢小朋友一早裝備好...仲好叻, 樓主有能力比小朋友考私校,
小朋友已經用左自己實力去考私小
只係私校仲未有回音OR 已經唔收...

考私小果PART可能唔好彩, 可能其他小朋友更突出, 所以樓主既小朋友落空左, 最後要返黎玩大抽獎...

咁其實仲有咩好怨...

如果要禁計... 我地呢D... 無能力考私小, 直資果D, 咪仲慘?

每個制度都有利弊~ 努力為小朋友做好功夫, 就算了~ 人人際遇都唔同~

現在又唔係全港小學要抽獎,你覺得自己小朋友識好多野,擅長考試,可以去考私校,直資架。
如果真係咁叻,點會一間都考唔到?
如果考十幾間都考唔到,樓主又憑咩覺得全港小一入學試可以令小朋友脫穎而出呢?
唔好以為小朋友識好多野,學得深,就叫聰明同叻,呢d不過是提前教學,家長催谷出來的假象。你估老師會唔知?

名津可以響無得選學生情況下,都可以教好大部分學生。
證明,學校唔係一定要收果D讀早人幾年既學生才可保地位。
點解要漠視學校既角色?點解只係當學校係一個考卷評估既地方?

ghosta618  Agree  發表於 13-6-11 19:14

miutang 發表於 13-6-11 10:31
其實想考試考直資私校大把可以考,不要將想等運到的一批要陪玩啦。
考直資考私校睇落就好似係一個好方法, 不過.......有人可以講得出直資/私校嘅收生標準嗎? 又有人確保d直資私校唔會講就一套, 收就另一套嗎?   

其實來來去去都係因為驚個小朋友年齡太細受唔到壓力, 否則考試先至係最公平嘅方法.

所以我好欣賞某間出名嘅無龍私校, 唔收portfolio, 唔收地址証明, 唔駛見家長, 張申請表好似連父母職業都唔駛填, 完全係睇小朋友表現. 雖然都係唔知佢收生嘅標準, 但起碼都知道校方收生真係唔會睇家庭背景.

傻太  SFA??  發表於 13-6-11 11:07
‹ 上一主題|下一主題