用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 有冇人收到後備生取錄?
樓主: 豬嘜仔
go

有冇人收到後備生取錄? [複製鏈接]

星期六家長日,得到副校長的回覆是今年超收,往年註冊人数是收生率的八折,但今年註冊人数出乎意料的多,就算開學後有一至二個學生唔報到,人数亦只是剛剛好!機會是零!聽完這番話,心都沉!由收作後備生開始,不停寫信,不停請求!一心一意入培僑,最後!不過我仍不會放棄!

回復 poonjoanne 的帖子

請問係咪有哥哥, 姐姐在讀? 不要放棄!  如開學前等不到位, 最多小一下學期插班, 再唔係小二再插班.

今年原本學校已開多班共5班諗住收150人, 冇諗過咁多人返來註冊, 聽聞現在好似有19X人註冊, 岩岩收到每班上限人數 (直資好似每班不可多過40人).  真係學校都預計唔到...  聽講就連係家長係家教會董事有兄姊在讀的弟妹也在waiting 緊沒有位,  所以學校很公平, 沒有私下派位給有關係的...

但另一方面諗, 學校愈來愈受歡迎是一件好事, 証明培僑真的進步很多, 家長對學校有信心!

回復 applelove 的帖子

so the file can be closed! no more hope!
dadabbma

引用:回復+poonjoanne+的帖子 請問係咪有哥哥,+

原帖由 applelove 於 13-07-16 發表

請問係咪有哥哥, 姐姐在讀? 不要放棄!  如開學前等不到位, 最多小一下學期插班,  ...
40人一班,咪好多人?一路都以為30人一班

醒目開學勳章

close file

回復 lazyqueen80 的帖子

都係聽聞的, 未必100%準確... 一切以開學實況為準.

估5到今年情況与前年有別,但大家5好放棄。

今年註冊時,排我後面個個都話註冊左先(即佢末決定真係讀),

而且我相信一定有人有幾間收左,但遲遲未決定,未放個位出來!!!

姐姐是培僑學生,但亦不見得有優先,如以上媽咪所講,超收!望最後能有人放位吧!

引用:回復+poonjoanne+的帖子 請問係咪有哥哥,+

原帖由 applelove 於 13-07-16 發表

請問係咪有哥哥, 姐姐在讀? 不要放棄!  如開學前等不到位, 最多小一下學期插班,  ...
40人一班又真係太多了

我都希望係收錯風, 朋友在家教會做義工, 上月註冊日都只是收了大概140個新會員.  

回復 applelove 的帖子

我注冊當天都無參加家教會,後來再參加,我編號 G1 200

回復 KYHung 的帖子

家教會編號係全校計架

引用:我都希望係收錯風,+朋友在家教會做義工,+上

原帖由 applelove 於 13-07-18 發表
我都希望係收錯風, 朋友在家教會做義工, 上月註冊日都只是收了大概140個新會員.  
...
希望唔係19x人註册,真係只有140人,但可能有人唔入家教會!咁耐都未call waiting , 都係close file仲有咩可以做

回覆:nc2000 的帖子

我都等緊,知道機會真係好微,但都有不斷寫信,希望有奇蹟出現。

唔知最近有冇人收call 呢?

Can you please tell me how many class teacher for a class of 40 students?  For reference only.  Besides, the admission criteria emphasis 20% of the total marks depends on the extra-curricular activities / awards that the applicants have, can you pleasse share with me if those accepted have at least one award? Thanks!

回覆:juliso 的帖子

This requirement on extracurricular activities was not there in last year application form.  My son got admitted to this year's G1 but he had no awards in any ECA.

回覆:ctcheung 的帖子

Thank! 入學要求越來越高

‹ 上一主題|下一主題