用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問下小朋友讀PN下午班嘅媽媽,小朋友冇得瞓晏覺點算? ...
go

想問下小朋友讀PN下午班嘅媽媽,小朋友冇得瞓晏覺點算? [複製鏈接]

如題。
有兩間幼兒園PN收咗女女,一間係全日班,一間係下午班,我本身就中意下午班果間多D,但怕女女得果兩歲人仔翻下午班冇得瞓晏覺會唔夠精神。想問下其他媽媽小朋友呢個問題大唔大?你哋點樣幫佢哋適應噶?THX~
   1    0    0    0

回覆:想問下小朋友讀PN下午班嘅媽媽,小朋友冇得瞓晏覺點算?

要11-12點瞓醒先返學

我個女都係PN返下晝,好彩0係樓下,可以好快返到屋企。我一向都係train我個女早起身的,所以佢個schedule 係7:00am起身,之後食支奶,之後就玩到11:00會訓一個鐘,12:00n就起身食飯,12:45就換衫返學,放學就放4:30, 之後會訓45分鐘至1個鐘,夜晚就10點訓。但依家就升K1, 大個0左,都訓少0左,有時上晝會唔訓,有時下晝唔訓。但我都知有d小朋友好勁,訓晚9朝7,中間完全唔訓教!

補充係,我個女依家K1係上晝班,但因為佢一向7點起身所以都唔擔心,但就會同佢戒上晝0個教囉! 試0左一個星期,都ok, 到下晝放學先訓都得。

我個schedule唔同o的,阿女一定會瞓一次下午覺2-3個鐘,佢自己會schedule自己瞓覺時間,放學後才瞓,返學玩緊佢唔覺倦,一放學4點45返到屋企,我會同佢沖涼,之後食奶,跟住佢就瞓著至7點45,所以我地會遲食晚飯,佢會玩到11點才瞓,第二朝就8點半至9點醒。

回覆:HOHOnLOKLOK 的帖子

我囝囝8月開始番PN下午班,都係早睡早起個隻。應該早上會去遊樂場放電,10點半左右瞓多一個鐘,就起身飯食飯坐校車。番學要一個鐘校車。

回復 西琦 的帖子

我女女宜家歲半,佢中午凈係會瞓一覺,大約兩個鐘。係咪小朋友都會自己就翻返學時間適應,我唔使咁擔心咧...

回復 sherrychelsea 的帖子

你BB幾大啊?我女唔知係咪宜家仲細,17個月,所以如果佢下午好遲先瞓醒,例如六七點,佢夜晚就會搞到好夜都唔瞓,點樣先好似你咁規律TT TT

回復 TeriAnla 的帖子

咁細個小朋友要搭一個鐘校車都幾頻撲喔,係咪收佢間學校好好所以媽咪你先咁選擇,唔擔心仔仔開學會太辛苦啊?

回復 HOHOnLOKLOK 的帖子

我女女而家兩歲半,兩歲開始返幼兒班,第一二三日一返到屋企就瞓著,晚上7點幾醒會喊會扭計,可能太倦未瞓夠,第四日就開始適應冇喊啦! 因遲起身,會遲瞓,11點到上床,11點半會瞓著,因遲瞓,第二朝又會遲起身,我會静o的,比佢瞓多o的。不過有得選,我會選上午,我嚟緊K1會轉全日班,咁佢唔洗攪到太遲瞓。不過最重要我會先已學校為首選,跟住係時間。

返左學會倦o的,我女12點前一定會瞓著。

不過一放學,點倦都好,要沖涼,真係瞓著,我會比佢瞓我張床,一定唔上自己張床。

我有朋友話之前阿仔有番幼兒班下午班,但後來覺得佢太倦,冇番,到K1先正式返學,所以每個小朋友不同。

回覆:HOHOnLOKLOK 的帖子

唔可以講學校係咪好好,但經過interview和幾次去學校,囝囝和自己對學校印象很好,課程亦可以配合囝囝將來考私校,希望適合囝囝就OK.

我住離島。如果出去讀坐校車,時間唔差太多,咪直出九龍塘。而且我諗住PN讀得OK,就唔轉了。

返學前小睡一小時!

我個仔係夜晚11點瞓到第二朝10點,起身沖涼食飯搭校車,放學4點幾有時會瞓一陣,但我只會俾佢瞓半個鐘至九個字,嘈醒佢,如果唔係夜晚佢唔肯瞓
‹ 上一主題|下一主題