用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧做雞頭,莫做鳳尾
樓主: gdbnne
go

寧做雞頭,莫做鳳尾   [複製鏈接]

回復 whl3868 的帖子

我又冇問點解知道默書排名!不過佢哋學校又冇寫考第几,但有列出每科有幾多人幾多分及平均分幾多,所以大概知自己第幾,包尾的又未到八十咁高,但平均分是合格的六十多啦!可能小一不同吧!

另外兩個仔讀喇沙個阿嫂講年年有啲插班生,佢哋一插入嚟就名列前芧,所以可能高年班更勁,不過我又冇問過

引用:+本帖最後由+garyz88+於+13-6-8+13:53+編輯

原帖由 garyz88 於 13-06-08 發表

好多家長追求名校, 並不單純為學業成績嫁!!
totally agreed!!!

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

如果做唔到雞頭,做雞中翼雞尾,咁点算?

醒目開學勳章

momama 發表於 13-6-12 21:24
根據我觀察,四字頭或以上嘅會泊凳,三字頭而又高級過我嘅都會,應該點教細路,大家諗清楚。利申:我係四字 ...
我會,其實我仔都會(7歲,不過我係佢4,5歲時已發現佢有此動作)

回覆:dannyyau302 的帖子

同意版主說的「寧做雞頭,莫做鳳尾」,比著你在band 1小學,次次都考最尾,你都唔會開心啦,小朋友一定鍾意人讚佢叻架啦,所以除非個小朋友本身好睇得開,知道就算考最尾但其實自己的成績係出面黎講都已經好勁。
讚成「量力而為」,個小朋友有天份,受你谷先好幫佢揀啲谷既學校啦,否則到時,一到測試考試佢讀極都唔識,咪自己勞氣,小朋友都覺得太大壓力,好慘的!

smile108  Agree  發表於 13-6-14 13:55

引用:+本帖最後由+喵喵喵+於+13-6-13+18:40+編輯

原帖由 喵喵喵 於 13-06-13 發表

呢個年代做父母真係辛苦,由幼稚園緊張到大學(有 d 仲唔止, ...
Totally agreed!  小朋友快樂童年,學做人,最重要!

引用:Quote:behappydad+發表於+13-6-13+22:19+如

原帖由 ha8mo 於 13-06-14 發表
其實說穿了,個個既心態都係想搵人墊自己底
唉,人望高處,水往低流。所以至講雞都要雞頭呀嘛。

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

有一個事實人係唔會講: 實會有人考第尾,不過唔信會係自己果個姐。

引用:+本帖最後由+funfunyuyu+於+13-6-12+16:24+

原帖由 funfunyuyu 於 13-06-12 發表

雞頭鳳尾都無謂, 只要適合自己小朋友就好了.  其實小學應 ...
現在好多後生一輩既大學生同事都好奇怪,請病假呀媽幫佢地打番公司,第一日上班問上司請病假有冇錢

引用:Quote:funfunyuyu+發表於+13-6-12+16:02+雞

原帖由 readingbee 於 13-06-12 發表
agree 100%.  我自己一家三兄妹都是神級中學+美國神級大學畢業。只有我算是事業上做到高級管理層才決定退下 ...
記番起自己以前係超級勤力咁讀書,為書死為書亡,但現在只是家庭主婦一名,唔可以話讀書對我來係冇用,但可以唔需要咁緊張,享受多一點

Tsundis 發表於 13-6-14 13:08
記番起自己以前係超級勤力咁讀書,為書死為書亡,但現在只是家庭主婦一名,唔可以話讀書對我來係冇用,但可 ...
讀書叻,做家庭主婦有用 ga, 曉得教育英才啊嘛!

引用:我女兒小一考入港島區神級名校(亦是我的母

原帖由 readingbee 於 13-06-11 發表
我女兒小一考入港島區神級名校(亦是我的母校),當然讓她讀啦!所有家長都想給孩子最好的環境。三年下來, ...
難得一見既好媽媽 !

引用:如果做唔到雞頭,做雞中翼雞尾,咁点算? +

原帖由 behappydad 於 13-06-13 發表
如果做唔到雞頭,做雞中翼雞尾,咁点算?
我最中意雞中翼,尤其是大大隻那種

引用:Quote:原帖由+behappydad+於+13-06-13+發表

原帖由 hadwinboy 於 13-06-14 發表
我最中意雞中翼,尤其是大大隻那種
估唔到雞頭論,傾傾下傾左燒雞翼,我至細仲意食。

引用:Quote:behappydad+發表於+13-6-13+22:19+如

原帖由 ha8mo 於 13-06-14 發表
其實說穿了,個個既心態都係想搵人墊自己底
你真係睇得透。

回覆:serinac 的帖子

其實要睇小朋友自己的天分同性格,再加上父母親的投入時間同栽培,當然自己經濟能力同知識層都有關係,不要要求孩子同自己做不能達到的要求,找對了路,點走也可以…

回復 Tsundis 的帖子

Guess what the first question the 'little kids' asked me on their first day to work:  they asked 'do you have wifi here?'  I told them we came to work.  The second question they asked 'how many days of sick leave they could take'.  

I heard of nother criteria from my friend's company -  the little kids sitting rows by rows.  My friend gave presentation.  He asked the last row if they could hear him.  They said 'very clear'  After the presentation, those sitting in the middle said they could hear nothing and asked my friend to repeat...

Those 'little kids' are from top famous universities.  Sighhhhh!!!  Our next generation...

Buddy parents here in Baby Kingdom, guess we have to work hard and save more money for our future lives...

回覆:serinac 的帖子

甘又係w0r,做晤到最叻都晤好最差麻!又好難怪!

‹ 上一主題|下一主題