用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴一問
樓主: 鬼馬媽媽
go

學琴一問 [複製鏈接]

Re: 學琴一問

ming2,

我個女剛剛返左兩堂鋼琴班,我想買部鋼琴俾佢練習,但又怕佢返多幾堂就無興趣,買左會消費又阻住屋企地方.本人又唔想去出面租琴,請問買電子琴俾佢練住先得唔得? thx!

Ming2

謝謝你的回覆, 因囝囝彈跳音時,常常都像跳不起似的,我想可能是手婉力未控制得很好啦, 他現在4歲4個月,你年紀較小的學生會這樣嗎 ?

請問grade 2 考試要求高嗎?  囝囝報了考試, Scales 已彈晒, Exam pieces巳 練了四首,現在開始練第五首, 歌仔佢是練得熟的,但是技巧方面就不太好, 例如跳音,節拍快的小節和pp時, 現在還有幾個月先考試,希望佢唔會彈到悶晒啦, 因佢巳經問我為何日日都要彈呢D歌架.

Mickey001

ming2,
我囡囡就快4歲,我想俾佢學琴,現在想買個數碼鋼琴,請問數碼鋼琴好唔好?有無好提意?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Ming2

Thanks again!

等我問下佢老師是否打算要佢由現在練到年尾先,或會到時先再要佢練翻熟D, 因我知佢喜歡彈其他歌仔多過彈考試歌呢.  我希望囝囝再加努力去領悟怎樣彈跳音啦.

Mickey002

簽名被屏蔽

ming2,
想問吓D低價model嘅琴(yamaha or kawai),即係20000嘅琴嘅質素得唔得呢?因為有D朋友叫我唔好買,買個幾仟彈住先,遲D再買靚D嘅琴,但我又覺得呢D低價model嘅琴應該可以keep住D質素掛,另外又想問吓,yamaha 同kawaiD琴 made in japan/ china se asia嘅質素係唔係差好遠呢?如yamaha 嘅m112 同lx113t好似參唔多(睇外表),價錢分別係唔係在於原產地呢?
Sorry for too many question!

簽名被屏蔽

ming2,
我想買數碼琴,主要是因為我屋企無乜位置可以放鋼琴又非常潮濕,加上我住個度好易嘈到其他人(好應聲)。
數碼琴你有什麼好提議??(我打算在通利買)

Thanks fore your comment.
Last week,before he having the paio leasson, I talk to the teacher his  question, after lesson, the teacher said he is no problem on see the notes, but she also said he's lazy to see. she said when he play the pieces , she sudden test him what the note is and which part he is playing ( he not see the book ) , he can point out and no mistake.
But teacher , she also worrry on his sight reading exam. So We will try to give him partice afterwards.
Besides, I also want to buy the piano , I see it on Tom Lee today, It have Estate Big Sales, we want to choose Yamaha U1 or U3, how is your advise,
which is good? The salesman said if he's the beginner , U1 is OK, But U3 can use to Grad 8.
U1 is now 43K  and U3 after discount is around 55K .
My husband perfer U3, but I worry it have a risk ,
if he is no longer to learn ( if stop at Grade 4 or 5, some of my friend kid are stop at this period) , than  it will waste the money.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming 2:
我都係唔租琴啦!現想買一部2手平價琴給女在家練習.買2手琴要注意什麼?有無什麼推介給我.thanks

請問拿了"英國聖三一音樂學院鋼琴演奏文憑" 是否即是 演奏級grade呢?

理論上是 (即考完八級以後的級別)。但不是每個國家都承認聖三一的文憑。佢嘅程度比皇家淺,即是佢嘅演奏文憑程度可能只等於皇家的七級。所以建議不要浪費時間。

簽名被屏蔽

Hi Ming2,

請問怎知道鋼琴內的零件被人換了?有沒有得檢查呢?我有個朋友,最近在一個琴倉買了一部鋼琴,不知道會否有被人換了零件呢?

Man
Man :-)
‹ 上一主題|下一主題