用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧做雞頭,莫做鳳尾
樓主: gdbnne
go

寧做雞頭,莫做鳳尾   [複製鏈接]

引用:我同意由於私小、直資有收生自主權,學生的

原帖由 yuenkw 於 13-06-12 發表
我同意由於私小、直資有收生自主權,學生的水平差異小,考試分數可以十分接近,不過如果講“分數包尾既可能 ...
冇所謂啦、89、 85又如何,比喻啫!

之前識朋友個囝讀喇沙,88分考尾幾
希望每天開心渡過 ;-)

babyk1234 發表於 13-6-12 00:37
回復 readingbee 的帖子

你替女兒作的決定很明智,保持自信和學習興趣比什麼都重要。請問是否就讀一年五次 ...
是。原來一講一年五次評估,大家都知邊間 ha ha!

雞頭鳳尾都無謂, 只要適合自己小朋友就好了.  其實小學應該係學品格做人既時候, 課程教快一年, 半年對幾十年人真係咁重要嗎?

有時覺得好好笑, 而家D家長要小朋友KG學小學知識, 小學讀中學D野, 中學又追大學 D野.......好啦, 讀完書啦......出黎做野就還原基本步, 學幼稚園裏教既野--學禮貌, 學做人態度, 學自己照顧自己!  係唔係有D本末倒置呢?

我自己小學在一間雞到不得了的學校讀, 二十幾年前因為冇乜人讀, 已經轉全日, 都係得一班.  同學乜人都有, 新移民, 黑社會乜都有, 而我在這間雞校永遠考頭三名, 即雞頭, 亦有個快樂童年.
結果去左一間BAND ONE 中學, 入埋大學, 而家唔算好叻, 但都叫大公司管理人員, 生活無憂, 亦無要求兩個仔去追名校.

一世人幾十年, 小學真係nothing......

Cello093    發表於 13-6-13 11:00
RebeccaJason  好同意,當然每個人的際遇都吾同。只是人生一小部份,將來大把野學,吾好依家教講到咁灰。  發表於 13-6-13 01:08
enkids    發表於 13-6-12 16:05

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

考幼稚園時,我地好緊張教d細路見完老師要泊凳,而家公司開完會有邊個會泊凳?

傻太  我會  發表於 13-6-15 09:35
maxtimma  我都會  發表於 13-6-13 17:19
CALVEN  我會  發表於 13-6-13 13:23
carolmum    發表於 13-6-12 23:41

引用:考幼稚園時,我地好緊張教d細路見完老師要

原帖由 momama 於 13-06-12 發表
考幼稚園時,我地好緊張教d細路見完老師要泊凳,而家公司開完會有邊個會泊凳?

...
笑左

gdbnne 發表於 13-6-9 14:28
呢個唔出奇,回歸前你吾係港大既,入到做AO 或EO的機會幾乎是零,就算筆試ok,面對住全是港大的interviewer ...

係架!  我98年考EO, 2004考AO, 全部都係遇到 HKU 出身嘅考官, 我係中大畢業, 港大碩士畢業, 都係面試嗰關衰咗.  98年嗰次, 個男考官直情嘴藐藐咁講:  你CU架, 我哋全部都係 HKU 架!

funfunyuyu 發表於 13-6-12 16:02
雞頭鳳尾都無謂, 只要適合自己小朋友就好了.  其實小學應該係學品格做人既時候, 課程教快一年, 半年對幾十 ...
agree 100%.  我自己一家三兄妹都是神級中學+美國神級大學畢業。只有我算是事業上做到高級管理層才決定退下做家庭主婦照顧小孩,我的弟弟妹妹:一個決定改行教鋼琴(因為興趣),一個做電腦programming (讀普通大學出來都可以做的職業)。如果說小學,跟本其實應該是學做人才是根本,不是學學術知識。很多人在學業上衝了20年,畢了業,事業路途上反而茫然了,喪失了方向和 passion.

readingbee 發表於 13-6-12 16:54
agree 100%.  我自己一家三兄妹都是神級中學+美國神級大學畢業。只有我算是事業上做到高級管理層才決定退下 ...

一門三傑, 叻!  只要認清自己既路, 做乜工又有乜所謂.  

性格決定命運, 現今社會EQ高比讀書叻更重要.  希望其他父母明白品德培養先係關鍵, 唔好本末倒置, 教出高分低能的孩子.

momama 發表於 13-6-12 16:09

...

係!

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

根據我觀察,四字頭或以上嘅會泊凳,三字頭而又高級過我嘅都會,應該點教細路,大家諗清楚。利申:我係四字頭

引用:之前識朋友個囝讀喇沙,88分考尾幾

原帖由 Jessy 於 13-06-12 發表
之前識朋友個囝讀喇沙,88分考尾幾
Exactly.....

gdbnne 發表於 13-6-12 23:16
係呀,當年佢好似係四年班,後來好彩都升返喇沙中,派位當天佢老豆開心到哭了,不難想像五六年級時追得幾辛苦

gdbnne 發表於 13-6-12 23:16
以我所知st jo 80分都要見家長啦,自問真係讀唔到呢類學校,壓力很大

momama 發表於 13-6-12 21:24
根據我觀察,四字頭或以上嘅會泊凳,三字頭而又高級過我嘅都會,應該點教細路,大家諗清楚。利申:我係四字 ...
我都會泊架喎,我under35歲仲做埋d打雜位架咋

祝小朋友和你都有個新的開始,不用再為評估而活!

回復 momama 的帖子

好多公司好著重用完meeting room泊凳,我公司係其中之一。

babyk1234 發表於 13-6-12 23:57

祝小朋友和你都有個新的開始,不用再為評估而活!

多謝。今天小女考完最後一科大考,希望這次全部及格(我的要求其實很低!)。然後暑假開始,就可以海闊天空。

Jessy 發表於 13-6-12 23:29
以我所知st jo 80分都要見家長啦,自問真係讀唔到呢類學校,壓力很大
我都聽聞過 St. Jo 有這個情形。我有朋友因此而不敢去報小一,改報華仁。

真的我姨甥在華仁,每次英默九十分已排好後,因為有廿幾個是一百分!另外兩姨甥在喇沙,之前聽阿嫂講頭十名平均分真係相差一兩分,每個名次以点數分別
‹ 上一主題|下一主題