用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問有經驗的媽媽 ---- 有關Flash Card / 閃咭 ...
go

請問有經驗的媽媽 ---- 有關Flash Card / 閃咭 [複製鏈接]

請問有經驗的媽媽 ---- 有關Flash Card / 閃咭

我是初學者, 有以下問題想請教 :

1.  初初學習, 中文字咭應該以單字還是詞語為主?
2.  主題應該先之甚麼為主?  (是有意思的如: 筆, 碗, 飯; 還是那些沒有意思的如 : 還, 就, 及)
3.  應該用中英文對照嗎?
4.  有圖片是否會令效更加好?
5.  是中英數字咭同一時開始, 還是先學好中文, 再開始英文?

謝謝大家幫忙.

Re: 請問有經驗的媽媽 ---- 有關Flash Card / 閃咭

我估你連"如何教寶寶閱讀"這本書都未看呢? 教閃咭就是由這本書來的. 這個媽媽做的網頁<Click>再選"家庭教育"有這本書的撮要, 及選"檔案下載"有字咭的生字下載, 你可以上去看看.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Re: 請問有經驗的媽媽 ---- 有關Flash Card / 閃咭

moondream, 先謝謝你的回應, 事實上, 我已經買了這本書 (不過還未開始看), 而這個媽媽的網頁, 我亦已看過一篇了, 也參考過她的字彙.... 但仍然搞不清這些問題啊~~

我不是有經驗的媽媽, 但希望可以幫倒你啦.

你的問題1 及 2:
初初學習中文字咭是先以BB最熟悉的人和物作為生字, 如爸爸, 媽媽, 根據書中說, 先由親人的稱呼教起, 再教身體各部住, 所以可以是單字或是詞語.

3. 不應中英對照, 是分開教的, 也可以先教無關的中文字咭再教無關的英文字咭.

4. 書中所用的方法是不用圖片的, 只要在平時生活上話比BB知, 指比BB看實物. 就算要加圖片, 也不要在同一張咭上, 要先Show字, 再Show圖.

5. 各人有不同的做法, 我就會中英同教, 實行Step 0, 等BB滿兩個月後才教數點咭.

希望幫倒你啦.  
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

你既回應真係好有用啊, 我已經明白好多了!  唔該晒你.

另外, 如果你忙無時間看書, 可以由第七章開始看, 因前的全是一些引例. 也可以到我個BB網的"資源下載"-->"早期教育", 看看可否幫倒你, 不過無之前比你的網0甘詳盡.

moondream3003,

我想問bb幾大開始睇字咭架?  每日要睇? 每次睇幾耐? 我都係剛剛知道有這種教材, 完全冇idea.

niklaus903,

Go to this links for details:

Click Here

If you want to know more details, read the book "how to teach your baby to read".  I only start to read the related material on this topic last week.  I really want to try also. Maybe we can start together if you are interested.  You read the material first la

niklaus903,

1. 我想問bb幾大開始睇字咭架?
初生已經可以, 即零階段, 不過字要比第一個階段大.

2. 每日要睇? 每次睇幾耐?
係呀, 每日都要睇0架. 每一個階段的次數及方式都不同0咼.  

你最好買本"如何教寶寶閱讀"這本書看會更清楚.

我個BB網頁--> 資源下載--> 早期教育, 有少少撮要, 但都係睇書好D

nicmother提供條link係位好有Flash Card 經驗的媽媽寫架.

thanks nicmother and moondream3003.

are u the one who bought bf wear before delivery - we met in the bf forum, right?! u r really a very well-prepared mother!  Your website is very amazing! very comprehensive!  Give you a thousand of salute!!

niklaus903,

係呀! 我係 bf forum未生但已經買左Baby Sling及餵奶衫個人呀. 希望到時用倒啦.   你真係好記性, 竟然有人記得我呀, 好開心.

多謝你thousand of salute先

我本身係IT人, 但係Design就....差D. 0吾係好在行.    

呢個問題都好煩, 好confuse.  所以我看過"開心家庭網"及問過GC的鄭太(我無買字咭都答我, 真好人), 佢地的做法都係:

次數 :
每張片一秒, 每天每組三次每組, 每次至少隔三十分鐘, 每天加五個新字, 最多廿五個字, 但次序每次不同, 每一張的壽命是5天.
流程:
第一天 : 1, 2, 3, 4, 5
第二天 : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (次序每次不同)
第三天 : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 (次序每次不同)
第四天 : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 (次序每次不同)
第五天 : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 (次序每次不同)
第六天 : 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 (次序每次不同)

有位媽媽試過可能因為寶寶很早便看字卡(約4個月大),眼睛和腦部也受到相當足夠的刺激,因此,每張字卡每日看3次,看5天,合共15次,這樣實在太久了, 寶寶未能專心看字卡. 後來改為每一張的壽命是3天, 效果更好, 得很專心得很專心.  要跟每位寶寶的情況而定.
流程:
第一天 : 1, 2, 3, 4, 5
第二天 : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (次序每次不同)
第三天 : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 (次序每次不同)
第四天 : 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25(次序每次不同)

咁點點咭又如何?

moondream3003:

Thanks so much for your sharing.  I've already read the book "How to teach your baby to read" (Chinese version) and get so confused about this too !!   I wonder if this is the problem of translation....  Now I'm clearer now   

angelhair,

0吾使Thanks so much. 不過我都係未開始, 0吾係有經驗的媽媽, 希望無比錯料你地啦, 如有錯誤, 記得通知聲等我改改呀!

我剛剛印了零階段中文字咭呀! 希望呀B出世用倒啦.

Your due date is coming very soon... you have got a very good preparatin for your BB.. great mame      

How did you made your card? Outsider Printer or you made it yourself?  

Hi moondream3003,
1.你用什麼紙印中文/英文的?
2.英文size咁大,點做呀?
3.你覺得用紙/電腦玩那樣會好d呀?(例如MBLE)
many thanks!

nicmother &  kixeoa,

我係用大畫紙跟番本書講的尺寸Cut細佢, 再用Inkjet Printer印, 個File我放了在BB個網到, 你地都可以Download落來看看架.

另外, 我覺得年紀太細就0吾好用電腦玩lu.  我會等到佢坐不定時才試下用電腦, 不過都係用番自己的字, 不會買, 因為可以配合BB生活環境去選擇教哪些字.

nicmother,
中文名係我老公負責改, 英文名係我負責架.
‹ 上一主題|下一主題