用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧做雞頭,莫做鳳尾
樓主: gdbnne
go

寧做雞頭,莫做鳳尾   [複製鏈接]

siupingc 發表於 13-6-13 16:31
真的我姨甥在華仁,每次英默九十分已排好後,因為有廿幾個是一百分!另外兩姨甥在喇沙,之前聽阿嫂講頭十名 ...

英默都要排位???
默書真係會好多人可以去到100分喎...我估間間學校如是...呢科係最接近~~~

引用:Quote:原帖由+serinac+於+13-06-11+發表可

原帖由 crazymum 於 13-06-12 發表
我唔記得喇,但睇過一些名校版的家長自己說過!
我感覺喺啲家長自吹自擂。
話說幾年前喺ek 有媽咪話聽朋友講, 某小學3年班要默100個成語, 英文範圍喺報紙, 佢講嘅正正是我仔仔讀緊嘅小學同一年級, 當然被我踢爆, 教都有冇100個,何來默100個, 考試範圍都喺2,30個。

引用:我同意由於私小、直資有收生自主權,學生的

原帖由 yuenkw 於 13-06-12 發表
我同意由於私小、直資有收生自主權,學生的水平差異小,考試分數可以十分接近,不過如果講“分數包尾既可能 ...
周不時都聽到話考全班句尾都8,90分, 我都抱有保留。
話全級第一總平均分喺100, 你又信唔信

回覆:pooh仔 的帖子

甘那人是什麼心態?

A lot of parents says that concern their sons and daughters' behavior and manners.
Why are the teenagers " Y And Z Generations " so terrible?

回覆:Jessy 的帖子

據我所知, 70分都冇得見喎!  
又喺朋友嘅朋友講?

pooh仔 發表於 13-6-13 18:05
周不時都聽到話考全班句尾都8,90分, 我都抱有保留。
話全級第一總平均分喺100, 你又信唔信

...

唔吹大d間學校點上Band1呀~~~

引用:真的我姨甥在華仁,每次英默九十分已排好後

原帖由 siupingc 於 13-06-13 發表
真的我姨甥在華仁,每次英默九十分已排好後,因為有廿幾個是一百分!另外兩姨甥在喇沙,之前聽阿嫂講頭十名 ...
出份卷可以有咁多學生一百分,明顯係老師或者係個制度失敗。

pooh仔 發表於 13-6-13 18:10
又喺朋友嘅朋友講?

有次同某校校長談話
佢話:"我地係津校...無得揀學生...可能係位置好...d父母都好緊張子女成績"
觀察所得....又係喎...全部學生真係會飛咩...仲有少許跟唔上...有錢仔都未必個個飛得起啦
可能...我都係朋友嘅朋友講~~~

fsforth 發表於 13-6-13 18:31
出份卷可以有咁多學生一百分,明顯係老師或者係個制度失敗。

默書喎??.....

簽名被屏蔽

pooh仔 發表於 13-6-13 18:03
我感覺喺啲家長自吹自擂。
話說幾年前喺ek 有媽咪話聽朋友講, 某小學3年班要默100個成語, 英文範圍喺報紙 ...

有同感。
很多資料都是道聽途說、誇張失實。

喵喵喵 發表於 13-6-13 18:38
我小學同中學都係中下的學校(有中學同學讀讀下書走左去做雞!)......

「有中學同學讀讀下書走左去做雞!」
吓!

引用:Quote:fsforth+發表於+13-6-13+18:31+出份

原帖由 whl3868 於 13-06-13 發表
默書喎??.....
加多廿分unseen dictation 就可以啦,總分120 分

引用:+本帖最後由+喵喵喵+於+13-6-13+18:40+編輯

原帖由 喵喵喵 於 13-06-13 發表

呢個年代做父母真係辛苦,由幼稚園緊張到大學(有 d 仲唔止, ...
Totally agree.
每個小朋友本質唔同,只有父母最清楚!
有啲野真係迫唔嚟!
我自己父母是低下層,無本事教到我功課既事!自己亦不是名小學出身,日日做完功課出街玩...又上到band1英中,成績雖不是最top...但又考到大學!
讀完出嚟咪又係打分工,而家份工仲要同我讀既完全两回事!但係我既人生好開心,因父母從來無比压力我!
所以小囡今年派位我真係無緊張過,連profolio都無做,因為我無谂住去扣門
小囡派第四志願,但呢間学校係之前刹校後由另一間接手的,所以在我區無人願入!但我留意到呢間学校既教學放針真係兼顧到小朋友既全面發展,所以阿囡入讀我都好感恩架!
我又唔係要佢好叻,帶佢嚟呢個世界唔係要佢成就乜嘢,只想佢開開心心,健健康康,品格良好就夠啦!
p.s. band 1中学同大學,都見儘好多品格有問題既人

pooh仔 發表於 13-6-13 18:10
又喺朋友嘅朋友講?

喇沙的家長是我認識的, ST JO的都認識但不熟, 當然佢地可以講大話.

我囝有同學今年入ST JO, 呢個就熟D喇, 遲D可以再問佢.  
希望每天開心渡過 ;-)

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-6-13+18:10+據我所

原帖由 Jessy 於 13-06-13 發表
喇沙的家長是我認識的, ST JO的都認識但不熟, 當然佢地可以講大話.

我囝有同學今年入ST JO, 呢個就熟D喇, ...
點解都絕對唔及我對學校咁熟。

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-6-13+18:05+周不時

原帖由 whl3868 於 13-06-13 發表
唔吹大d間學校點上Band1呀~~~
我本來都唔信。但有個親戚個小朋友讀禮X,佢平均分87分,考二十幾,但全班得26人。你想做雞頭都要好努力。

回覆:gdbnne 的帖子

Up up

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

pooh仔 發表於 13-6-13 20:34
點解都絕對唔及我對學校咁熟。
即是閣下的兒子讀st jo?
咁真是對不起,我唔肯定的事在亂講,誤導其他媽媽
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題