用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍報名
go

救世軍報名   [複製鏈接]

剛才在網上看過資料,但不太肯定有無理解錯,想問若今年12月底才出世的BB,就算一有出世紙就去排救世軍的幼兒園,一般要排到幾時才有機會入學?是否2016年才夠年齡?

謝謝!
   9    0    1    1

回覆:救世軍報名

呢間野:;pppp:寄報名表已經要收報名費,跟住寄番張號碼回條俾我,之後就冇灑聲氣收報名費都應該賺到佢笑

我知我個係細仔,機會係微d!!!
但係吾似另一間幼兒園,打番電話俾我話機會真係好低,問我報吾報,跟住就成份form,連支票都寄番俾我

rainbowcov  係呀, 間野好食錢架.  發表於 13-6-11 16:32

回復 mama122013 的帖子

我女2011年2月出世, 我同年4月入form. 排到而加都未有得 interview. 只係寄信來問我是否continue waiting.  報名費又一早收晒,,,, 唉...

justinalai  我女都系2月出世, 不過8月先報, 跟住都系無影, 應該太多人排啦, 但我無信問我系咪照waiting ><  發表於 13-6-19 12:56

即係只能望天打卦?

我仔10年6月出世, 7月幫佢去排.... 今日突然打黎話排到有得in喎, 應該係in n2 (k1) 插班.... 唔知in咩?! 其實呢間係咪真係咁好架... ? 有無媽媽可以分享下... ?

funghon 發表於 13-6-11 14:41
呢間野寄報名表已經要收報名費,跟住寄番張號碼回條俾我,之後就冇灑聲氣收報名費都應該賺 ...
報名費幾多$$呀???

回復 LittleBallBall 的帖子

我仔仔現在禾輋救世軍讀N4, 今年畢業, 救世軍係全日制幼兒園, 訓練小朋友自理能力好好, 學術方面每星期一堂普通話和外籍老師課, 數學系行蒙特梳利, 英文係教Phonics,  每天老師都會做1份教學日誌e-mail比各家長, 我覺得幾好起碼知道佢每日學左D咩, 唱了什麼歌, 有什麼事發生, 徐了學費就沒有其他雜費要收, 書簿費最多六, 七百元一年, 每個月都有不同專題研習, 増加佢地探索興趣, 不同主題有不同戶外活動, 有品格成長課, 以我來說我已很滿足, 好多人話佢收了報名費又無得面試好唔抵, 我覺得見人見智, 10元報名費只是買個保險, 以我仔仔為例, 佢係12月細仔, 當年面試了好幾間都係得個吉,  到最後差不多開學救世軍才打電話來有位, 基本上佢call得面試都會收, 總好過一d學校太多人面試到最後又唔收

venisian  宜家報名費收廿蚊啦....  發表於 13-7-3 15:04

我個仔12個月時交報名表,跟住收到電話話要排3年喎

請問係咪間間救世軍都好好架?

Pizza1234    發表於 13-8-2 09:33

咁多間,有乜分別,邊間好d?

咁多間,有乜分別,邊間好d?

其實佢出名係因為用蒙特梳利教學,其他好唔好就唔知啦,不過我估學術方面應該一般。

回復 carol123 的帖子

咁都幾好wor
查實我都對佢地的教學方式有興趣, 訓練自理能力都幾重要{:1_1:}

回復 angelatjiu 的帖子

我都係對呢種教學法有興趣

引用:回復+LittleBallBall+的帖子 我仔仔現在禾

原帖由 carol123 於 13-06-14 發表
回復 LittleBallBall 的帖子

我仔仔現在禾輋救世軍讀N4, 今年畢業, 救世軍係全日制幼兒園, 訓練小朋友自理 ...
應該係30蚊

救世軍一向好多人排,尤其全日班,耐心等吧!

救世軍幼兒學校報名費係20元...

我都想找一間學校是行蒙特梳利教學法~ 唔知除左救世軍仲有沒有其他幼稚園行呢套呢?

rainbowcov  佳寶.  發表於 13-6-25 17:33

有無媽媽既小朋友係讀荃灣嗰間呢? in完真係收咗我仔... 我想知道係咪間間都同carol123講既大致一樣....

因為我仔讀緊本來嗰間, n班己有普通話堂, 英文亦有教phonics, 其實佢讀完第一年, 已經識哂26個字母既phonics讀音喇, 有數學堂... 我仔竟然識簡單加數, 唔知係咪學校教.... ??

我依家收到救世軍話收佢, 見佢普通話到n3(k2)先有得讀, 同樣有教phonics... 又有啲擔心程度會否倒退咗咁?

我見佢書簿費真係好平.... 但書本相對唔算多... 我仔學校n班半個學期都教4本中文書呢, 而阿仔又真係學得識返黎, 好開心咁唸番啲內容我聽.... 所以有啲啲想法, 救世軍既課程係咪偏淺呢?

補充少少... 其實我唔係催谷型家長, 只係覺得佢依家學校 (其實係無咩名, 好普通幼稚園乍) 都讀得好地地, 係咪應該要轉校? 又怕轉咗佢唔適應.... 但見人人都好想入, 所以, 又15/16轉唔轉好... 有媽媽可以幫下我嗎?

myjacob  你既然滿意現在的學校咁點解要轉呢? 救世軍學術一定比較淺. 小朋友轉校好快適應, 只怕是家長適應唔到, 覺得佢冇乜學過嘢返嚟.  發表於 13-6-25 10:39

救世軍白田好唔好呢?我尋日收到電話可以in
‹ 上一主題|下一主題