用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧做雞頭,莫做鳳尾
樓主: gdbnne
go

寧做雞頭,莫做鳳尾   [複製鏈接]

戀仔狂 發表於 13-6-9 14:57
二線都唔叫雞頭啦

同意.....d討論都見唔到雞....何來做到雞頭~~~

我強調係二線唔係差,但可以的話唔好讀五六七八九線,唔係話出唔到狀元,機會較細而已。

講番我自己,我小學係港島BAND 2,成績中上,但小五六英英谷得好勁,父母唔識填,中學派得好差,去左一間BAND 5中文中學,父母仲怪我成績唔好。果時校長睇唔過眼,因為佢同港華,金文泰有關係,都親手寫信(果時冇電腦,封封手寫架),又打電話去打招呼,原則上只要家長陪去面試,入到機會好大。

偏偏我父母教育程度低,覺得讀邊間都冇所謂,唔想請假去面試,結果我在果間中文中學D 英文由中一 9X 分, 中二 8X,中三7X,中四中五6X, SYLL A 我只係拎到E, 其他成績好夾硬升上中六預科,當然考唔到大學大專(全級四十人得一個入到中大,七八個去到樹仁,好多仲係外面金文泰或其他名校轉來,由中一至中六只有我及另一個同學可以升到預科),最後要自己出來半工讀,走好多冤枉路。

最終我用左十幾年時間,讀完大學,碩士,考到社會認可專業資格,但錯過左好多時光及機會,以及人們見我唔係傳統大學出身,只係由細公司一級級升上來,都係睇低我一線,這便是所謂「輸在起步線」。

我好深深感受到細路仔係好易受朋輩影響,像我中學時,很多人初中便入黑社會,一係你被人蝦,一係你就入埋去,上堂個個係度劃公仔,傾計,溝仔溝女,放學一齊去食煙打機,我定力叫做夠而已,但睇住D 同學中二三走一D, 中四五走多D。。。好多都唔係做跟車便是做行街,仲要係上唔到位果D,最後見佢地都係做葯房,茶餐廳。

其實母校係進步中,廿年後已經上番BAND 2中,最近我被邀請回來同師弟妹講話,我都強調一定要專心讀書,考到大學同考唔到係天與地。副學士及IVE 也不是出路,錢花了很多,但也輸在起跑點。

我唔係贊成要谷到個小朋友好辛苦,但總唔可以冇讀書風氣,今時今日其實好少學校好似我當年咁差(BAND 4/5都殺哂),小朋友有時決定唔到自己點,做父母既,盡可能有前瞻性一點,幫到佢地幾多便幾多,以前好多同學七八個兄弟姐妹就理唔到者,而家大家都一個起兩個止,唔上一線,都盡力留在二三線,唔好讓小朋友太落後,香港小朋友之間智慧水平其實唔會差太遠,這時候也是他們學習能力最強,過度懶散只會浪費了他們,個人意見。
阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

引用:我強調係二線唔係差,但可以的話唔好讀五六

原帖由 CreativeAccount 於 13-06-10 發表
我強調係二線唔係差,但可以的話唔好讀五六七八九線,唔係話出唔到狀元,機會較細而已。

講番我自己,我小 ...
同意。小朋友要有適當的壓力。我的主張是不可過份,自己取個平衡。

CreativeAccount 發表於 13-6-10 17:10

Ching 出身同我七八成相似,深深體會讀鷄校之苦。

回復 CreativeAccount 的帖子

非常同意

非常同意!!

回覆:yuenkw 的帖子

非常同意!

相同睇法, 十分同意!

