用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校第一輪收生 - 父母的 10 分
go

學校第一輪收生 - 父母的 10 分

學校第一輪收生 - 父母的 10 分

在小學第一輪收生時, 如果我想幫我囡囡報我老公以前讀的那間小學, 是否需要交我老公以前在此校讀的成績表給學校呢? 父母在此學校讀的10分 + 適齡10分 =  20 分, 但如果老公張成績表係唔見得人, 科科紅, 學校是否會唔收 20分的學生而去收 15分的學生呢?

Re: 學校第一輪收生 - 父母的 10 分

As I know, parents only need to submit the Primary 6 certificate which proves that you are graduate of that school, they won't look at the reports.  Besides, under the current system, schools take in students based on points only in the first round, so it doesn't matter what your report results were.

WYmom

唔該哂你, 我老公找不到張畢業證書, 只有張成績表, 學校會唔會唔收成績表呢? 而唔計那 10分呢? 因為我怕老公成績差的關係變左學校唔肯我囡囡

要顯示到小六係果度畢業先得呀,唔係的話,我諗學校都有記錄,只要你講得出邊年畢業

Sindy

Thank you, 我是否需要打電話去教統局問一問需要什麼證明呢? 他們會唔會唔答我呢? 還是打去學校到, 我都唔知係學校還是教統局需要畢業證明

vv

應該係打去學校問的,但你問教統局佢都會答的,但驚佢地都唔係咁知,因為睇文件係學校睇的,我諗咁佢地會清楚d