用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天小二 vs 培正小一
go

新油天小二 vs 培正小一 [複製鏈接]

小兒現讀新油天小一,因有弟弟在培正幼稚園讀K1, 所以年頭帶小兒去了考培正小學。因小兒係細仔(十一月尾出生),所以只可以考今年九月培正小一。

但小兒在現時在學校成績ok, 全級15名內。加上油尖旺區男仔升band 1 英中較易,又怕repeat 小一會好悶,真係唔知九月轉唔轉培正小一好。但又怕上到小五小六 keep 唔到,升中制度壓力太大。

小兒正一填鴨一隻,無創意,音樂,藝術,運動無一善長。現在很喜歡現時的學校生活。

各位有何高見? 謝謝。
   0    0    0    0

你個仔考得咁好都要佢repeat好傷佢自尊心!!讀得咁好都冇得升班好難向佢解釋。再加上佢又鐘意而家呢家學校,要佢轉去repeat好似唔係太好。
其實有冇諗過其他龍校,以佢呢個成績其實可以考慮。

你仔仔成績明明唔錯而要佢轉校就算同佢解釋,以一個六歲人仔未必會明白架,如果係咁的情形倒不如呢六年時間TRAIN下哥哥,細佬可以世襲入油天,已經煩少一樣野,假如成績唔差的派位都應該唔錯的,放心!!!!!!

回復 pluto_yuen 的帖子

因為弟弟讀培正,為了方便照顧,無想過其他學校。

野人好索子 發表於 13-6-10 00:48
你仔仔成績明明唔錯而要佢轉校就算同佢解釋,以一個六歲人仔未必會明白架,如果係咁的情形倒不如呢六年時間TR ...
弟弟應該不會入油天了,他讀書無心機,驚升中攪唔掂

引用:小兒現讀新油天小一,因有弟弟在培正幼稚園

原帖由 cpsmtr 於 13-06-10 發表
小兒現讀新油天小一,因有弟弟在培正幼稚園讀K1, 所以年頭帶小兒去了考培正小學。因小兒係細仔(十一月尾出 ...
新油天好失禮咩?全級十五名算好叻架啦,唔好咁話佢啦,佢有佢長處,咁樣要佢留班你真係傷佢自尊心害佢一世,千祈唔好呀

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

Yes, I will not repeat.   He is doing so well now

Keep it up

回覆:新油天小二 vs 培正小一

大仔新油,細仔培正,馬照跑,舞照跳

RebeccaJason  同意,讀書係睇個人,為咗自己方便啲係要大仔轉校,細仔冇心機讀書就要哥哥就佢,
我覺得好吾公平囉,就咁睇你好似只顧細佬,我聽到都好吾開心  發表於 13-6-11 09:26

引用:小兒現讀新油天小一,因有弟弟在培正幼稚園

原帖由 cpsmtr 於 13-06-10 發表
小兒現讀新油天小一,因有弟弟在培正幼稚園讀K1, 所以年頭帶小兒去了考培正小學。因小兒係細仔(十一月尾出 ...
佢係新油天考到全級15,即係讀到叻仔啦。佢鐘意學校,我覺得唔轉好啲。去到培正又係小一,重學識既野一來會悶,減學習熱誠。二來身邊同學都升班,自己無得升仲要轉校,佢會點諗?
不過點都好,如果真係轉,最好慢慢同佢解釋清楚。

RebeccaJason  有道理  發表於 13-6-11 09:27

醒目開學勳章 貢獻勳章

有朋友極力叫我叩油尖旺學校
因為band1男仔必入兩間band1男校
俾我,連個細都轉埋去油天!培正小學唔輕鬆架!
恐龍家

我諗樓主嘅意思係想揾一間升中有保障嘅小學。但係有冇諗過小朋友會覺得咁努力讀書考全級15名都要repeat,咁奌解要咁努力???唔好睇佢哋得6,7歲人仔,其實佢哋識諗好多嘢。自信心同自尊心要慢慢培養,一開始跑得咁順就俾人叫返起奌。奌解要咁做呢?
培正係一間好學校。但我相信應該仲有相level嘅龍校有待樓主發掘。

考全級15吾係易,要小朋友repeat小一,又打擊自信、又悶、又新環境、又浪費一年,就為個保障?我吾會lor。

真係要好好諗清楚呀 ..... 唔好貪一時方便 .... 少少辛苦唔怕啦

醒目開學勳章 王國長老

哥哥讀得咁好,吾會轉啦。

為何樓主會覺得細佬唔應該入油天?他只是K1,怎能現在就打定輸數,哥哥咁叻,多D鼓勵佢做小老師教細佬,互相學習!

吾好轉啦, 油天畢業都派到好好的男校。

cpsmtr 發表於 13-6-10 00:29
培小是一間學術和校風都很好的學校,如果可升小二,一定會建議你轉校。但若果轉校要留級,倒不如在原校升小二。

MCLIAN  Agree!  發表於 13-6-10 23:26

當局者迷,點諗都係哥留在油天細路直入。

其實樓主不如試下同校長傾傾,以哥哥咁好成績,是否可以插小二而不是repeat 小一?
另我見PC今個星期四交小二至小五插班報名,好似冇寫有年齡限制

cpsmtr 發表於 13-6-10 01:02
弟弟應該不會入油天了,他讀書無心機,驚升中攪唔掂
我仔仔的表哥讀緊培正小六, band two尾成績, 壓力好大, 因為中學6班, 小學8班, 仲要留位俾外來生來抽獎, 所以好怕入唔番中學部.  培正去到高小唔易應付的.  
‹ 上一主題|下一主題