用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津小學的入學, 是否和「事前準備」無關 ? ...
go

官津小學的入學, 是否和「事前準備」無關 ? [複製鏈接]

我想問一下, 進入官津名小學, 是否只靠運氣, 而和小朋友的能力或「事前準備」無關 ? (而我所能想到, 作為一個小學申請者, 「事前準備」無非就是讀一間名幼稚園, 去報讀一些興趣班等等, 而這又看似與官津的入學方法無關)

我先說我對考小學的理解, 有錯請指正。

小學大致分為「官津」、「直資、私立、國際」兩大類, 「官津」小學的入學方法, 是分區抽籤, 純靠運氣, 唯一能影響結果的便是在哪個分區抽, 「直資、私立、國際」的入學方法則係透過面試等等的「考核」, 相對來說比較靠實力。

基於兩者入學方法的不同, 如果希望入「官津」名校, 我們小朋友這邊是被動的, 只能靠抽籤, 而幼稚園是否就讀名校亦不重要。而如果希望入讀「直資、私立、國際」名校, "事前"(例如是否就讀名幼稚園)的準備功夫則非常重要。

這個問題一直困擾著我, 因為我一直在想, 既然名官津小學是不由自己控制的, 那麼, 為什麼很多家都看似為了入名官津而挑幼稚園等等 ? 抑或是我理解錯, 他們是在為名直資 / 私校而努力 ?

謝謝
   1    0    0    0

回覆:官津小學的入學, 是否和「事前準備」無關

甘如果你覺得你小朋友運氣爆堋,一定抽到第一志願嘅話你無需要準備任何嘢

回覆:henry0729 的帖子

扣門位和小二轉校時是考實力的,
名幼的名字只是好看少許。
名幼比人的印象是家長願意投放多些資源和心機在小孩身上。

引用:甘如果你覺得你小朋友運氣爆堋,一定抽到第

原帖由 sissysze 於 13-06-09 發表
甘如果你覺得你小朋友運氣爆堋,一定抽到第一志願嘅話你無需要準備任何嘢

...
入到名校也要跟得上啊,怎可全冇準備?!

回覆:官津小學的入學, 是否和「事前準備」無關 ?

叩門用!憎多粥少!你肯定入到心儀名官津?成區人得幾十個位拎來抽,話明名校,係人都填,祝你好運!其實入名幼學野都係為呢條最後防線作準備!到時你就知啦!

回覆:henry0729 的帖子

小兒今年派位,當年同你想法類似,亦以資助學校為目標,所以選幼稚園以校園企理為主,冇諗過什麼,中英普,NET..academic

依家做總結,我最大得著,同小兒感情良好,沒有為功課,學習發生爭執。眼看有的tigh scheldule既小朋友,家長小孩每天鬥智鬥力,同埋,小一面試時,𣎴是每個家長努力回來的裝備,學校覺得有認受性
我個人而言,冇後悔同呢approach 。上週六,領派位表,見到有人冇backup ,乙一只填一所網內大熱,個媽媽係緊張小朋友的,話派唔到第一,去邊間分別都唔大,結果又俾佢派到喎!我眼見覺得好兒嬉,但佢又真係咁easy, 乜方法都有人用depending what you are believed

回覆:BabyISC 的帖子

好欣賞你遇到的媽媽!不過我做唔到,心裡總覺得自己未盡全力,雖然我明白小朋友係要自己行自己條路!

回覆:官津小學的入學, 是否和「事前準備」無關

我覺得反而要問什麼叫"事前準備", 如果單為催谷助長,那麼在官津的申請規則下是沒必要的。但反過來說,如果屬意的官津有一定的要求,那麼準備又是另一回事了!

提議你可以留意下而家一般多人追捧嘅名官津,佢地用咩課本,如果你小朋友就讀嘅幼稚園,課程可及,又相信小朋友一但上左小學涵接全冇問題,就可以免強可以囉!

運氣可用一生嗎?

BabyISC 發表於 13-6-9 10:33
小兒今年派位,當年同你想法類似,亦以資助學校為目標,所以選幼稚園以校園企理為主,冇諗過什麼,中英普, ...
對這位媽媽的做法真係不敢苟同!

henry0729 發表於 13-6-9 09:32
我想問一下, 進入官津名小學, 是否只靠運氣, 而和小朋友的能力或「事前準備」無關 ? (而我所能想到, 作為一 ...

如果希望入「官津」名校, 我們小朋友這邊是被動的, 只能靠抽籤, 而幼稚園是否就讀名校亦不重要 <<---個人經驗....一間為人認識既幼稚園...在round 3叩門時係有少許優勢...但幸運因素係最重要
如.....你既叩門信學校根本無睇過...或...全部叩門申請係鬥公開筆試

‹ 上一主題|下一主題