用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中,中文默書
go

普教中,中文默書 [複製鏈接]

小女今年會上小一,中文課是普教中,但是我又唔識講普通話,如果想同女兒温習默書,例如讀默課文或詞語,你們會點樣同小朋友温習?我又驚讀錯啲音教錯她,影響佢到時在課堂上真正默書時會出錯,請賜教一下或你們有没有這種經驗呢?

3    0    0    0

回覆:米康 的帖子

回復 米康 的帖子

你囡囡今年小一,上學期你可以用廣東話讀佢默,到下學期如果佢已經掌握到,你可以叫佢自己錄低默書範圍,到時一路聽一路默就可以了。

女自動轉臺,我都唔識PTH,溫書都同她說廣東話。No problem,她仲教番我PTH點讀,笑我差。有些課本有連CD賣的,可買俾女在家聽。

vincher  有光碟輔助,放心!小孩子很易跟上,多看普通話儿童節目!  發表於 13-6-8 10:46

回覆:普教中,中文默書

其實溫默書時,家長用廣東話係冇問題播,因為佢地係學校已經熟讀課文,對每隻字點讀普通話音係已經好熟。我反而覺得應該用廣東話音同佢地溫默書,因為好多字嘅廣東話音佢地反而唔熟。

回覆:Bao.Jin.Dup 的帖子

絕對同意樓上兩位所講嘅經驗

老師都教我們先讓小朋友先讚一次給你聽,你儘量記;然後你讚一次讓他看看可否接受?若差太遠或他自已都不清楚,就上網找該出版商的網頁,如啓思是www.keyschinese.com.hk;他每課都有真人讀,聽得懂,大家都清楚起來。亦可用它做默書,最好是自已學好再陪默。

我都識普通話拼音,但比阿囡話我說得不準,所以我同佢温習默書係廣東話。
阿囡學校有張所有普通話課文放在校網上,我自己會錄在電話或叫佢自己上網聽。

如孩子是初學還未有普通話底,我會用教材(例如出版社的網頁提供的課文朗讀或iPen) 幫忙。如孩子已有底,我會用廣東話讀,然後他用普通話讀出,之後才寫出來。

用廣東話默,因我要確定佢廣東話都識!另小一下學期都冇再同佢默書。

小一/二時, 我上課本的網站, 內有"課文朗讀"(有廣東話/普通話), 很方便.  小三開始, 我用廣東話抽默, 因課文多了, 只默生字.

我也識普通話基本拼音,但普通到小朋友都話我屎 >_<: 但我照講幫佢默書,自己都進步咗,唔識嘅我建議自學一下,普通話課本也有CD,也有apps 可download敎拼音。遲D差距越大,更難跟功課!

我都係用廣東話同佢默,確保佢普通話同廣東話都識,不過多數老師都要佢背晒d 課文,都係間中提下佢標點就ok

自讀錄低自默

小一到小三我都用用廣東話, 完全無問題.....

自讀錄低自默X3,我只讀標點符號(用普話讀)

一般課文跟光碟, 光碟可選普通話, 由光碟讀出代替默書
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

叫佢讀一次比你聴,然後跟佢讀一次大家一齊學比佢知道自己唔識都要學!然後就默!

‹ 上一主題|下一主題