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-6-10+18:13+編輯

原帖由 yuenkw 於 13-06-10 發表
鷄中學定鷄大學?鷄大學好似仲慘,高不成低不就。

原帖由 CreativeAccount 於 13-06-10 發表

感謝誠意分享!這種理性陳述,正好描繪當今做家長的,都要花盡心機為子女在起跑線做足準備。唔駛最好,亦不要太落伍追逐低一線學校。傳統谷校名氣不是單靠出版商吹噓,掂與劣之分不用畫公仔都明。

carolmum  AGREED!  發表於 13-6-12 00:21

我要keep起你言論比我仔睇,等佢明白我的苦心

我女兒小一考入港島區神級名校(亦是我的母校),當然讓她讀啦!所有家長都想給孩子最好的環境。三年下來,太催谷太辛苦了,決定轉國際學校。不想再做鳳尾。再好的校風,如果讀到令小孩失去自信和主動學習的興趣,都是不行的。雞頭或鳳尾都好,最重要孩子要對學習有興趣及主動,有時間做運動和課外興趣,一旦發現挫敗感太多,興趣下滑,就有問題了。下學期轉新環境,希望她做到雞頭啦!

701003  good  發表於 13-6-14 19:26
carolmum  AGREED!!!  發表於 13-6-12 00:22

世界唔可能有不勞而獲。香港邊到有又唔谷又Hea的名小。小女讀名小,一日做2-3小時功課,溫2-3小時書,每日10-11點先訓,星期六日及長假多數用來溫習,暑假用來溫定下一年,考80分班長任話低,考得唔好就提議你幫個囡轉校校,好樣學校收其他學校的插班生。家長想入名小係正常,但要想清楚入名小只係開始,keep 到先係緊要。

回復 garyz88 的帖子

同意

回復 readingbee 的帖子

請問是什麼原因造成太催谷太辛苦呢?

引用:+本帖最後由+garyz88+於+13-6-8+13:53+編輯

原帖由 garyz88 於 13-06-08 發表

好多家長追求名校, 並不單純為學業成績嫁!!
同意!

回復 serinac 的帖子

催谷的原因:課程比一般的大多數小學深,可以高一級(小一學小二,小二學小三課程.....), 功課量多,整個小學階段平均每天2-3個小時等閑。最慘就是如果小朋友不能獨立完成作業(太難),家長就要陪做陪讀。家長等於自己重讀小學!家長自己的中英數程度也不能太差,不然教高年級功課會有困難,它們高小的英文程度達到中一,如果自己沒能力教只能去補習。(我不是開玩笑,所以才決定轉校,我都頂唔順!)個人覺得,勝任的小孩必須天資聰穎,記憶力很強,有定力坐得住做功課溫書,數學理解力強,還有父、母有時間監督。我不想小孩和我自己的生活完全被學業控制,一直活在“追趕”課業的壓力下。至少小學階段學習應該是愉快和有趣,小孩才有動力,有上進心。 雖是自己的母校,但今時今日已經和以前不一樣了,幾十年前輕鬆好多。

催谷小朋友...大家認唔認為係來自家長們本身??
家長們由kg開始就追求早讓小朋友學寫字...早早裝備佢地...盲目追求該等名幼
該等牟利名幼...咪滿足客户要求...加深佢地教學水平...苦了小朋友
早年到現在...都聽到:
kg...校長話家長們投訴...不讓小孩子早點學寫字...上P1有問題
P1...校長回應...應盡快減少興趣班...不要於校外補習
現在...老師認同...太多小朋友在外補習...影向小朋友上堂態度
總之...壓力原自??
btw..我的小朋友都曾在教得淺名幼...現就讀受熱捧小學(或有家長可能會叫神級)...一向少補習...有數樣興趣班...從教佢建立品格...學習中...得番黎既個人體會

回復 polarbearlee 的帖子

你講的情況,的確是有同感,進了這類學校就是要有準備過這種生活。

回復 serinac 的帖子

我覺得小學每日要花2-3小時做功課,即係上堂吸收不到老師教學方法,再加上溫習,十點前都未訓覺,小朋友返學仲衰過大人返工,長期休息不足,面對同伴老師父母壓力,咁谷都係中游分子,其實已經很好,如果成績仲係中下的一群,小孩個自尊心何在?硬要繼續入讀,你又唔係叻既一群,又唔係中上產人仕,唔被人蝦已偷笑,家長仲想仔女可以埋到同學仔身邊做跟班都冇機會,人地會當你老死嗎?自信心自我形象低落,人可能越大越反叛,可能得不償失。

‹ 上一主題|下一主題